Portfóliónk mekkora része legyen bitcoinban? Tanácsok kriptobefektetőknek egy igazi mogultól


Az utóbbi hetekben a bitcoin árfolyama sorra dönti meg az újabbnál újabb rekordokat. Egyre többen szeretnének bitcoint vagy más kriptopénzt vásárolni befeketetési céllal. A kritpovaluták azonban rendkívül kockázatos eszközök, ezért alaposan meg kell gondolni, hogyan lehet őket egy portfólióba helyesen beilleszteni.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

A korai bitcoin befektető: Fred Wilson

Fred Wilson tanácsok kriptobefektetőknekAz Union Square Ventures kockázati tőkealap egyik vezetője, Fred Wilson a Bloombergen adott tanácsokat a leendő kriptobefektetőknek.

Wilson először 2013-ban fektetett be a bitcoinba.  Mindig is különös érzékkel rendelkezett a technológiai befektetésekkel kapcsolatosan. Meglátta például korábban a közösségi média bumm elején a feltörekvő cégekben rejlő lehetőségeket.  Így vált a kockázati tőkealapja az egyik első befefetetővé az olyan mára dollármilliárdokat érő cégekben, mint a Tumblr, a Twitter, a Zynga vagy a Kickstarter.

Egy korábbi blogbejegyzésben már nyilatkozott saját portfólió eloszlásáról.

“Jelenleg a vagyonom öt százalékát tartom kriptopénz eszközökben. Több különböző termékbe fektettem be. Vannak direkt kriptopénz befektetéseim, de befektetek alapokon keresztül és ICO-kba is. Valószínűleg ez egy átlag ember befektetését tekintve sok, de nem nevetségesen magas arány.”

Ha valaki Wilsonnal egy időben fektetett volna bitcoinba, mint amikor a kockázati tőkealapja bejelentette, hogy befektet a Coinbase kereskedési platformba, mára már 5000-szeresére növelhette volna vagyonát. Persze ez még mindig tizedannyi, mint amennyit a Wikileaks keresett az elmúlt években az amerikai kormányzatnak köszönhetően, de azért nem rossz teljesítmény.

Tanácsok kriptobefektetőknek

HashFlareFred Wilson most a Bloombergnek adott interjúban kifejtette, hogy pontosan mekkora százaléknak kell szerepleni egy befektető portfóliójában a bitcoinnak.

Az interjúban Wilson elmondta, hogy a bitcoin befektetés mértéke egy adott portfólióban személyenként eltérő lehet.

  • Egy fiatal és aggresszív befektetőnek érdemes a legmagasabb arányban kriptopénz tartani. Akár a portfóliója 10%-át is befektetheti a szektorba.
  • Egy kellő ismeretekkel rendelkező befektetőnek, aki azonban nem elég kockázatvállaló 5%-ot érdemes kriptopénzben tartania.
  • Az átlagos mindennapi befektetők, akik bár alapvetően konzervatívak, de hajlandóak valamennyi kockázatot vállalni, 3%-os kriptopénz részesedést vállalhatnak be.
  • A nyugdíjhoz közel már a portfólió értékének megőrzése a cél, erre pedig a kriptopénz befektetések nem alkalmasak. Ezért Wilson nem ajánlja ennek a rétegnek a kriptopénz befektetéseket.

A kriptopénzek, akár csak más pénzügyi termékek kockázatosak, ezért befektetés előtt mindenképpen szükséges alaposan mérlegelni és elemezni az adott befektető személyes helyzetét is a piacra lépés előtt.


Earn Free Bitcoin
Earn Free Bitcoin

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.