Számos cégnél a fizetések már kriptovalutában érkeznek

Már a világ számos részén, így Svájcban, Észtországban, Olaszországban, Oroszországban, az Egyesült Államokban, Japánban és Új-Zélandon is, a bitcoin és más kriptovaluták elnyerték a szabályozók elismerését. Ezzel egy időben egyre több nagyvállalat gondolkodik azon, hogy a dolgozói béreket kriptovalutában fizeti ki. A joghatóságok és magánszemélyek hozzáállása a digitális valutákhoz, motiválhatja a cégeket abban, hogy kihasználják a kriptovaluták nyújtotta előnyöket és egy innovatív fizetési módot használva utalják át a havi béreket.

Svájc azon nemzetek közzé tartozik, mely gyorsan reagált a pénzügyi szektor változásaira és hamar bitcoin-barát piaccá vált. Kriptovállalatok széles köre, beleértve az Ether Alapítványt, a Shapeshift, a Xapo-t, a Libra Association-t, folyamatosan új irodákat nyit a svájci „Kripto-völgyben”.

A napokban az alpesi szövetség mutatott sokak számára követendő példát, a geopolitikai semlegesség és a pénzügyi titoktartás terén. Az elmúlt néhány évben azonban az országot olyan befolyásos szereplők szennyezték be, mint az Európai Unió és az Egyesült Államok. A kriptovaluták, például a bitcoin, az Ether, és a Ripple bevezetése a térségbe nagy lehetőséget kínált Svájcnak. Azért, hogy az ország visszanyerje pozícióját a digitális valutát használók körében, két kezével kapaszkodtak az új lehetőségekbe.

Kriptovalutában szerzett jövedelem adózása

A svájci pénzügyi hatóságok folyamatosan azon dolgoznak, hogy egy szilárd szabályozási keretet hozzanak létre, amely megfelelően kezeli a kriptovalutákkal kapcsolatos tevékenységeket, ideértve az adózást is. Az ország pénzügyi hatóságai már közleményt adtak ki, hogy minden olyan személy, aki kriptovalutában kapja a járandóságait, nyújtson be arról egy bevallást és haladéktalanul fizesse meg az adót. Ezeket az adókat úgy kell kiszámítani és fizetni, mint hagyományos fizetések esetében.

Korábban a felhasználók kriptovaluta nyereségét adómentes tőkének tekintették. Most viszont mind a kereskedőknek, mind pedig a befektetőknek vagyonadót kell fizetni, amit közvetlenül, a birtokukban lévő kriptovaluták teljes összegéből számítanak ki, hasonlóan a fiat pénzekhez vagy nemesfémekhez.

Ezen kívül már számos ország nyitott a kriptovaluták elfogadása felé. A pénzügy-technológiai (fintech) cégek már több, mint fele fizet kriptovalutákkal a munkavállalóknak. Az Észtországban működési engedélyt szerzett blokklánc és bitcoin cégek tokenekkel motiválják és díjazzák ügyfeleiket valamint alkalmazottaikat. Japánban, a vezető internetes szolgáltató, a GMO Internet Group, hamarosan több, mint 5000 dolgozójának fizetését fogja kriptovalutában utalni. Az Egyesült Államokban pedig, az egyik legnépszerűbb virtuális pénzváltó kezdte meg 250 munkavállaló bérének BTC-ben történő kifizetését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük