Stabilcoint bocsát ki Oroszország legnagyobb bankja, a Sberbank

Oroszország legnagyobb kereskedelmi bankja stabilcoint bocsát ki. A Sberbank néhány héttel ezelőtt egy olyan digitális valuta létrehozására irányuló kérelmet nyújtott be az orosz központi bankhoz, mely a rubelhez van rögzítve.

A hírt az Interfax hírügynökség osztotta meg először, mely arról írt, hogy a stabilcoin blokkláncon fog futni és az orosz rubelhez lesz rögzítve. Értesülések szerint a digitális pénz már idén tavasszal elindulhat. A Sberbank elnökhelyettese, Anatolij Popovot azt nyilatkozta a hírügynökségnek, hogy “a Sberbank január elején a bank saját blokkláncának regisztrálása miatt kérelmet nyújtott be az orosz jegybankhoz, mivel a törvények értelmében a regisztrált blokkláncon digitális pénzügyi eszközök kibocsáthatók ki.” Majd hozzátette: “Technológiailag a bank készen áll a fiat valutával történő párhuzamos használatra. A belső vizsgálatokat elvégeztük, a digitális eszközt leteszteltük, így láthattuk, hogy a működik.”

Popovot kifejtette azt is, hogy a törvény szerint a regisztrációs eljárás 45 napot vesz igénybe. Van még egy kérdés azonban, melyre még a bank sem tudja a választ. Mégpedig az, hogy a stabilcoin után hogyan és mennyit kell majd adózni. A Sberbank vezetője abban bízik, hogy hamarosan tisztázásra kerül ez is.

Annak ellenére, hogy a Sberbank készen áll a stabilcoin kibocsátására, Oroszország nem igazán kedveli a kriptovalutákat. Egy 2020-ban kidolgozott törvényjavaslat értelmében azok az orosz állampolgárok, akik nem jelzik a hatóságok felé a kriptovalutáikat, akár három év szabadságvesztésre is számíthatnak. Az orosz központi bank ugyanakkor abban bízik, hogy ez év végéig elindíthatja saját CBDC-jének kísérleti programját.

További kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.