Szép szakma a Bitcoin fejlesztőé, de anyagilag is megéri vele foglalkozni?

2009, azaz a Bitcoin születése óta már sok sok fejlesztő járult hozzá a hálózat növekedéséhez és sikeréhez. A fejlesztői munka bizony nem volt egyszerű. A programozóknak hibákat kellett keresniük, azokat kijavítaniuk, szoftverfrissítéseket kellett írniuk és alapvetően a Bitcoin fejlődéséhez szükséges mindennapi feladatokat ellátniuk.

Egy olyan munkáról beszélünk, amely rendkívüli szakértelmet és odafigyelést igényel, tehát komoly tudással és tapasztalattal rendelkező szakemberekre van szükség. De mindezt ki finanszírozza? A fejlesztők önkéntesek vagy teljes munkaidőben robotoló specialisták? Vajon működőképes a jelenlegi finanszírozási mód a Bitcoin fejlesztése szempontjából? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ. Egyes fejlesztők szerint a rendszer alapvetően sok előnnyel rendelkezik, de mégis sok probléma ma, amire érdemes lenne odafigyelni.

Önkéntes munka vagy teljes munkaidős állás

Egy anonim fejlesztő szerint a programozók csak kis hányada dolgozik teljes munkaidőben és kap fizetést a munkájáért. “2019-ben 150 ember dolgozott a Bitcoin Core-on. Ezek közül körülbelül 20-25 teljes munkaidőben, akik fizetést és egyéb támogatásokat is kaptak. Jó lenne viszont ha ez a szám közelebb állna a 100-hoz”, nyilatkozta a fejlesztő.

A fejlesztők között többen vannak viszont, akik a teljes munkaidős pozíció és az önkéntesség között lavíroznak. “További 20-25 fő részmunkaidőben dolgozott, esetleges anyagi támogatással vagy anélkül. Kevesebb mint 50–60 ember pedig rendszeresen bedolgozott a Bitcoin Core-on. Emellett viszont sokan önkénteskednek bármiféle anyagi támogatás nélkül.”

Támogatók a háttérben

De ki is finanszírozza pontosan a Bitcoin szoftverét és fejlesztéseket karban tartó szakembereket? Jimmy Song Bitcoin Core fejlesztő elmagyarázta, hogy “nagyjából minden olyan vállalkozás, amelynek pénzügyi érdeke a Bitcoin stabilitásának és növekedésének biztosítása. Általában olyan emberek vagy cégek, akik részesültek a Bitcoin előnyeiből. Sok vállalkozás sorolható ide, mint például a Blockchain.com, az itBit, a Square és a Chaincode Labs. Sok fejlesztő önkéntesen dolgozik a Bitcoinon, mivel pénzügyi szempontból előnyökre tehetnek szert, mások viszont a felsorolt cégeken keresztül jutnak fizetéshez. Előbb viszont elismert fejlesztőnek kell lenned, mielőtt pénzt kaphatsz.”

A névtelen fejlesztő is hasonló véleményen van. “Úgy látom, hogy különböző cégektől (Blockstream, Xapo, BitMEX, Bitmain, Binance, OKEx / OkCoin, Acinq, Lightning Labs, Chaincode Labs, Square Crypto, MIT DCI, HardCore.Fund finanszírozzák a programozókat, illetve egyedi adományozók. Egyszerűen fogalmazva a Bitcoin egy közösségi hobbinak indult, de napjainkban egyre nagyobb pénzügyi érdekeket szolgál.”

A jelenlegi rendszer nem az igazi

Tekintettel arra, hogy a legtöbb Bitcoin fejlesztő nem teljes munkaidőben dolgozik, illetve nem is részesül formális finanszírozási struktúrában, felmerülhet a kérdés, hogy vajon ez a rendszer elegendő a Bitcoin folyamatos fejlődéséhez?

Jimmy Song úgy véli, hogy eddig jó munkát végeztek, még akkor is, ha mindig szükség van további fejlesztésre. “Erre a kérdésre nehéz válaszolni. Jelenleg viszont nagyon jól működik. Vannak olyan emberek, akik szívesen segítenek, hiszen ezzel is megvédik a saját bitcoinjaikat. Nehéz megmondani azt, hogy jó ez így vagy sem. Például azt tudom, hogy a Bitmain leállította a finanszírozást, mivel pénzügyi nehézségekbe ütközött. Az egyének mindent megtesznek azért, hogy finanszírozást találjanak. Egyeseknek sikerül, másoknak nem.”

Úgy tűnik tehát, hogy a Bitcoin fejlesztők finanszírozási gondokkal küzdenek (természetesen nem mindegyik). Elegendő finanszírozás nélkül pedig nem biztos, hogy a fejlesztések úgy haladnak, ahogyan kellene. “A Bitcoin nyílt forráskódú fejlesztéséhez több pénzre van szükség, az emberek azonban erre nem fordítanak figyelmet,” magyarázta az anonim fejlesztő.

A jövő Bitcoin fejlesztése

Ami a Bitcoin fejlesztés jövőjét illeti, az egyik aggodalom az, hogy a szélesebb körű Bitcoin iparág egyre növekvő konszolidációja a finanszírozási források koncentrálódását eredményezheti. Ez ahhoz vezethet, hogy a Bitcoin olyan irányba fejlődik, amely csak néhány szereplő érdekeit szolgálja majd.

Ennek a hipotetikus problémának azonban számos megoldása van. Amint azt az anonim fejlesztő is mondta, az egyik megoldás a 10×10 mátrix. “10 független decentralizált struktúra, amelyek mindegyik 10 teljes munkaidőben dolgozó embert tud finanszírozni. Mindegyik saját kultúrával, prioritásokkal és működési stílussal rendelkezik. Ez sokszínűséget hozna a finanszírozásban, amelynek viszont teljes mértékben decentralizáltnak kell lennie.”

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan legyél blockchain fejlesztő?

Blokklánc fejlesztőket keres a Square, bitcoinban fizet

(Forrás: CryptoNews)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük