Stock to Flow modell képes előrejelzni a bitcoin árfolyamcsúcsokat

A Rekt Capital technikai elemzőcég a bitcoin úgynevezett ‘Stock to Flow’ modelljét vizsgálja a következő bitcoin piaci csúcs előrejelzése érdekében. Alapvetően az állapítható meg a Stock to Flow modell alapján, hogy bikapiacok során a bitcoin árfolyama jócskán túllépi a Stock to Flow modell által jelzett árfolyamot.

Négyévente egy fundamentális változás következik be a BTC kínálatában, amely nagyban befolyásolja a tízpercenként kibányászott érmemennyiségét. Ezt az eseményt bitcoin felezésnek hívjuk. A bitcoin felezés általában az exponenciális BTC áremelkedések fő katalizátora. Ez nagyrészt annak az ideiglenes szűkösségnek köszönhető, amelyet a felezés vált ki. A kínálatban bekövetkezett hiány ugyanis növeli az eszköz értéket. A Plan B által létrehozott Stock to Flow modell pedig számszerűsíti a Bitcoin szűkösséget.

Amikor egy Bitcoin felezés eseményére kerül sor, az hatással van a Bitcoin részvényáramlására (Stock to Flow) és az árfolyamára is:

A bitcoin felezés hatása az árfolyamra

A Stock to Flow modell az évek során pontos előrejelzője volt a bitcoin árfolyamának. Valójában a bitcoin árfolyama a történelme során nagy részben követte a Stock to Flow vonalat.

Ez azt jelenti, hogy a befektetőknek nem kell feltétlenül a bitcoin árfolyamára összpontosítaniuk a Stock to Flow vonalat követve. Ehelyett elég arra fókuszálni, hogy a bitcoin miként tér el a Stock to Flow vonaltól.

A bitcoin árfolyamának a Stock to Flow vonaltól való eltérései azok – akár felfelé, akár lefelé irányba -, amelyek megelőzték a medvepiacok alját és a bikapiacok csúcsát a BTC árnál. Ezeknek az eltéréseknek a megismerése hasznos lesz a befektetők számára, hogy fel tudják mérni, mikor vásároljanak bitcoint emellett segít beazonosítani a bikapiacok csúcsát is.

Ez az írás ezen bitcoin áreltérések elemzésére fog összpontosítani, és kifejezetten az árfolyam eltérésekre a Stock to Flow vonaltól.

Stock to Flow

Erre azért lesz szükség, hogy megismerjük a történelmileg visszatérő tendenciákat ezen eltérések tükrében, és arról, hogy ezeknek az eltéréseknek a trendjei segíthetnek-e többet megtudni arról, hogy a bitcoin ára hol fog kicsúcsosodni a jelenlegi bikapiacon.

Ez lesz a Stock-to-Flow sorozatunk első része, amely a BTC árfolyamának első három emelkedő trendjének eltérését fogja vizsgálni a Stock to Flow vonaltól.

1. Az első Stock to Flow vonaltól való felfelé irányuló eltérés (Bitcoin bikapiaci csúcs, 2011. június)

Koncentráljunk elsősorban arra az esetre, amikor a bitcoin ára felfelé tért el a Stock-to-Flow vonaltól. Ez a felfelé történő eltérés a Stock to Flow vonaltól a 2011. júniusi bikapiaci csúcs idején történt meg először. Mint látható, a vonal nem igazán mutatja be jól ezt az időszakot a árfolyam grafikonokon. Tehát a jobb megértés érdekében kihúzzuk ezt a Stock To Flow vonalat:

Erre azért volt szükség, hogy nagyjából meghatározható legyen az elemzés két fő részlete:

  • A potenciális árfolyam, amelyen a bitcoin állt, amikor a Stock To Flow vonalat túllépte.
  • A potenciális bitcoin árfolyam, amelyen a Stock To Flow vonal volt, amikor a árfolyam 2011 júniusában tetőzött.

Ez a két részlet döntő fontosságúnak bizonyul annak meghatározásában, hogy a kriptó árfolyama mennyire tért el felfelé a Stock-to-Flow vonaltól, mielőtt a bika ciklusba lépett volna.

A Stock to Flow extrapolációja alapján a bitcoin ártörténetének ezen időszakában, amikor is a coin árfolyama átlépte a Stock-to-Flow vonalat az exponenciális emelkedés folytatása érdekében, az árfolyama körülbelül 1.90 dollár volt:

Stock to Flow

Majd 2011 júniusában az árfolyam elérte a 28.79 dollárt, mielőtt belépett volna egy új medvepiacra. Ezen a csúcson a Stock to Flow vonal 2,29 USD-n állt.

