Stock to Flow modell képes előrejelzni a bitcoin árfolyamcsúcsokat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Rekt Capital technikai elemzőcég a bitcoin úgynevezett ‘Stock to Flow’ modelljét vizsgálja a következő bitcoin piaci csúcs előrejelzése érdekében. Alapvetően az állapítható meg a Stock to Flow modell alapján, hogy bikapiacok során a bitcoin árfolyama jócskán túllépi a Stock to Flow modell által jelzett árfolyamot.

Négyévente egy fundamentális változás következik be a BTC kínálatában, amely nagyban befolyásolja a tízpercenként kibányászott érmemennyiségét. Ezt az eseményt bitcoin felezésnek hívjuk. A bitcoin felezés általában az exponenciális BTC áremelkedések fő katalizátora. Ez nagyrészt annak az ideiglenes szűkösségnek köszönhető, amelyet a felezés vált ki. A kínálatban bekövetkezett hiány ugyanis növeli az eszköz értéket. A Plan B által létrehozott Stock to Flow modell pedig számszerűsíti a Bitcoin szűkösséget.

Amikor egy Bitcoin felezés eseményére kerül sor, az hatással van a Bitcoin részvényáramlására (Stock to Flow) és az árfolyamára is:

A bitcoin felezés hatása az árfolyamra

A Stock to Flow modell az évek során pontos előrejelzője volt a bitcoin árfolyamának. Valójában a bitcoin árfolyama a történelme során nagy részben követte a Stock to Flow vonalat.

Ez azt jelenti, hogy a befektetőknek nem kell feltétlenül a bitcoin árfolyamára összpontosítaniuk a Stock to Flow vonalat követve. Ehelyett elég arra fókuszálni, hogy a bitcoin miként tér el a Stock to Flow vonaltól.

A bitcoin árfolyamának a Stock to Flow vonaltól való eltérései azok – akár felfelé, akár lefelé irányba -, amelyek megelőzték a medvepiacok alját és a bikapiacok csúcsát a BTC árnál. Ezeknek az eltéréseknek a megismerése hasznos lesz a befektetők számára, hogy fel tudják mérni, mikor vásároljanak bitcoint emellett segít beazonosítani a bikapiacok csúcsát is.

Ez az írás ezen bitcoin áreltérések elemzésére fog összpontosítani, és kifejezetten az árfolyam eltérésekre a Stock to Flow vonaltól.

Stock to Flow

Erre azért lesz szükség, hogy megismerjük a történelmileg visszatérő tendenciákat ezen eltérések tükrében, és arról, hogy ezeknek az eltéréseknek a trendjei segíthetnek-e többet megtudni arról, hogy a bitcoin ára hol fog kicsúcsosodni a jelenlegi bikapiacon.

Ez lesz a Stock-to-Flow sorozatunk első része, amely a BTC árfolyamának első három emelkedő trendjének eltérését fogja vizsgálni a Stock to Flow vonaltól.

1. Az első Stock to Flow vonaltól való felfelé irányuló eltérés (Bitcoin bikapiaci csúcs, 2011. június)

Koncentráljunk elsősorban arra az esetre, amikor a bitcoin ára felfelé tért el a Stock-to-Flow vonaltól. Ez a felfelé történő eltérés a Stock to Flow vonaltól a 2011. júniusi bikapiaci csúcs idején történt meg először. Mint látható, a vonal nem igazán mutatja be jól ezt az időszakot a árfolyam grafikonokon. Tehát a jobb megértés érdekében kihúzzuk ezt a Stock To Flow vonalat:

Erre azért volt szükség, hogy nagyjából meghatározható legyen az elemzés két fő részlete:

  • A potenciális árfolyam, amelyen a bitcoin állt, amikor a Stock To Flow vonalat túllépte.
  • A potenciális bitcoin árfolyam, amelyen a Stock To Flow vonal volt, amikor a árfolyam 2011 júniusában tetőzött.

Ez a két részlet döntő fontosságúnak bizonyul annak meghatározásában, hogy a kriptó árfolyama mennyire tért el felfelé a Stock-to-Flow vonaltól, mielőtt a bika ciklusba lépett volna.

A Stock to Flow extrapolációja alapján a bitcoin ártörténetének ezen időszakában, amikor is a coin árfolyama átlépte a Stock-to-Flow vonalat az exponenciális emelkedés folytatása érdekében, az árfolyama körülbelül 1.90 dollár volt:

Stock to Flow

Majd 2011 júniusában az árfolyam elérte a 28.79 dollárt, mielőtt belépett volna egy új medvepiacra. Ezen a csúcson a Stock to Flow vonal 2,29 USD-n állt.

Stock to Flow

Két dolgot kell itt megjegyezni:

Először és talán nyilvánvalóan – a Stock to Flow vonal az idő múlásával emelkedik. 2011 április végén a Stock to Flow vonal mintegy 1.90 dolláros Bitcoin-árfolyamot vázolt fel, míg június elején körülbelül 2.29 dollárra emelkedett.

A legfontosabb következtetés tehát, hogy hogy a Stock to Flow vonal az idő múlásával emelkedik, ahogy a bitcoin emelkedő trendje is halad előre.

Másodszor és talán ennél is fontosabb, a bitcoin ára körülbelül + 1157% -kal emelkedett a Stock to Flow vonal irányába.

2. A második Stock to Flow fordított elmozdulás

Stock to Flow
Most beszéljünk arról a második esetről, amikor a bitcoin árfolyama fordított eltérést mutatott a Stock-to-Flow vonaltól. Ez a fordított eltérés 2013 áprilisában jött össze.

Ez a periódus arról nevezetes, hogy a BTC árfolyam két piaci ciklust is megélt a felezése után.

A bitcoint erős bika trendek jellemezték az első felezést követő hónapokban. Aztán beütött a baj, és az árfolyam 80%-ot esett. Aztán jött a feltámadás időszaka, és a vevők ismét felfelé húzták az árfolyamot. Rögtön követte azonban egy újabb esés, és 86%-ot zuhant az árfolyam.

Éppen ezért a második árfolyam eltérés a Stock to Flow-tól pont erre a felezés utáni időszakra esett, amit rögtön a felezés után bezuhanás követett.

2013. február 28-án a Bitcoin ára 32.25 USD vol, amikor átlépte a Stock to Flow vonalat:

Miután megtörtént az áttörés a Stock to Flow vonalon túlra, az árfolyam egészen a 230.68 dolláros csúcsig száguldott amit 2013. április 9-én ért el:

Mikor a bitcoin elérte a lokális csúcsot, a Stock to Flow vonal 39.95 dolláron állt:


Pár hónap leforgása alatt 2013 február és április eleje között az árfolyamhoz kapcsolódó Stock to Flow vonal egy pár dollárral emelkedett $32.25-ről $39.95-re.

De a legfontosabb, hogy a bitcoin árfolyama körülbelül +477%-ot rallizott a Stock to Flow vonalon túl.

Mikor ez a felfelé történő elmozdulás megtörtént a Stock to Flow vonaltól, az árfolyam +477%-kal volt magasabb. A csúcsot aztán ismét egy erős korrekció követte, és a medvék a bitcoin árát 80%-kal húzták lejjebb.

Ami azonban nagyon érdekes, hogy amikor a medve piac elérte az alját 2013. július 6-án, akkor a Stock to Flow vonal 66.34 USD-n állt.

A bitcoin árfolyama ekkor visszapattant a Stock to Flow vonalról, aztán ez a visszapattanás újra lejátszódott október 5-én.

Érdekesség, hogy ez a Stock to Flow vonal egy dinamikus támaszt jelentett az árfolyamnak. Ezzel a bitcoin árfolyamnak egy magasabb árfolyamon álló lokális mélypontot jelentett ebben a medvei piaci környezetben.

Az az ötlet, hogy a Stock to Flow vonal egy dinamikus pontot játszhat a bikapiaci visszaforduláshoz és az árfolyam esés megállításához, későbbi dátumokon is megfigyelhető lesz majd.

3. A harmadik Stock to Flow felfelé elmozdulás (2013 december)

Ekkor volt a harmadik alkalom, amikor a BTC árfolyama felfelé mozdult el a Stock to Flow vonaltól:


Ahogy az előző szekcióban is magyaráztuk, a medvepiacot a Stock to Flow vonal fogta meg, és pár héttel később ez a Stock to Flow vonal kulcsszerepet játszott egy magasabb mélypont kialakításában. Ez rögtön egy újabb bitcoin emelkedő trendet indított.

A harmadik árelmozdulás a Stock to Flow vonaltól 2013 októberében kezdődött, amikor az árfolyam körülbelül 122 USD volt.

Ebben a bikapiaci felfelé ívelő trendben a bitcoin árfolyama egy újabb ATH-t, mindenkori legmagasabb értéket ért el 1134.93 dolláron.

Amikor a BTC csúcsra ért, akkor a Stock to Flow vonal 173.41 dolláron állt csak.

Ez azt jelenti, hogy a bitcoin árfolyama +554%-kal volt a Stock to Flow vonal felett.

Záró gondolatok

A mai írásunkban a Stock to Flow sorozat első részében három jelentős felfelé elmozduló árfolyam eltérést mutattunk be a Stock to Flow vonaltól.

Stock to Flow
A sorozat második részében a maradék három ilyen esetet mutatjuk majd be, amely 2018 és 2020 között zajlott le, és próbáljuk meghatározni, mikor jöhet össze az újabb Bitcoin árfolyamcsúcs.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.