Storytime: hogy építsünk fel egy vagyont kriptovalutából, majd veszítsünk el mindent

A kriptovaluták világából sosem hiányoztak a fordulatos, emberi történetek; sokakat az egekig emel, másokat a földbe tipor. Peter McCormack, a What Bitcoin Did podcast házigazdájának eddigi kripto kalandja pedig mindez egyszerre: mennyei, pokoli és nagyon emberi. McCormack Twitteren osztotta meg a nagyvilággal, hogy épített fel egy vagyont kriptovalutából – majd azt hogyan vesztette el. Na meg a hullámvasutat a kettő között.

“Szóval itt a története annak, hogy hogyan csináltam a kezdeti 32 ezer dolláromból egy milliót, majd nagyjából nullát. Nem a keserűség beszél belőlem, mert az elmúlt 2 év elképesztő élmény volt – beutaztam a világot, voltam gazdag és voltam szegény is.”

Ahogy sokan mások, Peter is 2016-ban látta meg először a Bitcoinban a lehetőséget. Akkor a reklámcége éppen bedőlni készült, így inkább úgy döntött kockáztat: volt 32 ezer dollárja, mindent BTC-be és ETH-ba fektette.

És a kockázat kifizetődött, jókor volt jó helyen és hamarosan már más kriptovautákra is átért. Azt ő is elismeri, hogy nem volt tapasztalata a tőzsdével, és hogy nem nézett megfelelően utána a dolgoknak – egyszerűen a pillanatban élt, és a pillanat akkor még működött.

“Ahogy nőttek az árak, elkezdtem diverzifikálni, belekezdtem mindenbe: Monero, Dash, mindenbe – még Ripplecoinba is. Minden folyamatosan ment fel.”

2017 nyarára a profitja már fél millió felett volt. És itt kezdett el mohó lenni: ahelyett hogy továbbra is kivette volna a profit 25%-át, mindent visszaforgatott: mind a 1,2 millió dollárját.

Storytime: hogy építsünk fel egy kriptovagyont, majd veszítsünk el mindent

 “Amikor az egyenlegem magas volt, kicsit megőrültem: új ruhák, elsőosztályú utak, jótékonykodás, csak nevettem, amikor 25 ezret elvesztettem a Confidon… a lista még folytatódhatna.”

Az út lefelé

Ezen a ponton már biztosan sokan meg tudják tippelni, hogy mi történt: ahogy a piac elkezdett esni, Peter nem reagált, hiszen meg volt győződve arról, hogy minden visszaáll a rendes kerékvágásba.

“Ahogy a piac elkezdett összeomlani, én csak ignoráltam, azt gondoltam, hogy vissza tud állni. De ez nem történt meg. A bányászatból is rengeteget veszítettem: 70 S9 és 70 Dragonmintem volt, ami összesen 300 ezer dollárt ért.”

De hiába vesztett folyamatosan pénzt a bányászaton, továbbra is fizetnie kellett a fix adatközponti díjakat. “Minden hónapban egyre mélyebben kellett a BTC-mbe nyúlnom”.

A legszebb napokon Peter 150 BTC-vel rendelkezett: ahogy az altcoinok és a shitcoinok zuhantak, ez hamarosan már csak 80 BTC volt.

A mohóságom elrontott egy olyan lehetőségét, ami az életemet változtathatta volna meg. Miután megfizetem az adókat, nagyjából semmim sem marad.”

Persze a podcastjából még származik bevétele, szóval nincs minden teljesen vesztve, de ez az összeg már minimális a fénykorához képest.

A legutolsó tweetjében egy tanáccsal zárja a történetét a többi befektető számára.

“Ha lesz még egy bikapiac, és hirtelen lesz egy csomó pénzetek, vegyetek ki a profitból. Az emberek azt mondják, hogy csak annyit fektess be, amit hajlandó vagy elveszíteni – szóval ne tartsd meg kriptóban azt a pénzt sem, ami megváltoztathatná az életedet.”

Majd adott még egy jó tanácsot – ezt pedig mindenkinek, nem csak a befektetőknek.

“Az elmúlt 5 évben tönkre ment a házasságom (3 hónap után), elvesztettem az Anyukámat (rák) és majdnem meghaltam túladagolásban. Gazdag vagy szegény – a pénz nem igazán változtatott a boldogságomon.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük