A DuckDuckGo is eltávolítja a torrentoldalakat eredménylistájából

Nagyon sokan azt gondolják, hogy amikor valamelyik keresőbe beütnek egy keresendő szót, akkor biztosan vissza fogjuk kapni az összes találatot. Ez azonban csak álom, a valóságban az így visszakapott eredmények többszörösen szűrtek, rangsoroltak és rengeteg oldalt le is tilt a legtöbb kereső. Már az év elején is voltak arról hírek, hogy a Google folyamatosan lejjebb rangsorolja, eltávolítja a torrentoldalakat. Most pedig úgy tűnik, hogy a DuckDuckGo is követi ezt az utat, kéz a kézben a Bing keresőjével együtt. Aki nem ismerné annyira a DuckDuckGo keresőjét, ez a keresőmotor két fontos dologgal reklámozza magát: egyrészt nagyon ügyel a személyes adatainkra, másrészt kerüli az eredmények személyre szabását. Azaz bármit keresünk, mindenki más ugyanazt fogja ugyanarra a keresőszóra visszakapni.

Több kereső is eltávolítja a torrentoldalakat eredményeiből

Az elmúlt években a szórakoztatóipar, a nagy kiadók, filmkészítők folyamatosan minden fronton igyekeztek harcolni a kalózkodás ellen, beleértve a keresők frontját is. Évek óta kérik a legnagyobb keresőket, hogy segítsék a kalózkodás elleni tevékenységet az eredmények szűrésével és rangsorolásával. A Google azonban már rég nem csak második-harmadik oldalra száműzi a nagy torrentoldalakat, de egyszerűen nem is jeleníti meg őket. Ha nem a halálpontos címet keressük a szolgáltatással, akkor mindenféle más, akár másolatnak is számító oldalakat hoz fel, a pontos címet nem. Ezért sokat más-más keresők felé fordultak.  De ahogy a Torrentfreak oldal nemrégiben végrehajtott gyors tesztjéből kiderült, ez sem segítség sokszor.

DuckDuckGo
Forrás: techcrunch.com

A DuckDuckGo és a Bing esetében is kiderült, hogy a legnépszerűbb és legnagyobb torrentoldalak neve meg sem jelenik a keresők eredménylistájában. Bár az is valószínű, hogy a többség ezt észre sem venné, hiszen az első találatnál néha csak egy-egy betű a különbség az adott oldal hivatalos nevéhez képest. És a feldobott eredmények a fő domain nélkül is eljuttatnak mirrorként minket a kívánt tartalomhoz. Plusz mondjuk a DuckDuckGo a domaint magát nem listázza, de például a kapcsolódó wikipédia szócikket igen, amiben meg ott a hivatalos domain. Ráadásul a kacsás kereső esetében még csak egy üzenetet sem kapunk, mint a Bingnél. Utóbbi ugyanis legalább egy apró mondatot elejt a képernyő alján, hogy eltávolított néhány eredményt (azaz jelen esetben eltávolítja a torrentoldalakat). És biztosan nem egy specifikus jogi probléma miatt tűntek el az érintett domainek, hiszen

1) az érintett torrentoldalaknál egyáltalán nincs jogsértő tartalom a fő oldalon
2) egyetlen egy aloldal vagy keresés eredménye sem jelenik meg a legjobb 100 találatban.

Tehát ez egy teljeskörű blokkolást jelent a nagy oldalakkal szemben. Persze nem minden kereső működik (még) ugyanúgy, így bizonyos oldalakat megtalálunk az egyik keresőben, a másikban viszont már nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.