Hogyan vált Svájc Európa kriptovaluta központjává

Európa országai egyre nagyobb affinitást mutatnak a feltörekvő blokklánc technológia és a kriptovaluták iránt. Egyelőre a még inkább periferiális, kis súlyú országok a zászlóvivők, mint Liechtenstein, Málta, Gibraltár, de van egy ország, mely fejlett pénzügyi kultúrájával, gyorsan felismerte a vissza nem térő lehetőséget amit a decentralizált valuták kínálnak. Lássuk, mik tették Svájcot Európa kriptovaluta központjává.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

Nyitottság az új dolgokra

Érvelhetünk azzal, hogy de hát mi is gyorsan átveszünk új technológiai vívmányokat, nem kell ehhez Svájcba menni, de az alpesi ország egy külön kategória e téren. Svájcnak lenne a legelemibb érdeke, hogy a hagyományos pénzügyi rendszer mellett lobbizzon köszönhetően fejlett bankrendszerének, tőkeerős tradicionális pénzügyi intézményeinek, de helyette inkább szembe megy saját érdekeivel. Svájc rendelkezik a legnagyobb fintech szektorral Európában és fölöttébb sikeres a blokklánc és kriptovaluta cégek/startupok helybe csábításában.

Decentralizáció mindenek felett

A decentralizáció jelenségét sokan a kriptovalutákkal és blokklánccal asszociálják, de Svájcban a központ nélküli hatalomgyakorlásnak évszázados hagyományai vannak. Mialatt a legtöbb ország egy szigorúan központi irányítási rendszer felé tendál, addig Svájcban a kéttucatnyi kanton sok kérdésben lokális autonómiával rendelkezik és a részvételi demokrácia gyakorlását minden állampolgár jognak semmint kötelezettségnek tartja.

Stabilitás

Nincs még egy ország, mely ennyire védve lenne a volatilitástól, politikai hacacáréktól, felkelésektől vagy külső támadásoktól. Svájcban is vannak politikai perpatvarok, de a méretük lényegesen kisebb és kezelhetőbb amihez társul egy konszenzus kereső mentalitás a konfrontáció keresővel szemben. Ez jellemzi a pénzügyeket, innováció kérdését, technológiát stb. is.

Nyitott gondolkodású bankrendszer

A többi országgal összehasonlítva Svájc sok tekintetben egyedi bankrendszerrel rendelkezik. Globális ‘divatdiktátor’ e téren és a filozófiája középpontjában az innováció és korszerűség áll. A kriptovaluta és blokklánc technológiák a banki szereplők egy fókuszpontját jelentik és magas várakozásokkal tekintenek a feltörekvő szektorra.

Kedvező szabályozási környezet

Svájc nem tartana ott, ahol ma tart, ha a kormány és kantonok ne adnák meg a kezdő támogatást a technológiának. Az ország hivatalos szervei pozitív hozzáállásukkal több száz kriptovaluta céget, ICO csapatot és alapítványt vonzottak az országba. Itt van a székhelye a Xapo walletnek, az Ethereum Alapítványnak és a Metaco banki kriptovaluta letéti platformnak.

Kripto-völgy

Nehéz Svájc dinamikus kriptovaluta és blokklánc szektoráról írni, ha nem említjük meg a Kripto-völgyet Zug városában. A városban kriptovalutákkal lehet számlákat kiegyenlíteni, termékeket és szolgáltatásokat vehetünk bitcoinért és altcoinokért. A város több száz startupnak ad helyet és mára már több mint 10 000 embert foglalkoztat helyben a kriptovaluta szektor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.