Újabb piramisjáték terjed a Telegramon

A Kaspersky kiberbiztonsági cég állítása szerint egy olyan kriptovaluta átverés terjed, amely során a csalók Toncoinokat próbálnak ellopni a Telegram felhasználóktól.

A vállalat szakértői szerint az átverések sorozata 2023 novemberében kezdődött, amikor a TON iránti érdeklődés megugrott. A csalók egy bonyolult ajánlási rendszert (referral scheme) népszerűsítenek, amelynek végső célja a TON ellopása a felhasználóktól.

Hogyan működik a szóban forgó piramisjáték?

A potenciális célpontok egy linket kapnak, hogy részt vegyenek az „exkluzív programban”. Ezután arra ösztönzik őket, hogy csatlakoztassák kriptovaluta-tárcájukat egy bothoz, amelyet állítólag kriptovaluta tárolásra terveztek. Hamis biztonságérzetet keltve felhívják a figyelmet arra, hogy a Toncoint kizárólag legális csatornákon keresztül vásárolják meg. Ahhoz pedig, hogy „profitáljanak” a programból, egy külön bot segítségével úgynevezett „boostert” kell vásárolniuk. Egy booster ára 5 és 500 Toncoin között van, magyarázta a Kaspersky cég szakértője.

A piramisjáték ezután a következő szintre lép: a csalók egy ajánlóprogramot hirdetnek, amelyben megkövetelik az áldozatoktól, hogy privát Telegram-csoportokat hozzanak létre barátaikkal. Az ajánlólinken keresztül egy videót osztanak meg orosz és angol nyelven, amelyben a programhoz való csatlakozás lépéseit mutatják be. A felhasználóknak öt sikeres ajánlásra van szükségük ahhoz, hogy „profitáljanak” a programból. Kétféle jövedelmet ígérnek: egyrészt minden meghívott barát után 25 TON-t, másrészt pedig az ajánlottak által vásárolt booster alapján járó jutalékot.

„Ez egy klasszikus piramisjáték, amelyben minden résztvevőre ’partnerként’ tekintenek. A csalókon kívül azonban senki sem profitál, és minden ’partner’ elveszíti a befektetését”magyarázták.

A Cointelegraph további információt kért az érintett felhasználók számáról és az elvesztett pénzösszegekről, egyelőre azonban annyit tudunk, hogy volt, aki 2700 dolláros veszteséggel szállt ki a projektből.

A Telegram üzenetküldő alkalmazás tavaly szeptemberben integrálta először a The Open Network alapú kriptovaluta-tárcáját, ami után a Toncoin árfolyama is megugrott. Nemrégiben érkezett továbbá a hír, miszerint a TON-t a Telegram fizetési eszközként fogja használni az új hirdetési stratégiájához, ami további sikereket hozhat mind a platform, mind a coin befektetői számára.