Tether 250 millió új tokent bocsát ki, indul a bitcoin pumpa?

Május óta először, tegnap a Tether 250 millió új USDT tokent bocsátott ki. A bitcoin mélyrepülés és a kibocsátás hírére újra felerősödött a pletyka, hogy a kibocsátás célja a bitcoin árfolyam mesterséges támogatása. Más források szerint viszont akár azt is jelezheti, hogy a befektetők újra beszállási lehetőségként tekintenek a jelen piaci helyzetre.

A Coinmarketcap alapján a Tether a 11. legnagyobb piaci kapitalizációjú ‘stablecoin’ (olyan coin, melynek az árfolyama egy fiat pénzhez – ebben az esetben a dollárhoz – van rögzítve).

Állítólag minden egységnyi USDT mögött 1 amerikai dollár áll, ami azt jelenti, hogy 250 millió dollár értékű új forrás kerülhet a piacokra és ugyanekkora összegű dollártartalék csücsül a Tether cég bankszámláin. A tether kibocsátás az Omni Layer-en tekinthető meg, amely a bitcoin blokkláncára épült platform és digitális eszközök létrehozását és kereskedelmét teszi lehetővé. A Tether nem az egyetlen cég amely az Omnit használja kibocsátásra, de jelenleg a hálózat tranzakcióinak 85%-a tetherben történik.

Továbbra sem tiszta a Tether (és a Bitfinex) szerepe az állítólagos bitcoin árfolyam manipulációban

Folyamatos a spekuláció arról, hogy vajon a Tether cég rendelkezik-e megfelelő pénztartalékokkal a bankszámláin a tether coin kibocsátásaihoz, illetve a szakértők által hangoztatott szerepéről a bitcoin és más altcoinok árfolyamának manipulálása kapcsán. Számos független jelentést publikáltak, amelyek azt állítják, hogy bizonyítékuk van az  ármanipulációra. Nemrégiben állt elő egy ilyen friss jelentéssel a Texas University of Austin campusának két kutatója is.

A jelentésben kiemelték, hogy új tether coinokat általában piaci visszaesés után bocsátottak ki lényeges löketet adva a bitcoin árának és a Tether közvetlenül felelős a BTC 2017-es ralijáért.

Az új USDT kibocsátás időzítése nem kedvez a spekulációs hangok eloszlatásának hiszen röviddel azután következett be, hogy a BTC június 24-én új 2018-as mélypontot ütött meg 5850$-os árfolyammal. A cikk írásának idején a BTC 6195$-os áron cserél gazdát.

2018 kezdetétől az ezt megelőző május 18-ai kibocsátásig 1,65 milliárd dollárnyi tether coint bocsátottak ki.

Az ármanipuláció elméletének alternatív magyarázata az, hogy a bálnák USDT-ben lépnek be a bitcoin piacokra amikor vásárlási lehetőség adódik.

Tether cég átláthatósági jelentést tesz közzé, leváltja az ügyvezetőt

Pedig a Tether valóban igyekszik hogy egyszer és mindenkorra felszámolja az ármanipulációs pletykákat. A múlt héten sajtóközleményben jelentette be, hogy Phil Potter, a Bitfinex stratégiai vezérigazgatója elhagyja a céget. Potter a Paradise iratok alapján egyben a Tether igazgatója is volt, amit többször nyíltan letagadott. A világ 6. legnagyobb kriptopénz tőzsdéjének és a tether coin kibocsátójának kapcsolata sokakat óvatosságra int a kriptoközösség berkein belül.

Néhány nappal a Potter-híreket megelőzően a Tether egy amerikai ügyvédi iroda beszámolóját publikálta, amely arról próbálja meggyőzni a közösséget, hogy a cégnek elegendő készpénztartaléka van a stabilcoin finanszírozására. Viszont a szerzők a jelentésben is kiemelték, hogy az audit nem hivatalos és nem az általánosan elfogadott számviteli elvek vagy elfogadott könyvvizsgálati standardok szerint hajtották végre.