Egy férfi, aki teljesen megváltoztatta a világot, saját sorsát viszont nem tudta

Steve Jobs, az Apple társalapítója 2011 október 5-én, egy ritka hasnyálmirigyrákkal vívott hosszas küzdelem után, 56 éves korában elhunyt. Talán tovább is élhetett volna, ha időben megfelelő orvosi ellátásban részesül – őt azonban inkább a technológia iránti olthatatlan szeretet hajtotta. Íme a rendkívüli tehetségű titán élete, aki minden idők egyik legsikeresebb vállalatát alapította, és akire mai napig legendaként tekintünk.  

Az Apple atyjánál 2003-ban diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot, orvosai pedig mielőbbi műtétet tanácsoltak számára. A férfi azonban kilenc hónapon át halogatta a beavatkozást, és alternatív gyógymódokkal próbálta kezelni betegségét. Végzetes döntése gyorsíthatta meg leépülését, mely olyannyira megviselte fizikailag, hogy soványnak, hihetetlenül törékenynek és tényleges koránál sokkal idősebbnek tűnt. Messze távol állt attól a robosztus, energikus férfitól, aki egykor a számítógépek korszakának úttörője volt.

Steve Jobs teljesen másképp gondolkodott, mint egy átlagember. Az Apple-nél olyan világmegváltó termékeket fejlesztett ki, mint például az innovatív Macintosh (Mac) számítógép, vagy éppen az iPhone és az iPad. Zsenialitását igényességének, rendkívül megfontolt természetének és persze a dobozon kívüli gondolkodásmódjának köszönhette. Ahogy viszont teltek az évek, Jobs egyre betegebb lett, lekicsinyelte egészségügyi problémáit, és teljesen belemerült a munkájába. Két évvel később, 2009-ben májátültetésen esett át, majd hosszú idők után 2011 augusztusában lemondott az Apple vezérigazgatói posztjáról, majd október 5-én eltávozott az élők soraiból.

Egy valami biztos: a férfi teljesen megváltoztatta a világot, amikor 2007-ben bemutatta az úttörő Iphone-t.

A hihetetlen Steve Jobs és az Apple múltja

Jobs nevelőszülőknél, a kaliforniai Cupertinóban nőtt fel. Az egyik első munkahelyét, ahol videojáték-tervezőként tevékenykedett, elhagyta, majd drogokhoz fordult, és még Indiába is elutazott, hogy mindenféle spirituális megvilágosodást keressen. De egy valami egész életében állandó maradt: a technológia iránti rajongása.

Még csak nyolcadikos volt, amikor a világ legnagyobb IT-vállalata, a Hewlett-Packard társalapítója nyári munkát ajánlott számára. Nem sokkal ezután sorsdöntő barátságra tett szert Steve Wozniak, az Apple későbbi társalapítója személyében, amikor a középiskolában egy közös tanórán vettek részt. Wozniak volt az, akinek először támadt olyan ötlete, hogy építsen egy saját számítógépet. Jobs viszont sokkal többre vágyott, egy saját vállalatra, mely innovatív kereskedelmi termékeket árusít. A két zseniális ötlet vezette végül a két fickót 1976-ban ahhoz, hogy egy garázsban megalapítsák az Apple-t.

Az Apple II számítógépet 1997-ben mutatták be, melyet hihetetlen siker övezett. Ez a komputer volt ugyanis az első tömegpiacra gyártott számítógép, és ez segítette a vállalatot a siker útjára lépni. Az Apple 1998-ban kiadta a színes iMac-et, 2001-ben az iPod-ot, 2007-ben az iPhone-t, majd 2010-ben az iPad-et.

Az Apple tehát Steve Jobs segítségével megszilárdította státuszát a 21. század egyik legfontosabb technológiai vállalataként.

Nem a fogyasztók dolga, hogy tudják, mit is akarnak”.

Bár az idő gyorsan tovább haladt, Steve Jobs maradandó nyomott hagyott a világban. 2018-ra több mint 2 milliárd iPhone-t adtak el, megváltoztatva ezzel az emberek kommunikációját és életvitelét.

„Mindig is nagyon gyors észjárású volt. – mondta Wozniak – Szinte minden alkalommal igaza volt, amikor arról vitatkoztunk, hogyan kellene valamit csinálni a vállalatnál. Mindent alaposan átgondolt.”

Jobs elképzelései az Apple-ről és magáról a technológia világról valóban kivételes volt. A precíz, kitartó és saját elképzeléseire hagyatkozó férfi még az iPaddel kapcsolatos piackutatást sem fogadta el, mondván: „nem a fogyasztók dolga, hogy tudják, mit is akarnak”.

2010-ben már tudta, hogy közel a vég. Ahogy pedig ereje lassan elhagyta testét, az örökké dolgozó elméje a túlvilág felé fordult:

Néha bizonytalan vagyok abban, hogy létezik-e Isten. – mondta Jobs egyik utolsó interjúja során, majd elmosolyodott – Ez egy nagy rejtély, amit sosem tudunk megfejteni. De szeretem hinni, hogy van túlvilág. Szeretem hinni, hogy a felhalmozott bölcsesség nem tűnik el, amikor meghalsz, hanem valahogy tovább él. De lehet, hogy ez is csak olyan, mint egy be- és kikapcsológomb, egy kattanás – és máris eltűntél. Talán ezért nem szerettem volna be- és kikapcsolókat helyezni az Apple készülékeire.”

Forrás