Hogyan vált Svájc Európa kriptovaluta központjává

Európa országai egyre nagyobb affinitást mutatnak a feltörekvő blokklánc technológia és a kriptovaluták iránt. Egyelőre a még inkább periferiális, kis súlyú országok a zászlóvivők, mint Liechtenstein, Málta, Gibraltár, de van egy ország, mely fejlett pénzügyi kultúrájával, gyorsan felismerte a vissza nem térő lehetőséget amit a decentralizált valuták kínálnak. Lássuk, mik tették Svájcot Európa kriptovaluta központjává.

Nyitottság az új dolgokra

Érvelhetünk azzal, hogy de hát mi is gyorsan átveszünk új technológiai vívmányokat, nem kell ehhez Svájcba menni, de az alpesi ország egy külön kategória e téren. Svájcnak lenne a legelemibb érdeke, hogy a hagyományos pénzügyi rendszer mellett lobbizzon köszönhetően fejlett bankrendszerének, tőkeerős tradicionális pénzügyi intézményeinek, de helyette inkább szembe megy saját érdekeivel. Svájc rendelkezik a legnagyobb fintech szektorral Európában és fölöttébb sikeres a blokklánc és kriptovaluta cégek/startupok helybe csábításában.

Decentralizáció mindenek felett

A decentralizáció jelenségét sokan a kriptovalutákkal és blokklánccal asszociálják, de Svájcban a központ nélküli hatalomgyakorlásnak évszázados hagyományai vannak. Mialatt a legtöbb ország egy szigorúan központi irányítási rendszer felé tendál, addig Svájcban a kéttucatnyi kanton sok kérdésben lokális autonómiával rendelkezik és a részvételi demokrácia gyakorlását minden állampolgár jognak semmint kötelezettségnek tartja.

Stabilitás

Nincs még egy ország, mely ennyire védve lenne a volatilitástól, politikai hacacáréktól, felkelésektől vagy külső támadásoktól. Svájcban is vannak politikai perpatvarok, de a méretük lényegesen kisebb és kezelhetőbb amihez társul egy konszenzus kereső mentalitás a konfrontáció keresővel szemben. Ez jellemzi a pénzügyeket, innováció kérdését, technológiát stb. is.

Nyitott gondolkodású bankrendszer

A többi országgal összehasonlítva Svájc sok tekintetben egyedi bankrendszerrel rendelkezik. Globális ‘divatdiktátor’ e téren és a filozófiája középpontjában az innováció és korszerűség áll. A kriptovaluta és blokklánc technológiák a banki szereplők egy fókuszpontját jelentik és magas várakozásokkal tekintenek a feltörekvő szektorra.

Kedvező szabályozási környezet

Svájc nem tartana ott, ahol ma tart, ha a kormány és kantonok ne adnák meg a kezdő támogatást a technológiának. Az ország hivatalos szervei pozitív hozzáállásukkal több száz kriptovaluta céget, ICO csapatot és alapítványt vonzottak az országba. Itt van a székhelye a Xapo walletnek, az Ethereum Alapítványnak és a Metaco banki kriptovaluta letéti platformnak.

Kripto-völgy

Nehéz Svájc dinamikus kriptovaluta és blokklánc szektoráról írni, ha nem említjük meg a Kripto-völgyet Zug városában. A városban kriptovalutákkal lehet számlákat kiegyenlíteni, termékeket és szolgáltatásokat vehetünk bitcoinért és altcoinokért. A város több száz startupnak ad helyet és mára már több mint 10 000 embert foglalkoztat helyben a kriptovaluta szektor.