Stock to Flow

Két dolgot kell itt megjegyezni:

Először és talán nyilvánvalóan – a Stock to Flow vonal az idő múlásával emelkedik. 2011 április végén a Stock to Flow vonal mintegy 1.90 dolláros Bitcoin-árfolyamot vázolt fel, míg június elején körülbelül 2.29 dollárra emelkedett.

A legfontosabb következtetés tehát, hogy hogy a Stock to Flow vonal az idő múlásával emelkedik, ahogy a bitcoin emelkedő trendje is halad előre.

Másodszor és talán ennél is fontosabb, a bitcoin ára körülbelül + 1157% -kal emelkedett a Stock to Flow vonal irányába.

2. A második Stock to Flow fordított elmozdulás

Stock to Flow
Most beszéljünk arról a második esetről, amikor a bitcoin árfolyama fordított eltérést mutatott a Stock-to-Flow vonaltól. Ez a fordított eltérés 2013 áprilisában jött össze.

Ez a periódus arról nevezetes, hogy a BTC árfolyam két piaci ciklust is megélt a felezése után.

A bitcoint erős bika trendek jellemezték az első felezést követő hónapokban. Aztán beütött a baj, és az árfolyam 80%-ot esett. Aztán jött a feltámadás időszaka, és a vevők ismét felfelé húzták az árfolyamot. Rögtön követte azonban egy újabb esés, és 86%-ot zuhant az árfolyam.

Éppen ezért a második árfolyam eltérés a Stock to Flow-tól pont erre a felezés utáni időszakra esett, amit rögtön a felezés után bezuhanás követett.

2013. február 28-án a Bitcoin ára 32.25 USD vol, amikor átlépte a Stock to Flow vonalat:

Miután megtörtént az áttörés a Stock to Flow vonalon túlra, az árfolyam egészen a 230.68 dolláros csúcsig száguldott amit 2013. április 9-én ért el:

Mikor a bitcoin elérte a lokális csúcsot, a Stock to Flow vonal 39.95 dolláron állt:


Pár hónap leforgása alatt 2013 február és április eleje között az árfolyamhoz kapcsolódó Stock to Flow vonal egy pár dollárral emelkedett $32.25-ről $39.95-re.

De a legfontosabb, hogy a bitcoin árfolyama körülbelül +477%-ot rallizott a Stock to Flow vonalon túl.

Mikor ez a felfelé történő elmozdulás megtörtént a Stock to Flow vonaltól, az árfolyam +477%-kal volt magasabb. A csúcsot aztán ismét egy erős korrekció követte, és a medvék a bitcoin árát 80%-kal húzták lejjebb.

Ami azonban nagyon érdekes, hogy amikor a medve piac elérte az alját 2013. július 6-án, akkor a Stock to Flow vonal 66.34 USD-n állt.

A bitcoin árfolyama ekkor visszapattant a Stock to Flow vonalról, aztán ez a visszapattanás újra lejátszódott október 5-én.

Érdekesség, hogy ez a Stock to Flow vonal egy dinamikus támaszt jelentett az árfolyamnak. Ezzel a bitcoin árfolyamnak egy magasabb árfolyamon álló lokális mélypontot jelentett ebben a medvei piaci környezetben.

Az az ötlet, hogy a Stock to Flow vonal egy dinamikus pontot játszhat a bikapiaci visszaforduláshoz és az árfolyam esés megállításához, későbbi dátumokon is megfigyelhető lesz majd.

3. A harmadik Stock to Flow felfelé elmozdulás (2013 december)

Ekkor volt a harmadik alkalom, amikor a BTC árfolyama felfelé mozdult el a Stock to Flow vonaltól:


Ahogy az előző szekcióban is magyaráztuk, a medvepiacot a Stock to Flow vonal fogta meg, és pár héttel később ez a Stock to Flow vonal kulcsszerepet játszott egy magasabb mélypont kialakításában. Ez rögtön egy újabb bitcoin emelkedő trendet indított.

A harmadik árelmozdulás a Stock to Flow vonaltól 2013 októberében kezdődött, amikor az árfolyam körülbelül 122 USD volt.

Ebben a bikapiaci felfelé ívelő trendben a bitcoin árfolyama egy újabb ATH-t, mindenkori legmagasabb értéket ért el 1134.93 dolláron.

Amikor a BTC csúcsra ért, akkor a Stock to Flow vonal 173.41 dolláron állt csak.

Ez azt jelenti, hogy a bitcoin árfolyama +554%-kal volt a Stock to Flow vonal felett.

Záró gondolatok

A mai írásunkban a Stock to Flow sorozat első részében három jelentős felfelé elmozduló árfolyam eltérést mutattunk be a Stock to Flow vonaltól.

Stock to Flow
A sorozat második részében a maradék három ilyen esetet mutatjuk majd be, amely 2018 és 2020 között zajlott le, és próbáljuk meghatározni, mikor jöhet össze az újabb Bitcoin árfolyamcsúcs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük