Svédországba indul a norvég kriptobányász hullám

A svéd adatközpontok menedzserei előkészültek a norvég kriptobányász hullám fogadására. A hirtelen Norvégiából Svédországba települő bányászok azt követően indulnak útnak, hogy a norvég hatóságok a héten eltörölték a kriptobányászoknak eddig biztosított áramtámogatást. Ennek hatására pedig a legtöbb norvég bányász teljes megélhetése vált kétségessé.

 “A legkoszosabb kriptografikus módszer”

Egészen a múlt hétig a norvég kriptobányászok ugyanazt az áramtámogatást kapták meg, mint a nagy energiaigényű szektorban üzemelő vállalatok. Azok a cégek ugyanis, akik több mint fél megawattos kapacitással rendelkeznek, eddig összesen 0.48 norvég øret kellett, hogy fizessenek kilowatt óránként. A normál ár azonban 16.58 øre lesz, amely majdnem 35-szöröse az eddigi árnak.

A változás már 2019 januárjában érvénybe lép, és ez drasztikus hatással lehet a norvég kriptobányászatra. Eddig rengeteg bányász választotta az országot a hideg klíma és az alacsony áramárak miatt. A helyzetüket azonban most rontja az is, hogy valamennyire felkészületlenül érte őket a hír, ugyanis a kormány semmilyen kommunikációt nem folytatott a szektorral a lehetséges változtatásokról.

Norvégia vesztesége, Svédország nyeresége

A norvég bányászoknak most pedig valószínűleg mennie kell: az irány pedig Svédország. Svédország hasonló kedvezményeket ajánl ugyanis, mint amit eddig Norvégia biztosított. Akinek fél megawattnál magasabb a kapacitása, az 0,5 svéd öre-t kell, hogy fizessen, de a kisebb felhasználóknak (0,1 megawattig) szintén biztosítanak kedvezményeket.

Svédországba indul a norvég kriptobányász hullám

Amikor a norvég Boden Business Agency vezetőjét, Erik Svenssont arról kérdezték, hogy felveszik-e a kapcsolatot azokkal a vállalatokkal, akik most rengeteget fognak veszíteni, ennyit mondott:

“Szerintem majd ők fognak minket keresni, tudják, hol vagyunk.”

A Bitmain már jegelte is a norvég projektjeit, és már meg is erősítették, hogy Svédország egy lehetséges alternatíva számukra. A Bitmain norvég vezetője, Julie Hvideberg már ezt nyilatkozta:

“Már beszéltünk a norvég partnereinkkel, hogy le kell állítanunk a projekteket. Mi egy nemzetközi vállalat vagyunk, át tudunk költözni Svédországba vagy Dániába, de a norvég partner ezzel rengeteget veszít.”

Azonban Svédország sem biztos, hogy tökéletes megoldás. Ne feledjük: Norvégia sem ok nélkül tett le a kriptobányászokról, hiszen a bányászatból fakadó környezetszennyezés mindenhol megoldandó problémaként lép fel.

Így könnyen lehet, hogy egy nap Svédország is követni fogja Norvégia példáját, és akkor már nem lesz más ennyire egyértelmű európai alternatívája a bányászoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük