A svájci Lugano a kriptovaluták tömeges elfogadását sürgeti

A svájci Lugano egy lépéssel előrébb jár, ugyanis lehetővé tette a lakosok és az oda látogatók számára, hogy kriptovalutát használjanak a mindennapi tranzakciók lebonyolítására. A helyiek több mint 15%-a egyébként már a város LVGA stabilcoinját használja a számlák kifizetésére, illetve az üzletekben és éttermekben történő vásárlásra is.

Lugano városában az emberek már kriptovalutával is befizethetik az adót, amihez a számlán található QR-kódot kell beolvasniuk, majd kiválasztani a fizetéshez használni kívánt digitális tárcát. Tavaly a város a „B-tervének” keresztül bejelentette, hogy egy olyan jövőt képzel el Luganónak, ahol az emberek csak kriptovalutával bonyolítják le mindennapi tranzakciójukat. A terv részeként már több mint 400 kereskedő elfogadta a digitális eszközöket, ami a város és a Bitfinex kriptotőzsde közötti együttműködésnek köszönhető. Egy olyan platformot fejlesztettek ki ugyanis, amely támogatja többek között a bitcoinnal és a helyi stabilcoinnal történő fizetéseket.

Kapcsolódó: Lugano tényleg Európa bitcoin fővárosa?

Annak ellenére azonban, hogy a kriptovaluta több lehetőséget rejt és alacsonyabb költségeket kínál, az emberek többsége még mindig a kényelmet helyezik előtérbe a hatékonysággal szemben.

A tömeges elfogadás felé lassan, de biztosan haladunk

A digitális eszközök még mindig nem döntötték meg a hagyományos pénzügyet, az viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy úton vannak a tömeges elfogadás felé. Vegyük például a globális fizetési vállalatok és a kiskereskedelmi platformok által kibocsátott kriptovaluta hitelkártyákat, vagy a tényt, hogy már a Microsoft és a Google is engedélyezi a bitcoinban történő fizetéseket. Az adófizetők számára egyes vállalatok már kész megoldásokat kínálnak. A Coinbase például a Cointrackerrel együttműködve összefoglalót készít a felhasználók adóköteles tevékenységeiről, amelyet megoszthatnak a könyvelőkkel vagy bevihetik az ún. adószoftverbe.

A tömeges elfogadás és az iparág növekedési pályája azonban egyáltalán nem bukkanómentes, az emberek többsége ugyanis fél az ismeretlentől, a felhasználók betanítása és az alkalmazkodás pedig szintén meghosszabbítja a folyamatot. Ennek ellenére a Juniper Research becslése szerint a kriptovaluta tárcák használati aránya 2025-re eléri a 75%-ot. Ez többek között a Bitcoin ETF-ek jóváhagyásának köszönhető, mivel ezennel a digitális eszközök „legalizálása” megkezdődött.