Mennyire befolyásolja a Solana magas tranzakciós díja a hálózati aktivitást?

Az elmúlt hónapok folyamán a Solana SOL Price SOL Price árfolyama és piaci kapitalizációja jelentősen mértékben emelkedett. Miközben a token ára megugrott, egy másik kulcsfontosságú mutató is emelkedett, ami viszont árthat a blokkláncnak.

Az utóbbi időben a Solana tranzakciós díjának átlagos értéke meredeken emelkedni kezdett. A blokklánc átlagos költsége átlépte a 0,03 dollárt, ami jóval drágább, mint sok Layer-2 megoldás, mint például a Polygon.

A Solana tranzakciós díjának átlaga. Forrás: Power Your Own Research.

A magas tranzakciós díjak ronthatják a hálózati aktivitást, mivel a jelentős költségek miatt a felhasználók kevesebb tranzakciót szándékoznak véghez vinni. Az Artemis adatait figyelve megtudhatjuk, hogy ez a Solana esetében is igaz-e.

Az elemzések kimutatták, hogy a magas tranzakciós költségek ellenére a SOL napi aktív címei az elmúlt három hónapban viszonylag magas szinten maradtak.

A napi aktív címek és tranzakciók. Forrás: Artemis.

Hasonlóan növekvő tendencia figyelhető meg a napi tranzakciók számában is. Ez azt jelenti, hogy a Solana felhasználók hajlandóak voltak a magas tranzakciós költségek ellenéri is használni a hálózatot.

Említésre méltó, hogy a magas díjak pozitívan hatottak a blokklánc rögzített értékére. Ez jól látszott a bevételek növekedéséből, amely január 31-én meredeken megugrott. Ennek ellenére a hónap elejétől csökkenő tendenciát figyelhetünk meg ebben.

A bevétel változása. Forrás: Artemis.

A SOL teljes zárolt érték (TVL) elérte a 2 milliárd dolláros szintet, ami 2023 decembere óta folyamatos növekedést mutat. Ez azonban még mindig messze van a 9,3 milliárd dolláros történelmi csúcsától, amelyet 2021. november közepén ért el.

A TVL elérte a 2 milliárd dollárt. Forrás: DefiLlama.

 

A Solana nehézségei

A SOL SOL Price SOL Price árfolyama az elmúlt hónap folyamán növekvő tendenciát mutatott. Az eszköz érétke 10,5%-kal emelkedett az elmúlt 30 napban. A cikk írásának időpontjában piaci kapitalizációja 44,9 milliárd dollár volt.

A hálózatával történt kimaradások azonban beárnyékolják a token árfolyamát. A legutóbbi hetekkel ezelőtt, február 6-án következett be. A leállás egyébként közel egy évvel azután történt, hogy a Solana hálózat 2023. áprilisában majdnem két napig nem működött. Az incidens aggályokat vetett fel a Solana hálózat megbízhatóságával kapcsolatban, viszont nem befolyásolta jelentős mértékben a SOL tokenek értékét.