Szárnyal ez Ethereum DeFi szektor

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Érdekes diagram tűnt fel nemrégiben a különféle elemzésekkel foglalkozó Glassnode oldalán. Ebből az volt látható, hogy egyre több Ethereum hagyja el a centralizált pénzügyi szektort és tőzsdéket és lép be a DeFi szektorba. Ez pedig ahhoz is hozzájárulhat, hogy az ár és a kereslet az ethereum irányába továbbra is magasan maradhat. A Glassnode elemzése szerint sokáig nagyjából ugyanakkora mennyiség volt megtalálható a centralizált tőzsdéken, mint a DeFi-szektorban, viszont január óta megindult egyfajta kiáramlás. Ez ahhoz vezetett, hogy ma már kétszer annyi ethereum van okosszerződésekben, mint a centrális tőzsdéken.

Ethereum DeFi vs. CeFi

Az egyébként, hogy okosszerződésekben van az ethereum, nem jelenti azt, hogy zárolva is van értékesítésre. Ez a zárolás csak a 4,4 millió ethereumot tartalmazó Beacon láncra igaz, ami ugye az Ethereum 2.0 első fázisának számít, Proof-of-stake elven validált láncként. Ebben a 4,4 millió ETH egészen az 1.5 fázisig zárolva marad, amikor majd a két Ethereum lánc egyesülni fog valamikor jövőre. Vannak természetesen platformok, amelyek nem várják el, hogy lekössük a stake-eléssel az ETH tokenjeinket, de ez a ritkább. Nagy valószínűséggel a teljes kínálat 3,8%-át jelentő 4,4 millió ethereum a jövő évig biztosan zárolva marad. De visszatérve a fő témánkra, a Glassnode szerint a centralizált kereskedési platformokon elérhető ethereum mennyisége 30%-kal zuhant az elmúlt 9 hónapban, így ma már csak úgy 13 millió körül lehet.

Az elmúlt két évben ilyen alacsonyan nem volt még ez a szám. Ezzel párhuzamosan pedig körülbelül 26 millió ETH van a decentralizált tőzsdéken és okosszerződésekben. Arra vonatkozóan is vannak becslések, hogy ebből a mennyiségből mennyivel kereskednek aktívan. Az EthHub nevű, ethereum információkra szakosodott portál szerint nagyjából 6,6 millió ethereum a DeFi szektorban pénzpiaci protokollokban van lekötve, tehát nem kereskednek vele aktívan. De van 2,4 millió ETH is, amely automatikus kereskedési piacokon van használatban. A maradékot pedig okosszerződésekben tárolják. Ez egyértelműen azt mutatja a szakértők szerint, hogy az ethereum iránt továbbra is van kereslet, aktívan használják. Hiszen a centralizált tőzsdék helyett a felhasználók között megy a kereskedés. És hát arról se feledkezzünk meg, hogy az Ethereum mostanában milyen nagyot tud menni az árfolyamát tekintve is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.