Gyors segítség kriptovaluta tárcákhoz – Útmutató kezdőknek

Egy kriptovaluta tárca voltaképpen egy program, amivel követni tudod a kriptovaluta egyenlegedet, illetve digitális eszközöket fogadhatsz vagy küldhetsz vele a blokkláncon. Minden egyes tárcának van egy privát kulcsa és egy nyilvános kulcs, de mielőtt rátérnénk, tegyük fel ‘A Kérdést’:

Miért is van szükséged kriptovaluta tárcára?

Rövid mondatban összefoglalva, mert “nem a te kulcsod, nem a kriptovalutád”. Ami annyit jelent, hogy ha egy tőzsdén vagy egy váltón tárolod a digitális érméidet (lásd Coinbase, Crypto.com, Binance, Kraken, CoinCash, Coinmixed stb.), akkor az igazából nem is a tied, mert nem kapod meg a tárcához tartozó kulcsokat. Természetesen van hozzáférésed ha fellépsz a tőzsde felületére, de ha netán egy nap nem felelsz meg a tőzsde előírásainak, nem fogadod el a felhasználási szerződését, akkor egy szempillantás alatt elvehetik tőled. És ez még a jobbik eset, mert mi történik akkor, ha meghackelik a tőzsdét? Ez esetben digitális vagyonod nagy valószínűséggel örökre elveszik. Elég csak néhány komoly tőzsdehackre gondolni, kezdve az Mt.Goxtól a Cryptopián át egészen a QuadrigaCX-ig.

Remélhetőleg így már érthető minden kezdő kriptovaluta befektetőnek, hogy miért is fontos a kulcsok birtoklása. De mik is ezek a kulcsok és mit is jelentenek?

A nyilvános kulcs a tárcád azonosítója a hálózaton. Úgy gondolj rá, mint az e-mail címedre és ha valaki kriptovalutákat szeretne küldeni számodra, akkor ezt az alfanumerikus sort kell elküldeni neki.

A privát kulcsod ezzel szemben egy 64 karakteres alfanumerikus jelszó, amit egy 12 angol szavas kifejezésből lehet generálni. Tulajdonképpen ez jelenti a jelszavadat a számládhoz. Ezzel írod alá a tranzakciókat utalás előtt így bizonyítva, hogy a hozzá tartozó nyilvános kulcs és rajta a kriptovaluta a te tulajdonod.

Nem is olyan bonyolult, ugye?

Kapcsolódó: A te privát kulcsod, a te bitcoinod: ha kriptotőzsdén tartod, az nem a tiéd

Milyen tárcatípusok léteznek?

Négyféle tárcatípust különbözetünk meg. Ideális esetben bármelyik jó választás lehet, leszámítva talán a webes tárcákat. Ha van rá lehetőséged, akkor minden esetben a legbiztonságosabb tárcatípust válaszd annak érdekében, hogy minimalizáld a lopás és feltörés kockázatát.

Hardvertárca / offline / hidegtárca – egy internethez nem csatlakozó tárolóeszköz (mint egy USB-drive). Talán hallottál már a Ledger vagy Trezor cégekről, e kettő a legnagyobb márka a piacon. A Ledger hidegtárcája több, mint 1200 különböző kriptovaluta tárolását támogatja, de a Trezornál is 1000 fölötti a szám. Talán a legbiztonságosabb mód az érmék tárolására.

Mobiltárca – egy alkalmazás, amit a mobilodra töltesz le. Figyelj rá, hogy sok esetben a tárca fejlesztője nem adja át a letöltött tárcához tartozó privát kulcsot, ami azt jelenti, hogy a tárcád fejlesztőjére bízod a vagyonod. (pl. a Coinbase váltónak van mobilos alkalmazása, de egy letétkezelői és nem kapsz privát kulcsot hozzá.) Az Exodus vagy az Atomic mobilos nem letétkezelői alkalmazásai ajánlottak.

Asztali tárca – tárca, amit különböző asztali számítógépekre tudsz letölteni, általában Windowsra, Macre és Linuxra. A privát kulcsaidat a számítógépeden tárolja és még akkor is tudod használni, ha nem vagy csatlakozva az internetre. FONTOS: az asztali tárcák általában fejlettebbek, mint a mobiltárcák, sok olyan technikailag haladó szintet igénylő funkcióval, amikkel még biztonságosabbá teheted a kriptovaluták tárolását és utalását. Ha csak bitcoint tárolsz, akkor az Electrum és Green Wallet lehet a megoldás, ha altcoinjaid is vannak, akkor újfent Atomic, Exodus és Jaxx javasolt.

Papírtárca – tulajdonképpen egy darab papír, amin rajta van a privát kulcsod és a publikus kulcsod, vagy egy QR-kód (hogy gyorsan be tudd szkennelni és utalni tudj). Nagyon biztonságos mód a tárolásra, mert a kulcsod egyetlen szerverhez sem kapcsolódik. Az egyetlen mód a kárra, ha elveszted a papírt.

Legjobb hardvertárcák

Ledger Nano (S és X) – talán a legnépszerűbb hardvertárca márka a világon, jelenleg kétféle készülékkel. Az olcsóbb az S, az X csak akkor javasolt, ha több kriptovaluta blokklánca között rendszeresen váltogatsz és nagyobb tárhelyre van szükséged. A Nano X Bluetooth 5.0  támogatással jön. Többet a honlapjukon tudhatsz meg róluk.

FONTOS! A Ledger 2020 nyarán egy gigahack áldozata lett. A felhasználók vagyona egy percre sem volt veszélyben, de közel 272,000 felhasználó neve, telefonszáma és e-mail címe szivárgott ki. Óvakodj a céget megszemélyesítő megkeresésektől és a korábbi hack tudatában vásárolj tőlük.

Trezor (One és Model T) – A Trezor a másik népszerű hardvertárca márka. A Trezor One jelenti az olcsóbb alternatívát (59$), míg a Model T a drágábbat. Különbség, hogy több funkciót és extra ügyféltámogatás jár a drágábbhoz kriptovalutákra lebontva (pl. ADA, XMR, XTZ stb. esetében).

A hardvertárcák esetében a leggyengébb láncszem maga a felhasználó. Nem javasolt használt Trezor vagy Ledger vásárlása és érdemes mindig a gyártó oldaláról vásárolni.

A legjobb asztali tárcák

Exodus – egy felhasználóbarát és könnyen használható tárca. Talán egyike a legnépszerűbbnek. Elérhető Windows-ra, Mac-re és Linux-ra.

Atomic – szintén egy felhasználóbarát és megbízható tárca. Az Atomic 500+ digitális eszközt támogat, amihez staking szolgáltatás is párosul. Windows, Mac és Linux gépekre tölthető le.

Persze vannak más asztali tárcaszoftverek is, mi csak azokat említettük, amik eddig hibátlanul és megbízhatóan tették a dolgukat. Fontos, hogy minden esetben kutakodj magad és több forrásból és az igényeidre szabva válassz!

Ha mobiltárcában gondolkodsz, akkor megint csak az Exodus vagy Atomic javasolt, mindkettő elérhető iOS-ra vagy Android. Nem javasolt több tucat különböző tárca letöltése a mobilodra, csak összezavarodsz mit hol tartasz.

Még egy jó tanács a végére: legyél mindig extra óvatos és mindent ellenőrizz le kétszer. Futtass rendszeresen malware és vírus-ellenőrzést a készülékeiden és ne kattints semmi gyanúsra (pl. e-mailekre a “legder”, “conbase”, “binnance” stb. hamisítványoktól).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük