Nem valódi felhasználók bonyolítják le a stabilcoin tranzakciók több mint 90%-át

Nem valódi felhasználók bonyolítják le a stabilcoin tranzakciók több mint 90%-át, ami arra utal, hogy az eszközök még messze vannak attól, hogy globális fizetőeszközzé váljanak, derült ki a Visa és az Allium Labs adatplatform által kidolgozott elemzésből.

Az elemzés során kivonták a botok és a vállalati kereskedők által generált tranzakciókat, hogy „elkülönítsék a valódi felhasználók tranzakciós tevékenységeit”. Az áprilisban lebonyolított 2,2 billió dollárnyi tranzakcióból mindössze 149 milliárd dollár származott „organikus fizetési tevékenységből”.

A Visa megállapítása megkérdőjelezi a stabilcoin támogatóinak érvelését, miszerint a digitális eszközök forradalmasítani fogják a 150 billió dolláros fizetési iparágat. A stabilcoinok esetében a tranzakciókat gyakran duplán számolják, attól függően, hogy a felhasználók melyik platformra utalnak át pénzt, tette hozzá Cuy Sheffield, a Visa kriptopénzekért felelős vezetője.

Pranav Sood, az Airwallex fizetési platform ügyvezető igazgatója a következőképpen vélekedett a közzétett adatokról:

„A stabilcoinok még mindig nagyon kezdeti stádiumban vannak a fizetési eszközök között. Ez nem azt jelenti, hogy hosszú távon ne lenne potenciáljuk, mert szerintem van. De rövid és középtávon arra kell összpontosítani, hogy a meglévő eszközök jobban működjenek.”

Hozzátette, hogy az Airwallex ügyfelei közül még mindig kevesen tartják felhasználóbarátnak a technológiát. Fontos azonban megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban az üzleti kifizetések 40-60 százalékában még mindig csekket használnak, ez pedig érzékelteti, hogy valójában a piac van lemaradva a technológiai elfogadás tekintetében.

Mi lesz a stabilcoin piac sorsa?

A teljes volumen és a botokkal generált átutalási volumen közötti eltérés ellenére a Visa az aktív stabilcoin felhasználók számának növekedését állapította meg. A Bernstein elemzői tavaly azt jósolták, hogy a forgalomban lévő stabilcoinok összértéke 2028-ra elérheti a 2,8 billió dollárt, ami majdnem 18-szoros növekedést jelentene a mostani összesített forgalomhoz képest.

Mivel a stabilcoinok azonnali és alacsony költségű tranzakciókat biztosítanak, a kriptovaluta szektor szereplői szerint ezen eszközök alkalmasak lehetnek a fizetési iparág felforgatására. A Paypal és a Stripe például azon fintech óriások közé tartozik, amelyek támogatják a stabilcoin piac fejlődését. A Paypal tavaly elindította a PYUSD stabilcoinját, a Stripe pedig április 25-én közölte, hogy lehetővé teszi a platformját használó kereskedők számára, hogy stabilcoinokat is elfogadjanak.