Bejelentési kötelezettséget vezetnek be Törökországban a 10 000 líra feletti kriptovaluta tranzakciókra

A török kormány pénzügyminisztere tegnap jelentette be, hogy az ország kriptovaluta váltóinak minden 10 000 török líra (360 000 HUF) fölötti tranzakciót jelenteniük kell a pénzügyi bűnüldöző hivatalnak.

A kötelezettséget a CNN Türk állami televízión jelentette be Lütfi Elvan pénzügyminiszter hozzátéve, hogy a váltóknak, brókereknek és tőzsdéknek 10 nap áll rendelkezésre, hogy bejelentsék a limit fölötti utalásokat.

A miniszter egyúttal kihangsúlyozta, nem gondolja, hogy a kriptovaluta kereskedők ártó tevékenységet folytatnának, de szerinte a nemzetközi nagyhatalmú Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) pénzmosás elleni ajánlásainak az ország tőzsdéinek is meg kell felelniük.

“Az embereknek képeznie kell magukat a kriptovalutákról,” mondta Elvan hozzátéve: “Gyakran hallom a kriptókba fektető állampolgároktól, mikor megkérdem, hogy mit is jelent a kriptó, hogy nem tudják.”

A pénzügyminiszter azt nem tette hozzá, hogy az új szabályt mikor vezetik be.

Még nincs vége a szabályozási hullámnak Törökországban

Az új rendelet csak egyike a török kormány által a hetekben kezdeményezett kriptovalutákra vonatkozó reformoknak. Áprilisban jelentették be, hogy megtiltják a bitcoin és altcoinok használatát fizetőeszközként, mivel a török jegybank definíciójában ezek nem minősülnek fizetőeszköznek. Később pedig megszellőztették, hogy a török jegybank egy kriptovaluta letétkezelő bank felállítását tervezi, ami az országban aktív kriptotőzsdék ügyfélletéteit kezelné. A hirtelen bejelentett reformok katalizátora a Thodex tőzsde vezetőjének exit átverése volt, aki 2 milliárd dollár értékű kriptóval menekült Thaiföldre.

Az országban csúcson pörög a kriptók iránti kereslet a szétinflált és más devizákkal szemben erejét vesztett török líra bukdácsolása miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük