Egy újabb állam, ahol a bankok bitcoint tarthatnak az ügyfelek nevében

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Texas állami bankszabályozó csütörtökön erősítette meg, hogy az államban engedéllyel működő bankok lehetővé tehetik a bitcoin (BTC) és altcoinok tárolását ügyfeleik számára.

A Texas Department of Banking, az ott működő bankokat és pénzügyi szolgáltatókat felügyelő állami szabályozó ügynökség csütörtökön közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy a helyi bankok kriptográfiai szolgáltatásokat nyújthatnak az államban.

Az ügynökség közleményé szerint a texasi bankok “virtuális valuta letétkezelési szolgáltatásokat nyújthatnak az ügyfeleknek, amennyiben a bank megfelelő protokollokkal rendelkezik a kockázatok hatékony kezeléséhez és az alkalmazandó törvények betartására.”

Texas állami bankszabályozó nyit a bitcoinra

A szabályozó ezután ír a kriptovaluták természetéről, kihangsúlyozva a blokkláncokat, mint elosztott főkönyvi rendszerek, ahol a kriptovaluták léteznek. A hatóság kijelenti, hogy a bankok kriptográfiai pénzeszközöket tárolhatnak az ügyfelek nevében letétkezelőként, ami annyit jelent, hogy az ügyfelek privát kulcsait a bankok tárolják, vagy maguk a bankok generálnak új privát kulcsokat az ügyfeleik számára.

„A letétkezelési szolgáltatások módjához hasonlóan a bank számára is több biztonságos tárolási lehetőség áll rendelkezésre, amelyek mindegyikének megkülönböztető jellemzői vannak a biztonság és a hozzáférhetőség szintjéhez kapcsolódóan. A banknak meg kell határoznia, melyik tárolási lehetőség felel meg legjobban a körülményeknek ”– írta az ügynökség.

Az ügynökség hozzáteszi, a banknak adekvát fedezettel kell rendelkeznie az ügyfelek digitális eszközeinek tárolásához.

Texas állam egyike azon progresszív államoknak az USA-ban, ami támogatja a kriptovaluta szektor kiépülését. A hatóság közleménye azután jön, hogy a texasi képviselőház tagjai elfogadták azt a törvényjavaslatot, ami a kereskedelmi törvény értelmében definiálja és legitimálja a kritpovalutákat. Hasonló törvény egyelőre csak Wyoming és Nebraska államokban létezik, ahol licenc mellett szintén tarthatnak a bankok ügyfélkriptókat.

Fontos hozzátenni, hogy az ilyen típusú törvény szerencsés, mert tovább legitimálja a kriptovaluták terjedését a hozzá nem értő lakosság körében a világ legerősebb gazdaságában, de alapesetben nincs szükség egy bankra vagy pénzügyi szolgáltatóra se, hogy digitális eszközöket tároljanak az ügyfeleik nevében. A privát kulcs megléte elegendő ahhoz, hogy bárki a világon megfelelő internetkapcsolattal és hardverrel a saját bitcoin bankját futtassa. Nem javasolt vakon harmadik félre bízni az értékes coinokat, a bitcoin és kriptovaluták a bankok által uralt pénzügyi szektor antitézisének tekinthetők.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Balaxi

Balaxi 2013 óta követi szoros figyelemmel a Bitcoin és kriptovaluta ökoszisztéma fejlődését. A BitcoinBazis.hu kriptovaluta piaci szak- és médiaportált 2016-ban alapította többedmagával. Az oldal azóta Magyarország vezető, elsősorban digitális pénzügyi eszközökkel, bitcoinnal, decentralizációval és technológiai témákkal foglalkozó portáljává nőtte ki magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.