Hogyan inspirált Edgar Allan Poe egy zeneszerzőt egy blokklánc platform megalkotásában a szellemi szabadúszók részére

“S mély homályba elmeredten, szívvel, mely csodákra retten,
Látást vártam, milyet gyáva földi álom sohse tár”

A Szegények és Híresek élete

1845. január 29-én Edgar Allan Poe egyik napról a másikra ‘celebbé’ vált a New York Evening Mirror lapban megjelent költeménye révén, amely még ma is borzongással és áhítattal tölti el az olvasókat, hallgatókat és nézőket.

A Holló című költemény váratlan népszerűsége mindössze 24$ dollárt hozott Poe-nak a konyhára, ennek a fele adomány volt a vázlatért cserébe. Ez az irodalmi remekmű mai 2018-as árfolyamon számolva 754,91$ dollárt jelent.

Modern korunk kontextusába helyezve: gondoljunk egy nemzetközi szinten jegyzett, top 10-es listán szereplő zeneszámra, például Taylor Swift ‘Shake it Off című dalára. Nehéz elképzelni hogy Swift kisasszony eladná a számát és a vele járó szerzői jogot egy zenekiadónak potom 750$ dollárért.

A Holló virálissá vált először az Egyesült Államokban majd Európában is. A mű annyira a jelenkori kultúra része, hogy még most is gyakran idézik, használják, vagy kisebb nagyobb módosításokkal újraálmodják tartalmát.

Az unikális költemény elismertté tette Poe-t, de megfosztotta attól, hogy korabeli celebnek járó apanázsban részesüljön. Poe 20 éves alkotói karrierje során lejegyzett verseiért, prózáiért és ismeretterjesztő műveiért összesen 6 200$ dollárban részesült, ami mai árfolyamon számolva 195 018$ dollárnak felel meg.

Ez körülbelül 9 750$ dollárt jelent évente, feltételezhetően kevesebbet mint amit Taylor Swift kisasszony keres egyetlen árva performansza során a ‘Shake it Off’ számot tátogva. Lehet kissé túloztunk, de nem vagyunk messze a valóságtól.

Igazságtalan kompenzációk – Sohamár!

Az író anyagi tortúrája mély hatással volt az osztrák David Brandstaetter rendezőre és zeneszerzőre. “Poe műve, különösen a Holló és az Annabel Lee mindig is inspirálóan hatott rám,” mondta David, “Nem csak a világ legismertebb költeményeinek írója, de a detektív történetek és science-fiction atyja is!”

David ledöbbent mikor megtudta az alamizsna összegét amit a költő A Hollóért kapott. Azon kezdett el gondolkodni, hogy a mai szellemi szabadúszók mennyi akadályt kell vegyenek – mint a szerzői jogsértés és tisztességes kompenzáció problémáját – hogy meg tudjanak élni.

A bécsi Rockstar Games és a Sony DADC producereként szerzett tapasztalatai hatására David mélyenszántó rálátással rendelkezik nem csak a tartalomkészítők, de a kreatív csapatok, projektmenedzserek és tartalomfogyasztók igényeiről és szükségleteiről is. Nyilvánvalóvá vált, hogy a digitális tartalomiparnak szüksége van egy platformra a tartalomkészítés és elosztás folyamataihoz.

Qravity szivárványa

2016. februárban David megalapította a Qravity céget eredeti tartalmak piacra segítése érdekében. Nem sok időnek kellett eltelnie mire a Qravity platform működő verziója is készen állt a tesztelésre. “Júliusra volt egy egyedi együttműködési és kommunikációs eszközünk kreatív csapatok számára,” meséli David, “a Qravity úgy is nyomon követi a feladatokat, hogy a kreatív csapattagok részesedést szereznek a tartalomban, amelyek megalkotásához hozzájárulnak. Például, ha valaki megírja a szövegét egy zeneszámnak, akkor részesül – teszem azt öt százalékban – a szám bevételéből. Minden egyes alkalommal, mikor valaki megveszi a számot, az értékesítési ár öt százaléka a szövegírót illeti.”

A Qravity-nek egy biztonságos és átlátható megoldásra volt szüksége az eljárás méltányosságának fenntartásához. Figyelembe kellett venni a szerzői jogok védelmét és a kalóztartalmak terjedésének megakadályozását. “Az üzletpartneremmel és barátommal, Sascha Dennstedt-tel [Qravity társalapító és CFO] Poe-ról beszélgettem és arról, hogy milyen keveset változott pénzügyileg a művészeknek,” számol be David, “Erre azt mondta, integrálni kellene a blokkláncot a Qravity platformra. Egy kis kutakodás gyorsan meggyőzött az ötlet kivitelezhetőségéről.”

Okos szerződések használatával a Qravity megváltozhatatlan és transzparens nyilvántartást vezet a szellemi szabadúszók hozzájárulásáról egy adott projektben. E nyilvántartás értékét tokenek formájában kapják meg, amit QPT-nek neveznek. A QPT összege alapján a Qravity minden egyes alkalommal, mikor a részvételükkel összerakott tartalmat megvásárolják, elküldi az alkotóknak és hozzájárulóknak a részesedésüket. A kifizetéseket a Qravity kriptopénzében QCO-ban kapják.

Azaz, ha egy dalszerzőnek öt százalék részesedése van egy zeneszámban, amit segített megírni, akkor egy 1 QCO értékű zeneszám esetén 0.05 QCO coint kap, amit később eladhat a kriptotőzsdéken vagy elköltheti a Qravity webshopjában.

Decentralizáció a méltányos ellentételezésért

“[A Holló] minden Olvasójának emlékezetébe befészkeli magát.”
Nathaniel Parker Willis, Evening Mirror szerkesztő

Olyan alkotás, amely túlmutat kultúrákon és egyfajta halhatatlanságot ér el a legnagyobb eredmény, amit valaha is elérhetünk. De ilyen teljesítmény még nem fizeti ki a villanyszámlát.

A Qravity decentralizált tartalomkészítő és elosztó platformja segíthet az alkotóknak munkájuk birtoklásában és monetizálásában. A folyamat során – mindörökké – prémium digitális tartalmak készítésének és fogyasztásának ösztönzésére törekszik.


Vásárolj QCO tokent a Qravity tokenértékesítés során.

Előértékesítés 30%-os bónusszal: 2018. július 28 –  2018. augusztus 11.

Fő tokenértékesítési fázis: 2018. augusztus 12. és október 1. között

További információért keresd fel a www.qravity.com honlapot, olvass bele a Qravity fehér könyvébe vagy csatlakozz a Qravity Telegram csoporthoz.

http://t.me/QravityCom

***Figyelem! Fenti írásunk egy fizetett sajtóközlemény. A Bitcoin Bázis nem vállal felelősséget a cikk tartalmáért, megbízhatóságáért, minőségért és a hirdetés természetéért. Olvasóinknak fokozottan ajánljuk az egyéni kutatást és a cikkben közölt állítások alapos ellenőrzését. A Bitcoin Bázis semmilyen formában nem vállal felelősséget a sajtóközleményben leírt termék vagy szolgáltatás használata következtében bekövetkező esetleges kárért és veszteségért.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük