Sürgős cselekvésre van szükség a Bitcoin adatvédelme kapcsán?

Edward Snowden, a híres szivárogtató, újra hangot adott aggodalmának a Bitcoin fejlesztői közössége felé, hangsúlyozva az adatok védelmének fontosságát.

Snowden üzenete a Bitcoin közösségének

Edward Snowden, az NSA egykori alkalmazottja és a kriptovaluták elkötelezett támogatója, kiemelte a Bitcoin adatvédelmi kérdéseinek fontosságát. Az X-en közzétett bejegyzésében Snowden arra figyelmeztet, hogy a Bitcoin fejlesztőknek sürgősen prioritásként kell kezelniük az adatok védelmét. “Tíz éve hívom fel a figyelmet arra, hogy a Bitcoin fejlesztőinek protokoll szinten kell biztosítaniuk az adatok védelmét. Ez az utolsó figyelmeztetés. Az idő fogy,” írta Snowden. A bejegyzés, amely több mint 8,400 kedvelést kapott, válaszként született meg a zkSNACKs fejlesztőcég, a Wasabi Wallet mögött álló csapat bejelentésére, amely szerint megszüntetik a Coinjoin szolgáltatást az amerikai szabályozási környezet bizonytalansága miatt.

A zkSNACKs döntése és a Coinjoin szolgáltatás megszűnése

A zkSNACKs bejelentése szerint: “Alapos megfontolás után és nehéz szívvel hoztuk meg ezt a döntést. Történelmünk során mindig arra törekedtünk, hogy jogilag egyértelmű és tiszta körülmények között működjünk. Jelenleg több bizonyosságra van szükségünk a továbblépéshez.” A Coinjoin egy népszerű szolgáltatás volt, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy anonimizálják Bitcoin tranzakcióikat, ezzel növelve magánéletük és pénzügyi adataik védelmét.

Kapcsolódó: A Trezor bejelentette egy népszerű szolgáltatás megszüntetését

Az amerikai kormány szigorítása a kripto-mixer szolgáltatásokkal szemben

Az amerikai kormány a közelmúltban szigorította a kripto-mixer szolgáltatások elleni fellépéseit, amelyeket pénzmosás és a szankciók megkerülésének eszközeként azonosítottak. Tavaly a Tornado Cash és a Samourai Wallet alapítóit vádolták meg hasonló bűncselekményekkel, ami aggodalmat keltett a kriptovaluta közösségében azzal kapcsolatban, hogy a kormány hogyan tekint a nem őrzött pénztárcákra, mint engedély nélküli pénzátutalási vállalkozásokra.

Snowden kritikája és a pénzügyi adatok védelme

Snowden szerint a pénzügyi magánélet védelme alapvető jog. “Az Igazságügyi Minisztérium ismét bűnözőkké nyilvánította azokat a fejlesztőket, akik egy olyan alkalmazást hoztak létre, amely helyreállítja a pénzügyi adatok védelmét,” mondta Snowden. “A megoldás az, hogy a pénzt alapértelmezetten privátnak kell tekinteni. Az adatvédelem soha nem lehet ‘kivételes’, mert különben bűncselekménynek minősítik.”