Sorare útmutató: az NFT fantáziafoci koronázatlan királya

Hallottál már az NFT-kről? Ha nem, akkor egy gyors magyarázó: olyan digitális nem helyettesíthető tokenek, amik egyedi azonosítóval rendelkeznek a blokkláncon ezért a hozzá kapcsolt digitális termékek visszavezethetők eredeti tulajdonosaira. Kiválóan alkalmas digitális focikártyák kibocsátására és fantasy fociligák működtetésére, mert az összes regisztrált felhasználó kijelentheti, hogy valóban birtokolja a focista licencelt digitális kártyáját, sőt még kereskedhet is velük! Itt jön a képbe a Sorare. 

Mi is tehát a Sorare?

A Sorare egy foci NFT platform, ahol játékosokat lehet gyűjteni, csapatot összeállítani, ligákban részt venni ÉS még adni-venni is lehet a focistákat. A kártyák eredetisége az Ethereum blokkláncán van regisztrálva, ami mint egy óriási digitális főkönyv valós időben vezeti, hogy melyik felhasználó melyik játékos kártyáit birtokolja.

A felhasználók tulajdonképpen a csapatuk menedzsereivé válnak (például a népszerű Football Manager játékhoz hasonlóan), ahol hetente megrendezett bajnokságokban részt véve részesülhetnek jutalmakban és pénzdíjakban.

A platform megértéséhez vegyük példának Kylian Mbappé egyedi (unique) digitális kártyát, amit 65,600 dollárért (közel 20,000,000 forintért) adtak el 2020 november 29-én! És hogy jól járt-e vele a vevő? Nos a digitális Mbappé kártya szintje és performansza a játékos való világi 10+ éves teljesítményén alapul, és mint tudjuk Mbappé a világ egyik legjobb focistája momentán, szóval új tulajdonosát komolyan segíteni fogja a játékon belüli jutalmak és pénzdíjak megkaparintásában.

Kylian Mbappé Sorare

A Sorare focista kártyák az Ethereum blokkláncának köszönhetően mind egy szálig egyediek, azokat lemásolni vagy elvenni a tulajdonosaitól nem lehetséges.

A Sorare eddig 126 labdarúgóklubbal írt alá licencszerződést, köztük a Liverpool FC-vel, Real Madriddal, Bayern Münchennek, Juventussal, AS Romával és folyamatosan adják az új csapatokat! Egyetlen baki, hogy magyar csapatokkal még nem hoztak tető alá ilyen licencmegállapodásokat, de reméljük, ami késik, nem múlik.

Mi ez a nagy felhajtás körülötte?

A fantázia sportjátékok népszerűsége folyamatosan emelkedik, amit mi sem bizonyít jobban, mint az NBA Top Shot sikere. De köztudottan Európában inkább a focit kedvelik, amiben viszont a Sorare a piacvezető.

Növekedésre enged következtetni a digitális játékoskártyák értékesítési volumene is, ami múlt héten megütötte a 7.4 millió dollárt, ami még messze-messze elmarad az NBA Top Shot volumenétől, ahol CSAK az elmúlt 24 órában 8 millió dollárért cseréltek gazdát a játékoskártyák (a cryptoslam.io adatai alapján).

De ennek ellenére a Sorare is dinamikusan fejlődik. Például nemrégiben kelt el Cristiano Ronaldo kártyája 102,000 dollárért.

Hogyan játszhatok? Hogy építsek csapatot?

Lépj fel a Sorare oldalára és hozz létre egy fiókot.

Regisztráció után kapni fogsz 10 darab hétköznapi (common) kártyát, hogy fel tudd építeni a kezdőcsapatod.

Majd ezután, ha kedved tartja, többféle módon új játékosokat vehetsz:

 • A ‘Market’ gombra kattintva a ‘New Signings‘ részen megtalálod az újonnan licencelt játékoskártyákat megvételre, itt más Sorare felhasználókkal szemben licitálhatsz a kártyákra.
 • Transfer Market – itt találod a más Sorare felhasználóktól megvásárolható kártyákat fix árért vagy licitáron.

Tipp kezdőknek: olcsó licites kártyát a reggeli órákban érdemes figyelni, akkor nincs akkora tumultus.

Négy kártyaszintet különböztetünk meg: Common (hétköznapi, ezeket nem lehet eladni a piacon), Rare (ritka, 100 darab kártya van a játékosból), Super Rare (szuper ritka, 10 másolata van a játékoskártyából), és Unique (egyedi, ahogy a neve is mutatja, ebből csak egy van)

Ez annyit jelent, hogy szezononként 111 játékoskártyát bocsátanak ki és tesznek fokozatosan elérhetővé.

Ha egy játékos elhagyja az eredeti klubját (ahova a való világban le van igazolva) és csatlakozik a klubodhoz, akkor a Sorare tovább elemzi a való világi adatok alapján a teljesítményét (már ha játszott), amiért a felhasználók pontokat kapnak.

Erre egy jó példa Bruno Fernandes. A kártyáját az 2019 – 2020-as szezonban bocsátották ki mialatt a Sporting Lisszabonnál játszott, ami szintén egy Sorare partner klubcsapat.

Összesen 11 Fernandes kártyát bocsátottak ki és mikor átigazolt a Manchester United-hez 2020 januárban, leállt a kártyák kibocsátása, mert a Manchester United-nak nincs licencmegállapodása a Sorare-val.

Szóval mindez annyit jelent, hogy aki lecsapott ezekre a 2019-2020-as Fernandes kártyákra, azok a kártya árának emelkedésére számíthatnak, mert több kártyát nem bocsátanak ki.

És hogy miként tudsz ilyen kártyákat venni? Vagy a bankkártyáddal vagy ETH tokennel, ha kapcsolod MetaMask böngészőtárcád, vagy a Coinbase tárcádat a WalletLinkken keresztül.

Említeni se kéne, de minél ritkább egy kártya, annál többet fog érni és mialatt a foci legnagyobbjait már durva árakon adják veszik, azét akad még jócskán rejtett tehetség.

Ha szerinted egy U21-es srác be fog törni a nagyok közé, akkor érdemes lecsapni rá még mikor olcsó. Egy ilyen esetre lehet talán példa Timothy Weah, aki a legendás George Weah fia és az Egyesült Államokban játszik jelenleg.

Ha bejön a számításod, anyagilag is jól jársz.

Hogyan tudsz a ligákban játszani?

Új menedzserként csak az úgynevezett Rookie Ligába tudsz bekapcsolódni, ahol Common és Rare kártyákat szerezhetsz az eredményeid alapján.

Össze kell raknod egy 5 játékosból álló csapatot, kell lenni a csapatban 1 kapusnak, 2 védőnek, 2 középpályásnak vagy csatárnak.

A pontokat a játékosaid a való világi teljesítményük alapján kapják, kártyánként maximum 100-at kaphatnak és a helyezésed a ligában ezen összesített játékospontok alapján kerül meghatározásra.

Ezentúl a játékosaid minden héten tapasztalati pontokat (XP) szereznek amivel a játékban lévő játékosod teljesítményét többszörözheted meg és egyúttal megnyílik az út a magasabb ligákba, ahol jóval nagyobbak a tétek.

Kinevezhetsz egy csapatkapitányt is a csapatod élére, amivel bónuszpontokat szerezhetsz.

A meccshetek keddtől péntekig tartanak és a Rookie Ligában 8 héten keresztül játszhatsz, de utána kénytelen leszel a regionális vagy globális ligára áttérni.

Szintlépés

Három globális ligában lehet részt venni:

 1. ‘Rookie’ Liga: csak az első nyolc meccshéten játszhatsz itt
 2. ‘All-Star’ Liga: négy osztályból álló liga
 3. U23 Liga: négy osztályból áll, a 23 év alatti játékosaidat játszathatod

A kártya szintlépés feltételei változnak minden egyes liga esetén, szóval fontos, hogy képes legyél stratégiailag gondolkodni arról, hogy kit vigyél a következő szintre. Fontos: a magasabb ligákban kevesebb meccset játszol, de jóval nagyobb tétekért és tapasztaltabb játékosok ellen!

A ‘Training’ edzőligába is küldhetsz játékosokat, hogy XP-t gyűjtsenek.

A ligaosztályok különböző kártyakövetelményei

Lesznek úgynevezett regionális ligák is, amik akkor lesznek elérhetőek, mikor lesz elegendő licencelt csapat a régióban az adott meccshéten. Egyelőre a következők érhetők el:

 1. Európai Bajnokok Ligája: a játékoskártyák a top 5 európai fociligából kerülhetnek ki
 2. Amerikai Bajnokok Ligája: az MLS, Superliga Argentina, Liga MX, Colombian Primera A és Brasileiro Serie A licencelt csapatait jelenti
 3. Ázsia Bajnokok Ligája: J-League, K-League és Kínai Szuperliga licencelt csapatait tömöríti
 4. European Challenger Liga – a top 5 európai ligán kívüli licencelt csapat

Ahogy növekszik a kártyakollekciód úgy tudsz szépen lassan több ligához is csatlakozni. Egyelőre számolni kell a szezonalitással, de ahogy a Sorare egyre több régióban és csapattal köt licencszerződést, úgy lesz játékhét az év összes hete.

Milyen taktikával játsszak?

Itt van néhány alap taktika, amivel növelheted az esélyeidet:

 1. Fektess be és spekulálj: vásárolj játékosokat és add el a kis profitért, vagy építs a hosszú távú értékükre
 2. Játssz a jutalmakért: itt a legfontosabb, hogy minél előbb szintet lépj a játékosaiddal a fantáziafoci jutalomrendszerét kihasználva
 3. Hibrid: a játék legtisztább változata: a jutalmakért építed a csapatod és ezzel hosszú távra hozol létre értéket

Extra tanács: A Sorare egy elég dinamikus és lelkes kis közösséget épített fel, érdemes őket a Telegrammon és Discordon is követni.

Van benne potenciál?

A fantáziafutball Magyarországon, de még Európában is nagyon gyerekcipőben jár, de elnézve az amerikai fantasy sportok növekvő volumenét, néhány tehetős személy, mint Gary Vaynerchuk pozitív kijelentéseit az NFT piacokról, arra enged következtetni minket is, hogy az NFT-k nem csak egy múló hóbort lesz. A foci területén a több mint 100 licencével pedig a Sorare messze megelőzi a versenytársait.

És a végére egy ajánlat! Ha ki szeretnéd próbálni a Sorare fantáziafociját és szeretnél egy ritka játékoskártyában részesülni, akkor regisztrálj a BitcoinBázis linkjével. 😎⚽🚀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.