Teljes node futtatására alkalmas okostelefont jelentett be a HTC

A tajvani okostelefongyártó HTC bejelentette a legújabb blokklánc telefonját, az Exodus 1s-et. Segítségével a felhasználók képesekké válnak a bitcoin hálózat támogatására azzal, hogy teljes csomópontot futtathatnak.

Az új modellt a berlini Lightning konferencián jelentették be és a hivatalos közlemény szerint az első okostelefon, ami egy teljes bitcoin csomópont futtatására képes.

“A teljes csomópontok a legfontosabb alkotóelemei a Bitcoin hálózati ellenálló képességnek és a HTC csökkentette a költségét annak, hogy egy magánszemély teljes csomópontot futtathasson,” nyilatkozta Phil Chen, a HTC decentralizációs vezetője.

Az új blockchain telefon ára is meglehetősen barátságosra sikeredett, mindössze 219€ (kb. 70 000 Ft), ami durván a harmada a korábbi Exodus 1 telefonnak. A HTC egyben azt is bejelentette a berlini konferencián, hogy a telefon Bitcoin Lightning utalások kezelésére is alkalmas.

A készülékbe max 400+ GB SD kártyát lehet pakolni, ami elég kell legyen a Bitcoin hálózat futtatására. Jelenleg a Bitcoin főkönyve 250 GB méretű a Blockchain blokkláncelemző adatai alapján.

A vállalat szintén közölte, hogy a teljes csomópont futtatásához érdemes töltőre csatlakoztatni a készüléket és wifin keresztül szinkronizálni azt.

Az okostelefonnak beépített hardvertárcája is van a kriptóik tárolására. Alapértelmezetten 4 GB RAM-mal és 63 GB tárhellyel jön és Android Oreo 8.1 operációs rendszerrel jön.

“Megadjuk az eszközöket a felhasználóknak, hogy hozzáférhessenek egy egyetemes alappénzügyi rendszerhez, olyan eszközökkel, amikkel egy svájci bankot kapsz a zsebedbe,” áll a közleményben.

A telefon 27 országban lesz megvásárolható, köztük Magyarországon is.

A HTC második blockchain dobása egy évvel azután jön, hogy a tajvani gyártó kijött az első blockchain telefonjával. Körülbelül egy időben, mikor a Sirin Labs is bejelentette a Finney telefonját. A HTC-t ez évben követte a Samsung Galaxy S10, ami szintén integrált hardvertárcával rendelkezik. Az állítások szerint az LG is hasonló lépést tervez.

Amellett, hogy a blockchain okostelefonokon biztonságosan lehet digitális eszközöket tárolni és váltani, egyben sanszot adnak a decentralizált alkalmazások (dappok) elterjedésére is.

“Fontosnak tartjuk a hordozható személyazonosságot és hogy a felhasználók személyazonossága és adata a felhasználóknál maradjon, erre pedig a telefonok a legjobb eszközök,” összegezte Chen.