Thaiföld és Magyarország közös útra lépett a blokkláncok világában

A thaiföldi pénzügyi technológiákért felelős szövetség és magyar megfelelője nemrégiben kétoldalú Egyetértési Megállapodást írtak alá. Ebben kifejezték egyetértésüket és támogatásukat a blokklánc technológia bevezetéséről a két ország pénzügyi szektorában. A memorandumot a Thai Fintech Szövetség (TFA) és a Magyar Blokklánc Koalíció írta alá október 25-én.

Thaiföld és Magyarország is élen jár a blokklánc technológiákban – de sok még a kérdőjel

A hírről a bangkoki magyar nagykövetség számolt be egy Facebook-posztban. Kiemelték a posztban, hogy a cél a tapasztalatcsere és a jó gyakorlatok megosztása valamint a lehetőségek feltárása a közvetlen együttműködésre. A TFA elnöke az egyezség után arról írt, hogy az online kereskedelem, a mobil fizetések és a digitális valuták népszerűsége és használata hihetetlen módon növekszik Thaiföldön. Így a helyi pénzügyi szektor fejlesztéséhez most már nemzetközi együttműködésekre van szükség. Az elnök azt is állította, hogy a világon minden ötödik kriptobirtokos thaiföldi. Bár a hivatalos statisztikák ennél kicsit alacsonyabbra veszik a számot, azért az tény, hogy a teljes thai lakosság 6-7%-a használ kriptovalutákat.

A Magyar Blokklánc Koalíció létrehozója az Innovációs és Technológiai Minisztérium valamint a Nemzeti Adat Tudásközpont, míg a TFA egy 2016-ban létrejött non-profit szerveződés. A mostani memorandum egyik mozgatórugója az volt, hogy szeptemberben a thaiföldi központi bank és néhány thai kereskedelmi bank elkezdett tesztelni egy határokon átívelő tranzakciókat is támogató központi bank által kibocsátott digitális pénzeszközt (CBDC). Ez alapvetően csak bankok számára lenne elérhető. De augusztusban a thai központi bank egy kiskereskedelmi forgalomban is elérhető CBCD elindítására is ígéretet tett még 2022 vége előtt.

Ezzel már lehetne fizetni szolgáltatásokért és termékekért is. Az első körben úgy 10 ezer felhasználó számára lenne majd elérhető tesztüzemmódban. A helyzet így kettősnek tűnik, hiszen a thaiföldi pénzügyi hatóságok idén márciusban betiltották a kriptovalutás fizetéseket és a kriptoletéti szolgáltatásokat is. Magyarországon is hallottunk már hasonló hangokat, amikor Matolcsy György a kriptok teljes betiltásának szándékáról beszélt az év elején. Úgyhogy olybá tűnik, hogy a blokklánc technológiával egyik országban sincs baj, amíg megfelelő állami kontroll érvényesülhet az érintett területeken.