Tényleg jön az 1 millió dolláros árat ígérő Bitcoin-szuperciklus?

Nemrégiben újabb vad interjú kavarta fel a vizet a bitcoin világában, amelyet még április 29-én adott Dan Held, a Kraken kriptotőzsde növekedési marketingért felelős igazgatója. A What Bitcoin Did nevet viselő podcastban beszélt arról, hogy jelenleg az elmélete szerint annyira tökéletes piaci körülmények vannak, hogy egy bitcoin szuperciklus alakulhat ki. A szuperciklus-elmélet hívői szerint ezek a körülmények akár 1 millió dolláros BTC-árat is lehetővé tehetnek. Az ilyen jellegű jóslatok már legalább 2019 óta jelen vannak a piacon, a kérdés, hogy most ismét csak egy fellángolásról van szó vagy tényleg van esély a bitcoin árának kilövésére?

A szuperciklus nyomában – avagy az egyre érettebb bitcoin eszköz

Dan Held erről is hosszasan beszélt a podcastban a műsorvezetővel, Peter McCormackkel. Held szerint a körülmények jelenleg tökéletesek ahhoz, hogy szuperciklus jöjjön létre. Hiszen például a kormányzatok ész nélkül pénzt nyomtatnak, a bitcoin elfogadás minden eddiginél nagyobb és így tovább. Megemlítette még például azt is, hogy egyre kisebb a bizalom a kormányzatok és a kormányzati intézmények felé. Beleértve a politikusokat, az újságírókat vagy éppen az egyetemeket. Ha a hagyományos pénzügyi piacokon recesszió van, a kormányzatok felé irányuló bizalom mélypontra zuhan és bika-piac alakul ki, akkor jöhet létre egy szuperciklus. Ez pedig az egekbe repítheti a bitcoin árfolyamát.

Held szerint az egyetlen esélye annak, hogy a szuperciklus ne jöjjön létre az, ha az embereket egyszerűen nem érdekelné a bitcoin. Nem akarnának többet annál, mint amennyijük a kormányzatoknak köszönhetően van nekik. A beszélgetésben egyébként arra a konkluzióra jutottak a felek, hogy a szuperciklus elmaradása is pozitív lehet. Hiszen azt jelentené, hogy a bitcoin már egy érettebb eszközosztállyá vált. Ettől függetlenül azért kezeljük az ilyen jóslatokat fenntartással, hiszen már évek óta láthattunk számtalan hihetetlen kinyilatkoztatást az elemzőktől. Az egyik nagyon népszerű elmélet a bitcoin árának megjóslására a felezési elmélet. 2013-ban és 2017-ban is az történt a felezések után, hogy a BTC ára csúcsot döntött, visszazuhant, majd a következő felezés előtt megint csúcsra ért. A következő felezés 2024-ben esedékes, addig pedig a szuperciklus keresése tovább folytatódik.