Eltörölték a norvég kriptobányász áramtámogatást

A norvég kormány eltörölte az áramtámogatást, amelyben eddig a norvég kriptobányász közösség részesült az országban.

Egy helyi norvég hírügynökség, az Aftenposten jelentette, miszerint az állambüdzsében a norvég kormány azt a határozatot hozta, hogy mostantól a bitcoin bányászoknak is teljes árat kell fizetnie a felhasznált áramért.

Mit kapott eddig a norvég kriptobányász?

Eddig ugyanis a nagy bányász vállalatok ugyanolyan adókedvezményt kaptak az elektromosságra, mint a többi áramigényes szektor az országban. A különbség pedig jelentős: ahol a kapacitás több mint 0.5 megawatt, mindössze 0.48 øre-t (kb. 0,16 Ft) kell fizetniük kilowatt óránként 16.58 øre (kb. 5,47 Ft) helyett. (Az øre a norvég korona század része.)

Így eddig az a norvég kriptobányász, aki részesültek a támogatásban, a normál ár mindössze 2,8%-át fizették.

“Norvégia nem biztosíthat többé óriási adókedvezményeket a kriptovalutáknak, mikor azok ennyi energiát igényelnek és így óriási mennyiségű üvegházgázokat termelnek” mondta az egyik norvég képviselő, Lars Haltbrekken a jelentésben.

Így a norvég bányászok kénytelenek lesznek teljes árat fizetni, ami minden valószínűséggel jelentősen csökkenteni fogja a profitjukat. Főleg a jelenlegi piacon, amikor az alacsony kripto árak már így is gondokat okoznak számos bányásznak.

Eltörölték a norvég kriptobányász áramtámogatást

Pont tegnap írtunk róla, hogy az egyik amerikai bányász cég, a Giga Watt most jelentett csődöt – meg azt is, hogy 20 nem biztosított hitelezőjének tartozik majdnem 7 millió dollárral. Ezek közé a hitelezők közé tartozik két áramellátó is: mindkettőnek több százezer dollárral tartoznak.

A bányászok számára biztosított adókedvezmény eltörlésére szóló javaslat állítólag a norvég adóhivataltól érkezett. Most a kormány is hivatalosan elfogadta ezt, így 2019 januárjától már hivatalosan is érvénybe lép.

Roger Schjerva, egy tech piaccal foglalkozó szervezet, az ICT Norway egyik közgazdásza az Aftenpostennek ezt nyilatkozta:

“Ez elképesztő. Az állambüdzsében úgy hoztak változtatásokat, hogy senkivel nem értekeztek róla. Semmilyen kommunikációt nem folytattak a kriptoiparral.”

A támogatás eltörlése pedig nagy eséllyel azt jelenti, hogy számos bányász inkább Svédországba, Dániába, vagy éppen Izlandra települ át.

“Az országnak nem szabadna ennyire egyszerűen nemet mondania a bevételre és munkahelyekre.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük