Spanyolország megadóztatná a bitcoin bányászatot

A spanyol adóhatóság a bitcoin és más alternatív digitális pénzek bányászatát gazdasági tevékenységként határozta meg, ami így adó fizetését vonja maga után. Sok ország még el sem kezdte a jogszabályalkotást a kriptopénzek kapcsán, mialatt a spanyolok már egy lépéssel előrébb járnak.

A spanyol adózásért felelős nemzeti igazgatóság legfrissebb nyilatkozata szerint a digitális pénzek bányászatával foglalkozó cégeknek és magánszemélyeknek regisztrálniuk kell magukat. Úgy tűnhet, hogy a bányászatot legitimálni próbálja a hatóság, valójában ez a lépés jelentősen kihathat a bányászás profitabilitására. Ezzel sok bitcoin bányászt kényszeríthetnek a tevékenységük feladására.

Az új adó, mint lehetőség

 

Egy spanyol közgazdász és adótanácsadó, Jose Antonio Bravo Mateu szerint, a kriptopénzek bányászatát 10% és 47% közötti profit alapú adóval sújthatják. Mateu úgy véli, az új adózási rendnek előnye is lehet a kriptopénzekre nézve.

“Mivel a bányászat jövedelem termelő gazdasági tevékenységnek számít az új szabályozás szerint, a bányász közösség kihasználhatja a az alkalmazható adójóváírást. Olyan költségekkel csökkenthető az adó, mint az elektromosság fogyasztása vagy a bányász eszközök vásárlása.”

Azért, hogy a bányász tevékenység továbbra is jövedelmező legyen, a bányászoknak folyamatosan fejleszteniük kell az eszközeiket. A növekvő bányászási nehézség magasabb áramfogyasztáshoz vezet. Hogy vajon ezekben az esetekben az adó leírás elég lesz-e a profitábilis bányászat fenntartására, ez még kérdéses.

Az adó hatása a bitcoin jövőjére

A spanyol kormány azt nyilatkozta, hogy az új szabályozással a digitális pénzekhez kapcsolódó illegális tevékenységeket akarják visszaszorítani. Az említett jogszabályt még nem vezették be, de az ország kriptopénz közössége már kifejezte ellenérzését a téma kapcsán. Attól tartanak, hogy az adó kihat majd a blokklánc technológián fejlesztésére.

Az új adótörvénnyel Spanyolország a többi európai uniós és latin-amerikai országra is hatással lehet, hogy kövessék példáját. Spanyolország eddig nagyon elfogadó volt az kriptopénz gazdaság felemelkedésével. Egyike volt az első európai országoknak akik ÁFA mentessé tették a digitális pénzek tranzakcióit. Később fog kiderülni, hogy az új intézkedésnek milyen hatása lesz bitcoin gazdaságra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük