Ellopta, majd eljátszotta a felhasználók pénzét a Solana egyik fejlesztője

A Solana-alapú Cypher decentralizált tőzsde egyik fejlesztője bevallotta, hogy több mint 300 ezer dollárnyi digitális valutát lopott el a felhasználóktól, majd eljátszotta azt.

A Hoak álnéven ismert fejlesztő május 14-én osztotta meg az X-en beismerő vallomását, miután a Cobra nevezetű munkatársa a napokban fényt derített a pénzeszközök hiányára. Állítása szerint Hoak 36 tranzakciót hajtott végre és összesen 317 ezer dollárnyi SOL-t, USDT-t és USDC-t utalt a Binance kriptovaluta tőzsdére.

Hoak tárcája 2023 december 7-én összesen 68 365 dollár értékű digitális eszközt tartalmazott, amit később beutalt a Binance-re. Április 22-én a tárcán 56 ezer dollárnyi digitális valuta csücsült, majd annak több mint 99%-át a következő két napban utalta át, derül ki a CoinStats adataiból.

hoak tárcája
Hoak kriptovaluta tárcája.

A bennfentes lopása újabb csapást mért a Cypher protokollra; 2023 augusztusában ugyanis már feltörték a platformot, aminek következtében több mint 1 millió dollár értékű digitális eszköz veszett oda.

Hoak állítása szerint szerencsejáték-függő, de megjegyezte, hogy nem várja el senkitől, hogy megértsék tetteit:

„Én sem tekintek magamra áldozatként, de mindez a bénító szerencsejáték-függőség és több más pszichológiai tényező miatt történt; és ez túl sokáig maradt ellenőrizetlenül” – írta.

A kriptovaluta iparág tényleg egy „vadnyugati kaszinó”?

A Cypher fejlesztője által elkövetett pénzlopás és az azt követő beismerés valóban ráirányítja a figyelmet a kriptovaluta iparág kihívásaira és sebezhetőségeire. Az ilyen esetek széles körű hatást gyakorolnak az egész kriptovaluta közösségre és az általános közvéleményre is, erősítve az aggodalmakat a szabályozatlan területek iránt. A szkeptikusok gyakran kritizálják a kriptovaluta iparágat; a SEC elnöke, Gary Gensler például a „vadnyugati kaszinókhoz” hasonlította az ökoszisztémát, ahol a stabilcoinok „pókerzsetonként” működnek. A YouGov felméréséből kiderült, hogy a szerencsejáték-függő emberek közel ötször nagyobb valószínűséggel rendelkeznek kriptovalutákkal, mint az átlagos lakosság.

Az iparág számára a történtek kihangsúlyozzák a szabályozás fontosságát, amely egyensúlyt teremthet a technológiai innováció elősegítése és a felhasználók védelme között. Mindazonáltal fontos megérteni, hogy az ilyen esetek nem feltétlenül jelentik az egész kriptovaluta iparág vagy a technológia hibáját. Ahogy más piacokon is, itt is vannak csalók, így a hosszú távú siker szempontjából az ilyen esetek megelőzésére szükséges összpontosítani.