Tanulmány: elhanyagolható a tether (USDT) hatása a bitcoin árára

Egy friss akadémia tanulmány bebizonyította, hogy a tether stabilcoinnak nincs lényegi hatása a bitcoin árára.

Dr. Wang Chun Wei előadó (University of Queensland) szembement az általános vélekedéssel miszerint az USDT kibocsátások ‘pump and dump’ hatással vannak a bitcoin árára.

Wei eredményeit a neves Economics Letters akadémia magazin is leközli októberben (Az eredeti változattal már májusban kijött).

A ‘The Impact of Tether Grants on Bitcoin,’ tanulmányban a következőket írja:

Eredményeink azt mutatják a tether kibocsátások potenciálisan úgy lettek időzítve, hogy a bitcoin áresést kövessék és a megelőző BTC/USDT kereskedési volumen növekedett … Ugyanakkor a tether kibocsátások a bitcoinra nem voltak statisztikai értelemben számottevőek, és ezért a tether kibocsátások nem minősülnek hatékony eszköznek a bitcoin ár manipulálásában.

A tether (USDT) piacvezető stabilcoin. Mialatt értékes kapocs a kriptotőzsdei kereskedéskor, legalább egy top 20-as kriptotőzsde döntött úgy, hogy egy alternatív stabilcoinra vált.

Wei kutatómunkája elsősorban az USDT kereskedési volumenére fókuszál és annak piaci változására. Azt, hogy ténylegesen mindent USDT mögött ott áll egy amerikai dollár, azt nem tárgyalja.

“Ezt a szabályozóknak és az auditoroknak kell eldöntenie,” írja Wei.

Amit viszont alaposan meg kíván válaszolni a papír, az az USDT kibocsátás hatása a bitcoin árfolyamára. Az USDT kritikát még januárban egy ismeretlen szerző kezdte el, aki a Tether Report oldalon a következőt írja:

A magasan korreláló növekedés a USDT kibocsátás és a bitcoin ár között néhány érdekes kérdést vet fel: a bitcoin növekedése hajtja a Tethert? A Tether kibocsátás hajtja a bitcoint? Ha valaki a legrosszabbat feltételezné és azt jelentené ki, hogy a bitcoin ára mesterségesen lett felpumpálva a tether kibocsátás révén, akkor a 2017 áprilisa előtti trendvonal alapján a bitcoin piaci ára feltételezhetően közelebb lenne a 2 000 dollárhoz még a tether kibocsátás felfutása előttről.

A Tether Limited általában több csomagban bocsát ki új USDT-t pár nap leforgása alatt. Wei szerint: “A csomagok csoportban kerülnek kibocsátásra. Szerintem a Tether Limited a kibocsátást kisebb csomagokra bontja fel és napok alatt bocsátja ki azokat.”

“Ha az USDT tokenek nem lennének 100 százalékban fedezve, akkor a cég ugyanazt tenné, mintha papírpénzt nyomtatna. Ha ez igaz lenne, akkor a tether kibocsátás egyenlő lenne a monetáris lazítással a kriptopénz piacokon.” – foglalja össze Wei.

Ha egy monetáris vagy más kifejezéssel mennyiségi lazítás történik, akkor az a pénzkínálat növelését és a gazdasági aktivitás növelését szolgálja likviditásbőséget teremtve.

Azzal érvelnek, hogy a legtöbb USDT-ből bitcoint vettek. A papírom megpróbálja empirikusan tesztelni ezt.

Hűlt helye a tether pumpának, állítja Wei

A papír megjegyzi, a BTC-USDT kereskedési párok dominálnak a legtöbb kriptotőzsdén és a publikáció időpontjáig 2.8 milliárd USDT van a piacokon. Azt is hozzáteszi, a bitcoin kereskedési volumen növekedik az USDT kibocsátások után, de szerinte a megfigyelés félrevezető.

Elismeri ugyan, hogy a kereskedési volumen korrelál az árral, de “nem tudod árfolyam előrejelzésre használni, mivel a hatás szimultán következik be. A papíromban azzal érvelek, hogy a korábbi kereskedési volumenek nem befolyásolják a jövőbeli megtérülést.”

A kérdés vizsgálatához Wei két idősor input modellt alkalmazott különböző változókkal és azt vizsgálta, van-e ok-okozati összefüggés. A modellek pontosan azokra az időtartományokra lettek kalibrálva, amelyek a kibocsátások dátumát követték.

Ehhez autoregresszív osztott késleltetés és korlátlan vektor autoregresszív (VAR) modelleket használ. Mindkét módszerrel hatékonyan vizsgálható, hogy vajon van-e ok-okozati kapcsolat egy múltbéli esemény és egy jövőbeli között.

“Van egy null modell ami igyekszik megmagyarázni a bitcoin megtérüléseket a korábbi bitcoin megtérülések használatával. Van egy modellünk, ami a bitcoin megtérüléseket korábbi bitcoin megtérülésekkel és tether kibocsátásokkal próbálja megmagyarázni.”

Így összegezte:

Amikor lefuttatjuk, akkor a modell nem jobb mint a null modell. Innen, a korábbi tether kibocsátásoknak nincs hatása a bitcoin megtérülésre.

Másképp fogalmazva, ha USDT változókat adsz egy modellhez, akkor az nem fog semmilyen közvetlen hatást mutatni a BTC megtérülésen és ugyanazt kapod, mintha a BTC-t magában vizsgálnád.

“Sőt, amikor megvizsgáljuk a bitcoin megtérülési egyenletét a VAR modellünknek, akkor egyik késleltetett változó sem befolyásolja a bitcoin megtérüléseket. Ez azt indukálja, a bitcoin megtérülések sokkal nagyobb piaci hatékonyságot mutatnak mint ahogy korábban régebbi adathalmazokon kimutatták,” írja Wei a papírban.

Wei még hozzáfűzi, józan ésszel is belátható az állítás hamissága, csak össze kell hasonlítani a bitcoin piac méretét.

“A kibocsátások 100-150 millió dolláros blokkokban jönnek. A bitcoin napi kereskedési volumene 5-10 milliárd dollár. A csúcson elérte a 20 milliárd dollárt. Azaz a tether hatása alacsony. Azok az állítások, amik szerint az USDT miatt nő a bitcoin ára, hamisak.”

Hasznosnak találod a munkánk? Kérjük, támogass minket!

[su_row]
[su_column size=”1/2″] [su_list] Bitcoin[su_spoiler title=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[su_list] Ether és ERC20 tokenek[su_spoiler title=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[/su_column]
[/su_row]