Soros bitcoinbarát cégbe fektet

Soros György befektetési alapja nagy részesedést szerzett az Overstock.com internetes háztartási cikkeket-kiegészítőket értékesítő webáruházban.  Az Overstock arról nevezetes, hogy ezen az átlagember számára is elérhetőbb kereskedési terepen már 2014-ben elfogadta a bitcoint mint fizetőeszköz.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek (SEC) benyújtott nyilatkozat szerint Sorosék 2 472 188 részvényt vásároltak, amely a harmadik legnagyobb részesedést biztosítja. Ez a befektetés nagyságrendek szemléltetésére a nap végén nagyjából 165 562 430 dollár körül állt.


A befektetési alap figyelmét valószínűleg az keltette fel, hogy az Overstock a múlt évben 200 százalékos növekedést produkált. A vállalat megjelentetett egy szándéknyilatkozatot, miszerint a RenGennel és Argonnal együtt létrehoznak egy elosztott blokkláncra épülő platformot.

Hova tart az Overstock.com?

A kezdeményezés célja egy alternatív tőzsde létrehozása kriptovaluták kereskedésére, amelyet a hivatalos szervek is elismernek. A tőzsde alapját blokkláncon futó tranzakciók jelentik, ezzel pedig az ügyletek ideje és költsége radikálisan lecsökkenhet.

Az Overstock felelőse akkora lehetőséget lát ebben a tőzsdében, hogy elgondolkodott az Overstock eladási részlegének eladásáról is.

Patrick Byrne, a vezérigazgató nagy barátja a bitcoinnak és a blokklánc technológiának, a korai bevezetés egyik mozgatórugója is ez lehetett.

Soros megjelent Davosban is a gazdasági fórumon, és kijelentette, hogy a blokklánc technológiát pozitív célokra is lehet használni, míg a kriptovalutákról kevésbé volt jó véleménye, mivel szerinte ezek tipikus lufik. A milliomos véleménye nagyjából megfelelt a többi nagyobb piaci szereplő véleményének.

A pénzembernek megvolt a véleménye a Google-ről és a Facebookról is, fenyegetésnek nevezte őket, továbbá előrevetítette az amerikai IT monopóliumok globális fölényének megtörését.

Ennek megfelelően megszabadult 367 262 Facebook részvénytől 2017 harmadik negyedévére.

A Google-hez köthető Alphabetben viszont még mindig 4600 részvényt birtokol.

A befektetési alap 71 500 Netflix és 15 700 Twitter részvényt vásárolt. A Netflixnek és a Twitternek is jól jött a segítség, a Netflix a múlt évben több érdekes hangvételű sorozatot hozott ki, amellyel nem nyerték el mindenki tetszését, a Twitter pedig ismert volt arról, hogy hosszabb ideje borotvaélen táncolt; eddig egyetlen egyszer sem könyvelhetett el nettó profitot. Most ez is sikerült nekik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük