Tether 250 millió új tokent bocsát ki, indul a bitcoin pumpa?

Május óta először, tegnap a Tether 250 millió új USDT tokent bocsátott ki. A bitcoin mélyrepülés és a kibocsátás hírére újra felerősödött a pletyka, hogy a kibocsátás célja a bitcoin árfolyam mesterséges támogatása. Más források szerint viszont akár azt is jelezheti, hogy a befektetők újra beszállási lehetőségként tekintenek a jelen piaci helyzetre.

A Coinmarketcap alapján a Tether a 11. legnagyobb piaci kapitalizációjú ‘stablecoin’ (olyan coin, melynek az árfolyama egy fiat pénzhez – ebben az esetben a dollárhoz – van rögzítve).

Állítólag minden egységnyi USDT mögött 1 amerikai dollár áll, ami azt jelenti, hogy 250 millió dollár értékű új forrás kerülhet a piacokra és ugyanekkora összegű dollártartalék csücsül a Tether cég bankszámláin. A tether kibocsátás az Omni Layer-en tekinthető meg, amely a bitcoin blokkláncára épült platform és digitális eszközök létrehozását és kereskedelmét teszi lehetővé. A Tether nem az egyetlen cég amely az Omnit használja kibocsátásra, de jelenleg a hálózat tranzakcióinak 85%-a tetherben történik.

Továbbra sem tiszta a Tether (és a Bitfinex) szerepe az állítólagos bitcoin árfolyam manipulációban

Folyamatos a spekuláció arról, hogy vajon a Tether cég rendelkezik-e megfelelő pénztartalékokkal a bankszámláin a tether coin kibocsátásaihoz, illetve a szakértők által hangoztatott szerepéről a bitcoin és más altcoinok árfolyamának manipulálása kapcsán. Számos független jelentést publikáltak, amelyek azt állítják, hogy bizonyítékuk van az  ármanipulációra. Nemrégiben állt elő egy ilyen friss jelentéssel a Texas University of Austin campusának két kutatója is.

A jelentésben kiemelték, hogy új tether coinokat általában piaci visszaesés után bocsátottak ki lényeges löketet adva a bitcoin árának és a Tether közvetlenül felelős a BTC 2017-es ralijáért.

Az új USDT kibocsátás időzítése nem kedvez a spekulációs hangok eloszlatásának hiszen röviddel azután következett be, hogy a BTC június 24-én új 2018-as mélypontot ütött meg 5850$-os árfolyammal. A cikk írásának idején a BTC 6195$-os áron cserél gazdát.

2018 kezdetétől az ezt megelőző május 18-ai kibocsátásig 1,65 milliárd dollárnyi tether coint bocsátottak ki.

Az ármanipuláció elméletének alternatív magyarázata az, hogy a bálnák USDT-ben lépnek be a bitcoin piacokra amikor vásárlási lehetőség adódik.

Tether cég átláthatósági jelentést tesz közzé, leváltja az ügyvezetőt

Pedig a Tether valóban igyekszik hogy egyszer és mindenkorra felszámolja az ármanipulációs pletykákat. A múlt héten sajtóközleményben jelentette be, hogy Phil Potter, a Bitfinex stratégiai vezérigazgatója elhagyja a céget. Potter a Paradise iratok alapján egyben a Tether igazgatója is volt, amit többször nyíltan letagadott. A világ 6. legnagyobb kriptopénz tőzsdéjének és a tether coin kibocsátójának kapcsolata sokakat óvatosságra int a kriptoközösség berkein belül.

Néhány nappal a Potter-híreket megelőzően a Tether egy amerikai ügyvédi iroda beszámolóját publikálta, amely arról próbálja meggyőzni a közösséget, hogy a cégnek elegendő készpénztartaléka van a stabilcoin finanszírozására. Viszont a szerzők a jelentésben is kiemelték, hogy az audit nem hivatalos és nem az általánosan elfogadott számviteli elvek vagy elfogadott könyvvizsgálati standardok szerint hajtották végre.

Balaxi

Dream. Fulfill. Repeat. Idealist. Digital.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.