A kriptovalutákat is érintő új szabályozást hagyott jóvá az Európai Parlament

Az Európai Parlament kedden a szankciók megsértésére irányuló új szabálycsomagot fogadott el, amely a kriptovalutákat is érinti.

Az új szabályokat Oroszország ukrajnai inváziója és az Oroszországgal szembeni uniós pénzügyi szankciók megsértésével kapcsolatos növekvő aggodalmak váltották ki. Az Európai Unió 27 tagállamát képviselő parlamenti tagok 543 szavazattal támogatták az új szabályokat, mg 45-en szavaztak ellene, és 27-en tartózkodtak.

„Azért van szükségünk erre a jogszabályra, mert az eltérő nemzeti megközelítések gyengeségeket és kiskapukat hoztak létre, és mert ez lehetővé teszi a befagyasztott vagyonok elkobzását.” – mondta Sophie in ‘t Veld holland törvényhozó, aki a törvények parlamenti átvezetéséért felelős.

Bár a szankciókat uniós szinten fogadják el, az egyes államok feladata e szabályok végrehajtása. Viszont a szavazásról szóló sajtóközlemény szerint a “szankciók megsértésének meghatározásától a kapcsolódó szankciókig” minden országonként változhat.

A jogszabály egyik jelentős eleme a kriptovalutákra és tárcákra való alkalmazása. Az EU átfogó megközelítése olyan intézkedéseket tartalmaz, mint a vagyon befagyasztása, ami kiterjed a digitális eszközökre is. Eszerint a kriptovalutákra, mint a pénzügyi szankciók megkerülésének potenciális lehetőségére tekintenek.

„Az új törvény egységes definíciókat határoz meg a jogsértésekre, beleértve a pénzeszközök befagyasztásának elmulasztását, az utazási tilalmak vagy fegyverembargók be nem tartását, a szankciók hatálya alá tartozó személyeknek történő pénzeszközök átutalását, vagy a szankciók alatt álló országok állami tulajdonú szervezeteivel való üzleti tevékenységet.”olvasható a sajtóközleményben.

A szabálycsomag várhatóan megkönnyíti a hatékonyabb végrehajtást az egész Unióban, megnehezítve a magánszemélyek és szervezetek számára a nemzeti szabályozások közötti eltérések kihasználását.

Az EU egy másik, az okosszerződéseket szabályozó adattörvénye nemrég lépett életbe. A rendelkezés komoly aggodalmat vetett fel a kriptovaluta iparágban, mivel több szempontból is komoly veszélyt jelent az innovációra és a blokklánc technológia egyik legfontosabb tulajdonságára, mégpedig arra, hogy ha egy tranzakció vagy adat bekerül a láncba, akkor az ott is marad.