Sokkoló: több mint 3600 bitcoin ATM-et állítottak le márciusban

Miközben a bitcoin stabilan építi elfogadottságát minden pénzügyi szektorban és mostanában az árfolyama is magára talált, vannak más irányt vett folyamatok is. Csak márciusban 3627 darab bitcoin ATM-t vettek le a hálózatról. Így pedig a hónap végére a kriptoautomaták száma 33727 darabra csökkent. Az első bitcoin automatát még 2013. október 29-én indították el. Azóta az esetek többségében a hálózatra felkerülő és lekerülő ATM-ek egyenlege pozitív volt. Most viszont a Coin ATM Radar számai azt mutatják, hogy ez a trend megváltozott.

A bitcoin ATM-ek számának csökkenő trendje az árfolyammal együtt emelkedésnek indulhat?

Ahogy a diagramon is látható, 2022. szeptembere és 2023. márciusa között négy hónapban is több ATM-et állítottak le, mint amennyit üzembe helyeztek. Március pedig kifejezetten nagy csökkenés volt, ilyen méretű leállításra nem volt még példa egy hónapban. Azért is annyira aggasztó ez a csökkenés, mert a valaha volt legtöbb, egy hónap alatt üzembe helyezett új bitcoin ATM száma 2048 darab volt, még 2021. januárjában. Sőt, a képen az is látható, hogy éveken át stabilan növekedett az automaták üzembehelyezése.

Persze jobb hírek is akadnak ezen a fronton is. Egyrészt például április elsején egy háromhónapos negatív trendet megtörve 37 kriptoautomatát helyeztek üzembe. A kripto ATM-ek vonatkozásában a piacvezetők még mindig a BitAccess, a Genesis Coin és a nemrég biztonsági rés miatt problémába ütköző General Bytes. Abban az ügyben egyébként márciusban ügyfelek is komoly károkat szenvedtek. A cég vállalta, hogy ezeket megtéríti és ígéretet tett a hasonló jellegű hibák proaktív megoldására a jövőben.