Szabályozói jóváhagyást kapott egy svájci blokklánc vállalat, banki licencre pályázik 2019-ben

A svájci blokklánc vállalat Smart Valor egyike azon kevés blokklánc vállalatoknak, mely szabályozói jóváhagyást kapott arra, hogy a svájci pénzügyi piacokon tevékenykedjen. A cég célja, hogy saját online befektetési platformot indítson az év végén.

Mialatt a Svájcban bejegyzett blokklánc cégek sorra kapják a jóváhagyást a helyi FINMA szabályozó hatóságtól, ezek általában a saját kriptovaluta ökoszisztémájukban tevékenykednek és nincs szükségük további pénzügyi felügyeleti szabályozásnak való megfelelésre.

A híres Kripto-völgyben több tucat kriptovaluta alapítvány, vállalat, nonprofit szervezet rendezkedett be, de a szabályozói átláthatóság és átvilágítási ellenőrzések miatt a bankok nem szívesen üzletelnek velük, sőt sokszor elzárják őket a hagyományos pénzügyi szolgáltatások igénybevételétől (nem mintha különösebben szükségük lenne rá).

A Smart Valor egy pénzügyi közvetítő szerepét kívánja betölteni nagyobb hitelességet kölcsönözve a blokklánc startupoknak. A cég egyben a jóváhagyás révén kénytelen alávetni magát a pénzmosást szűrő ellenőrzéseknek is.

A Smart Valort nem a FINMA, azaz a svájci pénzügyi piaci szabályozó fogja szabályozni hanem a VQF, mely egy a FINMA által jóváhagyott önszabályozó szervezet a pénzmosás elleni szabályok felügyeletére és betartására. A VQF szerdán erősítette meg a svájci blokklánc vállalat felvételét tagjai közé.

A negyedik negyedévben rukkol elő alternatív befektetési platformjával, ahol mint egyes instrumentum legyen szó kriptovalutákról, kötvényekről, részvényekről tokenizálásra kerül.

“A legtöbb ilyen befektetés korábban csak egy kis elit rétegnek és intézményi befektetőknek volt elérhető,” magyarázta Olga Feldmeier, a cég CEO-ja.

“A tokenizálással megváltozik az emberek tulajdonhoz való viszonya, növeli a likviditást és egy szélesebb befektetői rétegnek elérhetővé teszi ezeket a lehetőségeket.”

A csoport banki licencet szeretne szerezni 2019-ben, hogy kínálatát részvény befektetésre is kiterjeszthesse.

“A jóváhagyás ideje alatt a VALOR eszközalapú tokenekkel, mint részvények blokklánc cégekben, blokklánchoz kapcsolódó infrastrukturális projektek, ingatlan, kriptoalapok, kockázati tőkebefektetők és privát alapkezelők bővítését tervezi,” kommentálta a csoport a közleményében.

***A BitcoinBázis 2016 óta napi rendszerességgel tájékoztatja a magyar kriptoközösséget és érdeklődőket a kriptovaluták világáról. Ezzel a magyar piacon tevékenykedő legrégibb szakportál. Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj első kézből a friss hírekről.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük