Jön az aranyfedezetű szintetikus dollár

A Tether a világ legnagyobb stablecoin-kibocsátó vállalata. A 110 milliárd dolláros értéket meghaladó USDT-kibocsátó azon túl, hogy elérhető az Ethereum- és Tron-hálózatokon, gyors és hatékony tranzakciókhoz szolgáltat cserealapot és viszonylag minimális kockázata van az árfolyam-ingadozásoknak, egyre bővülő szolgáltatásaival kíván a felhasználók kedvére tenni.

A technológiai innováció és pénzügyi inklúzió céljából a vállalat most éppen aranyfedezetű, szintetikus dollárt vezet be, mely az Alloy platformon vált elérhetővé. Ez a lépés része Paolo Ardoino terveinek, mely szerint kiszélesítené a stablecoin-kibocsátó által kínált szolgáltatásokat a jövőben.

Alloy by Tether, egy új platform

Az Alloy by Tether egy nyílt platform az Ethereum hálózatán, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szintetikus, digitális eszközöket hozzanak létre. A platform célja a digitális eszközök és a hagyományos eszközök világának keresztezése, melynek központjában az arany áll.

A rendszer lényege a túlkollateralizáció, mely azt jelenti, hogy a felhasználók a letétbe helyezett eszközeik után vehetnek fel kölcsönt. Ennek a korlátja 75%, vagyis a felhasználók a letétbe helyezett aranykészleteik háromnegyedét kérhetik ki különböző digitális eszközökben, melynek célja a fizetésekhez és átutalásokhoz szükséges keretek biztosítása készletértékesítés nélkül.

Az Alloy első eszköze az aUSDT, melynek árfolyama az amerikai dollárhoz van kötve. A felhasználók aUSDT-t vehetnek fel, amennyiben letétbe helyeznek a platformon XAUT-ot, mely a Tether Svájcban tárolt, fizikai aranyának tokenizált változata. A XAUT piaci kapitalizációja egyébként 570 millió dollár. A platform tervei szerint a későbbiekben elérhetőek lesznek a hozamtermelő szolgáltatások, mint például a staking és a yield-farming is.

Bővül a Tether szolgáltatásainak tárháza

Paolo Ardoino, a Tether vezérigazgatója áprilisban számolt be terveiről, melynek célja, hogy a korábban kizárólag stablecoin-kibocsátással foglalkozó vállalat szolgáltatásait bővítse. Ezen szolgáltatások közé tartozik többek között a felhőalapú Bitcoin-bányászat, a fizetésfeldolgozási rendszerek integrációja és a mesterséges intelligenciába való befektetés.

Ardoino mindemellett felvázolta a tokenizációs platform elindításának terveit is, mely megkönnyíti a digitális eszközök létrehozását. Ez a platform azonban nemcsak a stablecoin-ok számára lenne megoldás, hanem lehetővé tenné a tokenizált részvények, kötvények és ETF-ek kereskedését is amellett, hogy hűségpontokat is lehetne gyűjteni a jövőbeli jutalmak reményében.