A Határidős Árutőzsde vizsgálódik – Tether és Bitfinex

A Bloomberg névtelen forrásra hivatkozva megjelentette, hogy az amerikai hatóságok beidéztették a Bitfinex és a Tether képviselőit még múlt év decemberében. A hírből nem derül ki, hogy pontosan milyen kérdéseket kell megválaszolniuk a vállalatoknak, sem az, hogy pontosan milyen indíttatásból születtek ezek a döntések.

Csak találgatni lehet a részletekről, de a hír szerint az Amerikai Határidős Árutőzsde (CFTC) küldte ki a papírokat még múlt évben december 6-án. A Bitfinex és a Tether egy email sajtónyilatkozatban azt írták, hogy állandó jelleggel kapnak különböző megkereséseket mindenféle kormányzati szervtől, illetve belső politikájuk szerint ezekről közelebbit egyetlen esetben sem árulnak el.

Az Árutőzsde szóvivője sem kívánt nyilatkozni  erről a specifikus esetről.

Mi történik a Tether háza táján?

Találgatni lehet, de annyi bizonyos, hogy nem lenne rossz rendet tenni a Tether háza táján. A vállalat azt állítja, hogy az általa kiadott kriptovaluta értéke az amerikai dollárhoz van kötve, ezért a kriptotőzsdékenbörzéken e helyett alkalmazzák. A lényeges pont az állítás, miszerint a kiadott valutának értékében dollár illetve euró számlákat tartanak fenn. A mai napig közelebbit nem jelentettek meg ezekről a számlákról, nem ismert, hogy milyen bankoknál van az összeg elhelyezve. A döntéshozókat sem ismerni közelebbről, annyit jelentettek meg, hogy  a Tether és a Bitfinex vezérigazgatója egy és ugyanaz, bizonyos Jan Ludovicus van der Velde. A Paradise Papers néven elhíresült dokumentumokból kiderül, amelyeket 380 oknyomozó újságírónak küldtek el, és részleteiben 2017 novemberében publikáltak, hogy a Bitfinexhez köthető Phil Potter és Giancarlo Devasini alapították a társaságot a Virgin szigeteken.

A vállalatnak már rég egy teljes felülvizsgálatot kellett volna megjelentetnie, hogy komolyabban bízni lehessen benne, de ez sosem történt meg. Egy dokumentumot jelentettek meg, amelyet a Friedman LLP könyvvezető cég jegyzett. A dokumentum igen óvatosan fogalmaz, az sem állítható a kiadvány alapján, hogy a Tether alapja az amerikai dollár. Egyedül két szám tűnik fel: 443 millió dollár és 1590 euró különböző számlákon, amelyekről szintén nem lehetett közelebbit megtudni.  A könyvvizsgáló a rendelkezésére bocsátott adatok valószerűségéről nem bizonyosodott meg. Friedman már nem dolgozik a Tethernek, a cég szerint egy teljes vizsgálatot nem lehet ésszerű idő alatt lefolytatni. Az oldalukon viszont épp az ellenkezője áll.

Az is felvetődött, hogy a Tetheren összeszedett pénz sosem került a számlákra, ehelyett bitcoinokra váltották őket.

Egy-két idézés és más megkeresés mindennaposak egy vállalatnál, de aggodalomra ad okot, hogy a Tether alapvető adatokat sem oszt meg a nyilvánossággal, mi több, ugyanúgy működik mint egy központi bank: a semmiből kreál kriptopénzt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük