A 30 milliárd dollár értékű wall streeti TD Ameritrade fejest ugrik a kriptopénz piacokba

A kriptopénz piac idei gyenge teljesítménye ellenére a szektor egyre nagyobb intézményi és nagyvállalati halakat csábít be. Az egyik ilyen friss belépő a wall streeti óriás TD Ameritrade vezette csoport mely egy kriptopénz azonnali és határidős platformot fejleszt.

TD Ameritrade fejest ugrik a kriptopénz piacokba

A The Block a héten adott hírt a TD Ameritrade vezette befektetői csoportról, melyek közösen egy vadi új kereskedési platform az ErisX létrehozását tervezik kifejezetten a wall streeti befektetők igényeire tervezve.

Az ErisX-en kiskereskedők is számlát nyithatnak majd és a kriptopénzek mellett azok határidős megfelelőivel is kereskedhetnek. 2019. második negyedévében terveznek kijönni vele, de mivel azonnali piaci bitcoin, litecoin és bitcoin cash kereskedést is kínálna, ezért arra külön engedélyt kell beszereznie, így akár késhet is az indulással.

Miután jóváhagyásra kerül az azonnali kereskedés, utáni fizikai teljesítésű határidősöket is be kíván vezetni, mivel az elemzők szerint sokkal nagyobb hatása lehet a piacokra a határidősökkel kiegészülve.

Az ErisX platformot eddig 3 ismertebb pénzügyi vállalat támogatja, a DRW, a Virtu Financial és legfőképp a TD Ameritrade brókercég, melynek piaci értéke meghaladja a 30 milliárd dollárt.

Steven Quirk a TD Ameritrade kereskedési csoportjának vezetője a CNBC Fast Money műsornak nyilatkozva betekintést nyújtott az ErisX belső működésbe. Quirk szerint a platform azért ilyen ígéretes, mert jól ismert pénzügyi vállalatok támogatják nem csak forrással, de egyben know-how és kapcsolatok formájában:

Ami számunkra igazán vonzó [az ErisX-ben], hogy a Bitcoin szektor legnagyobbjaival kerülünk kapcsolatba, mind a DRW és mind a Virtu a szektorban tevékenykedik, miközben itt van a Cboe is partnerségben a NEX-xel. Szóval megvannak az emberek akik kiismerik magukat a szektorban és amit mi rakunk az asztalra az egy stratégiai befektető, mely tapasztalt a pénzügyi termékek bevezetésében és több mint 11 millió kiskereskedői ügyféllel rendelkezik.

Az Ameritrade TD bennfentes szakértelmére alapozva Quirk elmagyarázta, a befektetők alig várják, hogy kitettségük lehessen a kriptopénz piacokon de azt egy szabályozott entitáson keresztül szeretnék megtenni és pontosan ezért az ErisX a megfelelő entitás erre. A platformon kínált határidősök a TD Ameritrade ügyféltáborának is elérhető lesz és ezen felül nem számol fel extra díjat szemben a Cboe vagy CME-vel.

A bennfentes stratégia meglehetősen nagy potenciállal kecsegtet, de természetesen buktatókkal teli is. Az egyik ilyen nagy buktató a Bakkt cég lehet, amely egy az ErisX-hez hasonló platform és az Intercontinental Exchange (ICE), Starbucks és Microsoft áll mögötte.

Borítókép: Artem Chadks Chebokhva