A szerencsejátékosok platformjai: EOS és Tron

A Diar friss hírlevelében arra a következtetésre jut, hogy a kriptók szerencsejátékosai tömegesen váltanak át az Ethereum alapú decentralizált applikációkról az EOS és Tron blokklánc platformjaira. A hír egyrészt üdvös, mert aki nem lát mást a kriptókban, mint szerencsejáték, azok jól el lesznek a két kisebb platformon, szabad teret adva az Ethereum dappfejlesztőknek a való világi problémák megoldására képes alkalmazások fejlesztésére, másrészt káros, mert így az Ethereum blokklánca rengeteg felhasználót veszít.

Rezeg a léc az Ethereumnál

Az Ethereum, a kriptopénzek világában matuzsálemi életkornak számító időt élt meg a decentralizált applikációs platform-tápláléklánc csúcsán, bár ez elsősorban a versenytársak hiányának volt köszönhető. Ám a két frissen érkező okos szerződés platform szépen lassan feleszi az Ethereum dappok piaci részesedését.

Az Ethereum 2018-ban még 7.6 milliárd dollár hálózati tranzakciót bonyolított le a dappjain keresztül, de mióta az EOS és a Tron sebességre kapcsolt, a részesedése folyamatosan esik.

2019. januárjában az EOS dappok már a teljes tranzakciós érték 55%-át adták, mialatt a Tron a 38%-át és az Ethereumnak maradt a szerény 6%.

Forrás: Diar

A változás mögött egyetlen demográfiai célcsoport áll: a szerencsejátékosok. Az EOS dappokon végrehajtott 5.5 milliárd dollár értékű tranzakció közel 70%-át a kaszinó dappok adják.

A Tron esetében még ennél is egyoldalúbb a helyzet, a tranzakciós volumen 95%-a szerencsejátékra ment el.

Ezzel szemben az Ethereumon a teljes tranzakciós érték mindössze 2%-át teszik ki a szerencsejáték dappok, bár itt megjegyzendő, az összes listázott Ethereum alkalmazás 47%-a továbbra is szerencsejátékhoz köthető. A dappok többségét a decentralizált tőzsdék adják, bár itt a Diar szintén megjegyzi, a DEX-ek többségén folyamatosan esik a volumen, ami az ERC20 tokenmodell kifulladásának tudható be.

Jobb is a szerencsejátékosok távozása?

A csattanó az egészben, hogy ennek ellenére az ether (ETH) tranzakciószám rekordokat döntöget, köszönhetően néhány magas profilú pénzügyi projekt hatására, így nem is meglepő, hogy a volumenek nem a szerencsejáték dapp tranzakciós volumenben csapódnak le, amik általában magas volumenű tevékenységek.

A szerencsejátékosok elvándorlása az EOS és a Tron blokkláncára egyben a hackerek és más rossz almák migrációjával is jár. Az EOS-t különösképp sújtják a hackek. Az EOSBet alkalmazást már kétszer is meghackelték, ami több mint 500 000 dollár értékű EOS token ellopását vonta magával.

Úgy tűnik, a szerencsejátékosok au revoirja egy egészségesebb Ethereum ökoszisztéma kialakulásához vezethet, az EOS és a Tron pedig kénytelen lesz a frissen jött hackerekkel és magas kockázatokat kedvelő felhasználóival bajlódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük