Terjed a Bitcoin használata Törökországban az infláció miatt

A hatóságok akarata ellenére folyamatosan terjed a Bitcoin használata Törökországban, a brutális, 78 százalékos infláció miatt. Az ország valutája ijesztő tempóban veszít az értékéből, ami miatt a lakosok gyakorlatilag mindenbe is menekülnek, amibe csak tudnak. Így a külföldi fiat devizák mellett a kriptovaluták és különösképpen a bitcoin használata is folyamatosan terjed az országban. Bár a török gazdaság már az ukrajnai konfliktus előtt megindult a lejtőn, az emelkedő energiaárak csak fokozzák az összeomlást. Mindezért sokak szerint a török elnök, Recep Tayip Erdogan gazdaságpolitikai hozzá nem értése és diktatórikus irányítása a felelős.

Mindenbe menekülnek a törökök az infláció elől

A LocalBitcoins adatai szerint a Törökországban kezdeményezett peer to peer bitcoin tranzakciók (ide tartozik az érmék vásárlása is) száma több, mint 50 százalékkal nőt 2022 első negyedévére, 2021 utolsó negyedévéhez képest. A tendencia ezután szinte töretlenül folytatódott, ugyanis év elejéhez képest mostanra szintén további negyven százalékkal emelkedett a tranzakciók volumene. Különösen beszédes, hogy mindez a nagy kriptovaluta összeomlás alatt történt, tehát olyan időszakban, amikor a befektetők nagy része inkább menekül a kriptoeszközökből. Úgy tűnik azonban, hogy a török líránál sokan még a bitcoin hosszú távú értékállóságában is jobban hisznek. Annak ellenére is, hogy az országban 2021-óta gyakorlatilag be vannak tiltva a kriptovaluták és aki használja őket az elvileg bűncselekményt követ el. A török kormány korábban a magyarhoz hasonló árstoppokkal is igyekezte útját állni az inflációnak, de teljesen eredménytelenül.

Az inflációra adott hagyományos monetáris válasz az alapkamat emelése. Törökországon kívül gyakorlatilag az egész világ ezt csinálja lassan fél éve, ezért is lőttek ki többek között a lakossági hitelkamatok is az egekbe. A gazdasági fejlemények ellenére Erdogan továbbra sem hajlandó emelni a kamatlábakon, mivel szerinte a “kamatok minden gazdasági rossz okozói”. Különösen a magas kamatokat tartja igazságtalannak. Márpedig a jelenlegi rossz környezetben mindenhol magasak a kamatok. Pletykák szerint ennek egyébként vallási oka van, hiszen a korán elvileg tiltja bármilyen kamat beszedését, de ezt gyakorlatilag ma már mindenhol megkerülik.