A Tether bemutatta hogyan működnek a központi bankok

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Tether stabilcoin kibocsátó röpke másodpercek lefolyása alatt 5 milliárd dollár értékű USDT tokent bocsátott ki, véletlenül! Amint az irodában észrevették a hibát, rögvest el is égették mind az 5 milliárdot. Szerencsére a blokklánc figyelő botok nem pihennek és a Whale Alert egy tweet bejegyzésben örökítette meg július 13-án az orbitális hibát. Ismerkedjetek meg jelenkorunk bankrendszerének blokkláncosított klónjával, a Tether cégnek a működésével.

Whale Alert, egy a bálnaméretű kriptovaluta tranzakciókat figyelő Twitter bot, azt jelentette, hogy 50 millió USDT tokent utaltak át a Poloniex kriptotőzsdéről a Tether központi tárcájába az Omni blokklánc protokollt használva a Bitcoin blokkláncán. Ezt megelőzően pedig a Tether központi tárcája 5 milliárd USDT kibocsátást rögzített a Tron blokkláncán, majd rögvest utána el is égetett 500 milliót.

Ezt követően a Tether újabb 50 millió USDT tokent generált (bocsátott ki) a Tron blokkláncán majd elégetett 4.5 milliárdot és végül a kibocsátott 50 millió Tron USDT stabilcoint visszautalta a Poloniex tőzsdére.

Egy tweetben a Tether CTO Paolo Ardoino fogadkozott, elnézték a nullákat, mert a valóságban csak 50 millió Omni alapú USDT tokent akartak Tron blokkláncúra kicserélni. A hibát a Poloniex is megerősítette egy tweetben:

“Paolo igazat mond – akkor történt, mikor a Poloniex egy USDT lánccserét hajtott végre a Tether segítségével. Helytelen összegű USDT lett kibocsátva, de azóta helyesbítve lesz az összeg.”

A hiba bődületes és csodálkozunk, hogy eddig nem kapott komolyabb sajtóvisszhangot. Egyrészt hasonlít a központi bankok működésére, akik légüres térből, saját konvencióik alapján pumpálják a gazdaságba a papírfecniket, amit a lakosság többsége természetesen istenít vagy a szolgája.

Másrészt rámutat a Tether és kvázi a stabilcoinok sérülékenységére, centralizáltságára és kiszolgáltatottságára az emberi gyarlóságnak. Képzeljük el, ha a Tether digitális stabilcoin nyomdája egy politikus kezébe kerülne. Vajon nem ugyanott tartanánk, mint a központi bankokkal? Erdogan a hetekben állította manuálisra a török központi bank működését, ami annyit jelent, a líra úgy fog pattogni, ahogy azt egy nagyon kis létszámú török elit szeretne.

Végül, de nem utolsó sorban rámutat a Bitcoin konszenzus protokoll szuperioritására az uralkodó pénzügyi rendszerekkel szemben, ami bután ugyan, de emberi hibafaktor nélkül egy meghatározott egyenlet mentén generálja a bitcoinokat minden 10. percben. Persze a Bitcoin kódját is emberek írják, de inkluzív karakterisztikája lehetővé teszi, hogy a szerteágazó emberi motivációk és ösztönzők egy zero sum játék optimális eredményeképp manifesztálódjon a digitális térben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.