Svájcban petíciót indítanak, bitcoint akarnak látni a központi bank tartalékai között

A Svájci Nemzeti Bank jelenleg nem tart bitcoin tartalékot, de a bitcoinerek egy csoportja ezen változtatni szeretne. Ennek elérésére népszavazást szerveznek az ország alkotmányának megváltoztatására. Ha sikerrel járnak, a Svájci Nemzeti Banknak kötelező lenne felvennie a BTC-t a tartalékai közé.

A népszavazás kezdeményezéséhez 100 ezer aláírást kell összegyűjteniük a svájci állampolgároktól. Ez a második próbálkozás az aláírás gyűjtésére, miután a korábbi, 2021 októberében tett kísérlet kudarcot vallott.

A svájci bitcoinerek újra megpróbálják

Több svájci bitcoiner újra belevág az ország alkotmányának megváltoztatásába. Céljuk, hogy a Svájci Nemzeti Banknak (SNB) kötelező legyen felvennie a bitcoint BTC Price BTC Price a tartalékai közé. Ahhoz azonban, hogy a kezdeményezett kérdésről népszavazás induljon, 18 hónapon belül 100 ezer állampolgárnak kell aláírnia a petíciót. Az ország lakossága körülbelül 8,77 millió fő, tehát a lakosság körülbelül 1,15%-ának kell biztosítani a támogatását egy aláírás formájában.

A bitcoin hozzáadása a központi bank tartalékaihoz segítene megvédeni az ország “szuverenitását és semlegességét” egy egyre bizonytalanabb világban, fejtette ki Yves Bennaïm, a 2B4CH nonprofit think tank alapítója és elnöke. Luzius Meisser, a Bitcoin Suisse kereskedési platform vezetője szintén támogatja a kezdeményezést. Meissernek április 26-án lesz lehetősége meggyőzni a Nemzeti Bankot a digitális valuta beszerzéséről.

A vezető már 2022-ben is megpróbálta elérni, hogy az SNB havi 1 milliárd svájci frankért vásároljon BTC-t, de ez végül kudarca fulladt. Mióta az árfolyam elszállt, Meisser többször emlékeztette a pénzintézetet, hogy körülbelül 30 milliárd frankkal lenne gazdagabb, ha két évvel ezelőtt a megfelelő döntést hozza.

A spot bitcoin ETF-ek, az elmúlt időszakban végbement szabályozások és a folyamatosan növekvő elfogadottság talán hatással lesz a svájciak döntésére.

Bitcoin az SNB portfóliójában?

A svájci devizatartalékok kezeléséért felelős SNB jelenleg olyan hagyományos eszközöket tart, mint az amerikai dollár, az euró és a japán jen. Azonban a bitcoin egyedülálló tulajdonságai miatt értékes kiegészítője lehet a portfóliójának.

A digitális eszköz véges jellegéből adódóan védelmet nyújtana az infláció ellen, miközben decentralizált jellege jelentősen diverzifikálná az alapvetően centralizált eszközökből álló portfóliót. Mindemellett nagyfokú biztonságot és átláthatóságot eredményezne, nem is beszélve az eszköz elmúlt évtizedben elért bámulatos növekedéséről.

Ha az SNB végül úgy döntene, hogy digitális eszközöket vásárol, akkor azt valószínűleg egy jó hírű tőzsdén keresztül tenné. A konkrét folyamat pedig a tőzsde szabályaitól és a vásárlás mértékétől függne. A bitcoin tárolása egyedi kihívást jelentene a jegybank számára, mivel a hagyományos, páncélszekrényekben tartott eszközökkel ellentétben a kriptovaluták csak a digitális főkönyvben léteznek. Az SNB-nek biztonságos tárolási megoldásokat kellene bevezetnie, amihez offline hardvertárcákra és több ellenőrzési mechanizmust tartalmazó protokollok kombinációjára lenne szüksége.