Termékéletük végéhez közelednek az Antminer E3 ether bányászgépek

Úgy tűnik, hogy a Bitmain Antminer E3 ASIC bányászok termékéletük végéhez közelednek, miután az Ethash algoritmusú minerrel pár epoch után már nem lehet Ethereum Classic (ETC) érmét bányászni.

Többen is megosztották nemzetközi fórumokon, hogy a modellekkel már nem tudnak hatékonyan ETC-t bányászni. Ennek egyik fő oka az a tény, hogy úgy működnek, mintha 4 GB-os videó memóriával rendelkező GPU-k lennének, amik lassan semmit sem érnek a nagy DAG méret miatt (még annak ellenére is, hogy még nem érte el a 4 GB-t).

Mi az a DAG és DAG fájlméret? Irányított aciklikus gráf. Az összes Ethash algoritmusú érmében, például az Ethereumnál, Ethereum Classic-nál, Expanse-nél, Ubiq-nél és más altoknál használják proof-of-work-ként. A DAG fájlt minden egyes bányászati epoch végén generálják, és fokozatosan növekszik a mérete. Nagyon fontos észben tartani a DAG fájl jelenlegi és jövőbeli méretét, mivel ez óriási hatással van a bányászat sebességére. A DAG fájl közvetlenül a GPU memóriájában található. Ha a DAG fájl nagyobb, mint a GPU memória, akkor a GPU modell nem alkalmas többé adott coin bányászatára. A jövőbeli DAG méret kiszámolásához számos online kalkulátor áll rendelkezésre.

A DAG méretét például itt tudjátok leellenőrizni: https://investoon.com/tools/dag_size

Az E3 ASIC bányászok támogatott coinjai közül az ETC lesz az első amit már nem lehet bányászni a géppel, mivel körülbelül 10 epoch előnyben van az ETH-tel szemben (328 az ETC-nél, 318 az ETH-nál), ami azt jelenti, hogy az Ethereumnak kevesebb mint két hónapja maradt, hogy epoch számban ugyanott tartson, mint az ETC. Szerencsére vannak más kisebb Ethash-alapú projektek, amik még nagyon messze vannak az E3 bányász DAG fájl epoch zenittől, így azokat továbbra is bányászni lehet az E3 bányászokkal. A nagy kérdés az, hogy mi fog történni ezeknek a kicsiknek a jövedelmezőségével, ha ez a hashráta volumen az ETH és ETC coinokról átáramlik a kicsikbe.

Közben azt se szabad elfelejteni, hogy előbb utóbb élesedik az Ethereum fork, ami átvált ProgPow proof-of-work algoritmusra, ami kiüti az ASIC bányászatot. Hogy mikor pontosan kerül bevezetésre, még nem tudni, de akár egybe is eshet az epoch limittel, szóval érdemes Antminer E3 ASIC bányászokat messziről elkerülni (hacsak nem az ETH kicsi altcoinjait akarjuk bányászni).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük