Tetherrel manipulálták a bitcoin árfolyamát, áll egy most megjelent tanulmányban

A texasi egyetem egyik professzorának kutatásai azt mutatják, hogy tetherrel manipulálták a bitcoin árfolyamát a döntő fontosságú pillanatokban, így tavaly decemberben is, amikor az a csúcsokat döngette. Az ármanipuláció a tanulmány szerint a bitcoin és más kriptopénzek tavalyi árfolyam növekedésének legalább a felét tette ki.

A Bitfinex állhat a háttérben

A tethert (USDT) kibocsátó Tether Ltd. és a Bitfinex közötti átfedések és a közös spekulációk gyanúja már a tavalyi év óta foglalkoztatja a kriptovilágot. Az Amerikai Határidős Árutőzsde (CFTC) pedig decemberben felszólította mindkét céget, hogy bizonyítékot szolgáltasson arról, hogy a tether értéke mögött valóban van-e megfelelő mértékű dollár fedezet, mint ahogyan azt állítják. Az ügyben végül nem állapítottak meg jogsértést.

“Úgy tűnik, hogy a tether a bitcoin árfolyamának mind a stabilizálására, mind a manipulálására volt használatos”, áll a John Griffin egyetemi professzor és Amin Shams társszerző most megjelent tanulmányában. A professzor a Bitfinex kereskedési folyamatait vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy valakik a váltónál mesterségesen hajtották fel a bitcoin árát, mégpedig a tetherek használatán keresztül. Eszerint, a tetherek nagy mennyiségekben kerültek kibocsátásokra, amik jelentős része a Bitfinex váltón landoltak, és amelyből pedig bitcoint vásároltak, így felhajtva annak árfolyamát, áll a tanulmányban.

Forrás: Reuters

A kutatások szerint a bitcoin árfolyam 2017-es növekedésének legalább feléért a tether a felelős. Griffin elemzése több mintát is kimutatott hosszabb távon, így például amikor a bitcoin ára csökkent, akkor a tetherrel való vásárlások megnövekedtek, amely az esés visszaszorítását eredményezte. Azonban amikor a bitcoin árfolyama emelkedett, akkor nem volt ellenkező irányú befolyás. Ez azt sugallja, hogy a tether a bitcoin árfolyamának védelmezője a visszaesések során, írja a professzor.

A 66 oldalas tanulmány szerzői nem rendelkeznek olyan dokumentumokkal, amelyek bebizonyítják a Bitfinex manipulációs szerepét, azonban a kutatók tranzakciós adatok millióira támaszkodva fedezték fel ezeket a mintákat. Ez a metódus nem a leghatékonyabb, viszont már többször is segített gyanús aktivitásokat a felszínre hozni. A mostani tanulmány nem az első olyan kutatói munka, amely összehangolt és nagymértékű befolyásolást talált a kriptopiaci árfolyamok alakulásában. A tavalyi évben egy izraeli és amerikai kutatókból álló csapat által közzétett elemzés szerint a bitcoin 2013-as árnövekedése az Mt. Gox tőzsde ármanipulációs tevékenysége miatt történhetett meg.

Borítókép forrása: BitcoinMagazine

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük