Mi köze a Ripple trollhadseregének Szaúd-Arábia twitteres megtévesztő kampányához?

Kiderült, a XRP Army arab nyelvű fiókjainak 70%-a egy államilag támogatott szaúdi dezinformációs kampányhoz köthető.

BitBay - keress könnyen kriptovalutákat a BitBay referral programjával - akár 80% visszatérítés!

2019. december 20-án a Twitter több millió tweetet tartalmazó adatbázist adott átvizsgálásra a kutatóknak. Geoff Globerg, a Social Forensics közösségi média elemzője ekkor meglepő dolgot tapasztalt. Feltűnt neki az, hogy nagyszámú szaúdi fiók köthető az #XRPArmy-hoz, amely több mint 40 ezer Twitter fiók kollekciója és fő feladata a ripple token hírének a terjesztése és a felhasználók evangelizációja. Az XRP Army olyan, mint a pestis. Habár sok valós XRP-t támogató rajongója van, hamis fiókok ezrei is hozzátartoznak, hogy ezzel erősítse saját közösségét. Most már csak az a kérdés, hogy mi köze van Szaúd-Arábiának a Ripple-hez?

A Twitter szerint a szaúdi dezinformációs tevékenységek forrása nem más, mint a Smaat, egy Szaúd-Arábiában működő közösségi média marketing és menedzsment társaság. Úgy tűnik, hogy a Smaat hozta létre, vásárolta meg vagy kezelte ezeket a fiókokat, ügyfeleik nevében úgy, hogy azok nem valószínű, hogy tudtak róla. A Smaat ügyvezető igazgatója, Sami Al-Rasheed tagadta a vádakat. Azt nyilatkozta, hogy a Twittert hamis állításai miatt a bíróság elé fogja citálni. “Minden szükséges jogi lépést megteszünk a Twitter önkényes döntése ellen, amely közvetlen hatással van a márkánkra, a cég jó hírnevére és az üzleti tevékenységre” tette hozzá az igazgató.

Golberg azt feltételezi, hogy ha a Smaat vagy más valaki követőket vásárolt egy szaúdi Twitter kampányhoz, akkor valószínű, hogy ugyanaz a harmadik fél látja el hamis követőkkel, mint aki az XRP Army-t. “Nem azt mondom, hogy Szaúd-Arábiában lenne valaki, aki az XRP Army mögött áll, de nem tudni biztosan, ki irányítja az eseményeket a háttérből”, írja Golberg.

A nyomozói munka eredménye

2018-ban Golberg a @GiantGox Twitter fiókja után szaglászott, amely japánul tweetelt közel 40 000 követőjének. Állítása szerint ez az XRP Army egyik legfontosabb fiókja. Követői azonban többnyire nem valósak. “Ezek a fiókok kizárólag arra szolgálnak, hogy egyes fiókok követőinek számát növeljék”, fejtette ki véleményét Golberg.

A GiantGoxhoz kapcsolódó közösségeket elkülönített csoportokra osztották. Golberg azt állapította meg, hogy az egyik csoport számos arab nyelvű fiókot tartalmaz, annak ellenére, hogy a GiantGox kizárólag japánul tweettel.

Golberg ekkor összehasonlította a Twitter adatkészletét a GiantGoxhoz kapcsolt 1177 arab nyelvű fiókkal. Rájött, hogy ezek tartalmának 70%-át újratweetelik olyan fiókok, amelyek a szaúdi állam által támogatott műveletekhez kapcsolódtak. Tehát megosztják a követőiket. A Twitter decemberben leellenőrizte a GiantGoxhoz kapcsolódó arab nyelvű accountokat és 28%-ának működését felfüggesztette. Korábban törölte az XRP Army legfontosabb fiókjait, köztük az @XRPTrump-ot is. De úgy tűnik, hogy ez édeskevés, hiszen az XRP Army továbbra is él és virul.

A @GiantGoxhoz kapcsolt Twitter-fiókok hálózati grafikonjának ábrázolása. Minden pont egy Twitter fiókot jelöl, amelyet @GiantGox követ és/vagy azok követik (grafikon 39 131 fiókot tartalmaz). A kezdeti adatokat felvitte és a grafikont készítette: Andy Patel; az ezt követő adatok és grafikon készítése, vizsgálata, elemzése és írása: Geoff Golberg (alapító, Social Forensics)

A Twitter nem tesz eleget

Golberg azt állítja, hogy a Twitter csak “PR játékot folytat”. A 88 000 lezárt profil ugyanis csak csepp a tengerben, szemben a több millió olyan fiókkal, amelyek a közösségi média oldalán félrevezető kampányt folytatnak. Golberg szerint “ez csak Twitter egy mellékterméke, amely ilyen sz@r munkát végez, ami az ellenőrzést és a platform megtisztítását illeti.” A Twitter ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy aktívan fellép a manipuláció és a hamis információkat árasztó tevékenységgel szemben. A gyakorlatban viszont nem úgy tűnik, hogy bármi érdemlegeset tettek volna az ügyben. Az ilyen félrevezető kampányok igen veszélyesek tudnak lenni, hiszen igazságtalanul megerősíthetik egyes profilok imázsát. Az emberek inkább bíznak meg egy több millió követővel büszkélkedő fiókban, mint egy néhány száz rajongóval rendelkezőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.