Egy már elfeledett ICO lett a harmadik legaktívabban fejlesztett kriptoalkalmazás

Egy majdnem elfeledett kripto “kommunikációs” alkalmazás, amely az ICO boomja alatt jött létre, a kriptoökoszisztéma egyik legaktívabban fejlesztett projektjévé emelkedett.

A Santiment kriptointelligencia platform március 21-i bejegyzése szerint egy szunnyadó Ethereumra épülő projekt, a Status – egy nyílt forráskódú kriptoüzenetküldő alkalmazás – most a harmadik legaktívabban fejlesztett projekt az elmúlt harminc napban.

A Santiment megosztotta, hogy a Status több mint 434 GitHub commitot látott az elmúlt hónapban. Ez csak tízzel kevesebb, mint a Cardano és 17-tel kevesebbet, mint a legaktívabban fejlesztett projekt, a Chainlink.

A még kiadatlan Status kommunikációs alkalmazás a Discord és a Telegram versenytársaként pozícionálja magát, és közösségorientált funkciókkal kecsegtet. Azt hirdeti magáról, hogy a felhasználók kriptót küldhetnek egymásnak a platformján keresztül.

Míg a legtöbb más titkosított üzenetküldő alkalmazáshoz telefonszámra van szükség a regisztrációhoz, a Status lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kriptotárcacímek segítségével regisztráljanak a platformra.

A Status azonban már legalább hat éve készül. 2017. júliusában, az ICO-boom idején indult el a fejlesztése. Akkor kevesebb mint 24 óra alatt elképesztő 100 millió dollárt gyűjtött a natív SNT token előértékesítése során.

Feltámadt hamvaiból a Status projekt

A projektet később azonban sok kritika érte, mivel lassan haladtak a fejlesztéssel, és nem sikerült működő terméket piacra dobni.

2020. áprilisában a projekt vezetősége ellen aztán csoportos pert indítottak, mert az SNT token eladását be nem jegyzett értékpapír-felajánlásnak nyilvánította a hatóság.

Tekerjünk azonban előre az időben egészen 2023. november 8-ig. Ekkor a projektcsapat bejelentette, hogy az elkövetkező hónapokban elindítja az alkalmazás alfa- és béta-változatát.

Egy november 8-i blogbejegyzésben a Status csapata foglalkozott a közösség néhány, a fejlesztéssel kapcsolatos aggodalmával – mondván, hogy a kezdeti elképzelés egy fogyasztói szuperalkalmazás létrehozásáról “túl optimistának bizonyult”.

A Status több okot is megnevezett a fejlesztés lassúságának okai között. Köztük a skálázhatósági kihívásokat, amelyek miatt felhagyott a “Whisper” protokolljával, valamint azt, hogy a 2018-as kriptopiaci összeomlás idején elbocsátásokra kényszerült a cég.

A fejlesztési tevékenység újbóli fellendülése és a kriptoárak 2022 végén kezdődő emelkedése azonban újra talpra állította a céget.

“A 2022-es bikapiac felruházott minket a Status frissített stratégiájának végrehajtásához szükséges pénzügyi eszközökkel. így a következő lépés az volt, hogy a projektet visszavezessük az ambiciózus elképzeléseink megvalósításához szükséges erőforrásszintre.” – írta a Status csapata.

A projekt natív SNT tokenje jelenleg 0,04 dollárért cserél gazdát, ami nagyjából 50%-os emelkedést jelent az elmúlt egy évben. Az SNT továbbra is 93,4%-kal marad el az eddigi legmagasabb, 0,68 dolláros értékétől. Ezt 2018. január 3-án ért el a CoinGecko adatai szerint.