XV. Heti Hírmusta: bitcoin árugrás, gigabányászfarm, Telegram tiltás

A Hírmustra az elmúlt hét legfontosabb eseményeiből szemezget a kriptovilág különböző szegmenseiből. Mi történt a kriptovilágban 2018. április 9-15 közötti időszakban?

kripto

A legnagyobb hír minden kétséget kizáróan a bitcoin árfolyamának hirtelen megugrása volt. Április 12-én mindösszesen egy óra leforgása alatt 6900 dollárról 8 ezer dollárra nőtt az ár és kisebb ingadozásokat leszámítva azóta is 8 ezer fölött tartja magát az árfolyam. Szakértők szerint a Wall Street és milliárdos üzletemberek befolyását mutatja a hirtelen emelkedés.

A Binance után az OKEx kriptotőzsde is úgy döntött, hogy a napsütötte Máltán nyit irodát. A tőzsde CEO-ja bejelentette, hogy már megbeszéléseket folytatnak a máltai kormányzattal és a szabályozókkal. Málta egyre jelentősebb szerepet tölt be a kriptovállalkozások körében, az ország jelenleg a máltai digitális innovációs hatóság felállítását tervezi, amelynek célja a blokklánc technológia és a kriptopénzek szabályozási keretének kidolgozása.

Németország második legnagyobb értéktőzsdéje, a Boerse Stuttgart leányvállalata, a Sowa Labs új applikációt fejlesztett ki, amely ősztől áll a kereskedők rendelkezésére. A Bison mobilos appot kriptopénzes kereskedelemre lehet majd használni, első körben a bitcoint, az ethereumot, a ripplet és a litecoint támogatja, de más kriptok is a listára kerülnek a későbbiekben.

Japán kriptopénzes vezető szerepét senki nem vitatja, azonban most konkrét statisztikák láttak napvilágot. Az FSA pénzügyi hatóság adatai szerint az országban 3.5 millióan kereskednek kriptopénzekkel, jelentős hányaduk 20 és 40 év közötti személyek. A statisztika 17 kriptotőzsde adatai alapján készült.

banyaszat

A múlt héten a bányász hardvergyártók elkezdték értékesíteni a CryptoNight ASIC bányászgépeket annak ellenére, hogy a Monero komoly lépéseket tett a Bitmain dominancia ellen. A kriptopénz fejlesztői aktiválták a hard forkot, amely frissítést tartalmaz a CryptoNight proof-of-work konszenzus algoritmusában. A frissítés célja, hogy az ASIC-kal való bányászat ne legyen kompatibilis a Monero hálózatával, amely szintén a Cryptonight algoritmusát használja.

Az Ethereum fejlesztői sem hagyták szó nélkül a Bitmain Ethash ASIC gépének hírét és többen is felvetették a hard fork ötletét. Az Ethereum megalkotója Vitalik Buterin azonban nem támogatja a kezdeményezést. Buterin a napokban azt mondta, hogy a frissítés szerinte káoszt eredményezhet és elvonja a figyelmet a fontosabb tennivalóktól, valamint kijelentette, “ha eljön az a nap, amikor nekik (Bitmain) lesz többségük és azt gonosz célokra használják fel, ez csak lényegében fel fogja gyorsítani a Casper fejlődését.”

Gigabányászfarm for nyílni Oroszország szibériai részén. A BitBaza közleménye szerint egy hónapon belül megkezdi működését az új gigabányászfarm a Divnyi ipari parkban, amely a szibériai Krasnoyarsk régióban található. A cég ezenkívül azt is tervezi, hogy a bányászatból keletkező hőt a környező lakóépületek fűtésére fogja felhasználni.

blokklanc

Április 10-én 22 ország képviselői írták alá a European Blockchain Partnership csatlakozási nyilatkozatot. A partnerség célja az együttműködés és az információcsere, valamint ezzel is biztosítani kívánja az EU, hogy a kontinens továbbra is vezető szerepet játsszon a blokklánc technológiák fejlesztésében és bevezetésében.

Az Európai Bizottság több uniós ügynökséggel együtt blockathont szervez júniusban Brüsszelben. A verseny célja egy blokklánc alapú integrált megoldás kidolgozása a szellemi tulajdonok hamisítása elleni küzdelemhez. A nyertes csapatot 100 ezer euróval díjazzák.

A spanyol banki óriás, a Santander bejelentette, hogy négy országban elindítja nemzetközi fizetési applikációját kiskereskedelmi ügyfeleik számára, az xCurrent segítségével, amely a Ripple blokklánc technológiája. A OnePay okostelefon app elsőként Spanyolország, az Egyesült Királyság, Brazília és Lengyelország állampolgárainak lesz elérhető és a Santander tervei szerint az elkövetkezendő hónapokban még több országot fognak belevonni az alkalmazásba.

A Salesforce tervei szerint idén szeptemberig integrálják hálózatukba a blokklánc technológiát. A szoftvercég a világ első számú ügyfélkapcsolati menedzsment (CRM) felhő alapú platformja. Marc Benioff alapító egy konferencián megerősítette, hogy reményei szerint a Dreamforce az éves konferencia időpontjára vagyis őszre rendelkezésre fog állni a Salesforce és az ügyfelek számára.

szabalyozas

Kriptopénzekkel kereskedők egy csoportja petíciót indított Lengyelországban, hogy tiltakozzanak a kormány azon döntése ellen, amely megadóztatna minden kriptopénzes tranzakciót, még azokat is, amelyekből nem származik nyereség. A lengyel kormány nemrégiben tette közzé, hogy a kripto tranzakciókból származó összes bevétel 18 illetve 32 százalékos adókulccsal jár. A legnagyobb felháborodást az eredményezte, hogy a kormány a vásárlást és eladást is meg akarja adóztatni, erre 1 százalékos adót akarnak kivetni.

A moszkvai Tagansky bíróság döntése szerint az orosz távközlési szolgáltatóknak le kell blokkolniuk a Telegram üzenetküldőhöz való hozzáférést. A döntés azután született, hogy az orosz hatósági felszólításra a Telegram megtagadta a titkosítási kulcsok átadását, amely lényegében lehetővé tenné az orosz állam és a távközlési szolgáltatók számára a bejövő és kimenő üzenetek ellenőrzését. Az orosz hatóságok szerint a kulcsok átadására azért van szükség, mert néhány, az országban működő terrorista csoport a népszerű üzenetküldőn keresztül kommunikált és szervezkedett. A moszkvai bíróság döntése mindaddig érvényben marad, amíg a Telegram át nem adja a titkosítási kulcsokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük