A kriptohívők paradicsomának számít egy thaiföldi sziget

Egyre több kriptohívő hagyja hátra az eddig megszokott életét és költözik el egy olyan trópusi helyre, mint a thaiföldi Koh Phangan szigete. De vajon milyen is az élet egy ilyen varázslatos helyen, és mire van szüksége annak, aki ide szeretne költözni?

A 30 éves belga blokklánc fejlesztő, Jérôme Van Vlierbergen már jóideje lakosa ennek a különleges helynek. Elmondása szerint Koh Phangan virágzó kriptohelynek számít, amit a hozzá hasonló kriptohívők tesznek lehetővé.

„Rengeteg ember van itt, aki kriptót birtokol, vagy valamilyen tevékenységet végez  azzal. Ha van pénzed, akkor természetes, hogy szeretnél egy ilyen gyönyörű helyen élni.” – mondta Vlierbergen.

Azonban nem feltétlenül szükséges rengeteg pénz ahhoz, hogy egy ehhez hasonló szigeten élj. A La Casa-ban napi 3 dollárnál olcsóbban bérelhetsz íróasztalt, napi 4 dollár alatt bérelhetsz robogót, hogy közlekedj, és havi 500 dollárért bérelhetsz egy egész házat. Gyönyörű ételekkel, filmbeillő kilátással és gyors internettel nem csoda, ha egyes emberek magának a paradicsomnak tartják Koh Phangant.

Jérôme Van Vlierbergen az irodájában. Forrás: Cointelegraph.

A kriptosziget

A mesés Koh Phangan eredetileg 12 000 lakossal büszkélkedhetett, azonban az amerikai, európai és orosz utazókkal a sziget népessége megháromszorozódik, akik csak egy hátizsákkal érkezve élvezik a táj szépségét és a véget nem érő bulikat.

„A szigeten nincs repülőtér, ezért egy hajóval kell ide utazni, ami elég izgalmassá teszi az egészet.” – hangzott el Edwin de Leppertől, aki egy kriptobarát kávézót üzemeltet.

„Az emberek hozzám jönnek, és azt mondják, hogy egy új DEX-et építek, vagy egy új kriptoprojekten dolgozom. Másrészt vannak emberek, akikről sejteni lehet, hogy kriptobálnák, azonban nem beszélnek róla, mivel nem akarják, hogy az egész hely ettől legyen hangos.” – mondja a kávézó tulajdonosa.

Mindezek ellenére Koh Phangan nem az egyetlen kriptohívőket vonzó hely a környéken. Említésre méltó még Phuget szigete, vagy az ország északi részén lévő Chiang Mai is, amik szintén egyre népszerűbbek.

„Sokan vannak, akik fél évet töltenek Koh Phanganban, és a másik fél évet pedig Chiang Maiban, mivel októberben és novemberben heves esőzések vannak a szigeten.” – jelentette ki Guy Allison, a Blockchain Careers alapítója.

A szórakozás nem ismer határokat

Amennyiben szereted a pörgős életed és az éjszakába nyúló bulikat, akkor ez a hely neked való. A sziget egyik legnagyobb attrakciója a Full Moon Party, amelyet minden hónapban megrendeznek. Azonban a folyamatos bulizás után nem mindig könnyű motivációt találnod arra, hogy visszatérj az íróasztalod mögé, és dolgozz.

„Ez egy eléggé bulizós hely. Nehéz csak a munkára koncentrálni. Előfordul, hogy meglátok valakit egy biciklin az utcán, aki épp bulizni megy, és a következő pillanatban már három nap eltelt. Szóval ez a probléma.” – mondja nevetve Allison.

A Full Moon Party. Forrás: fullmoonparty-thailand.com

Komolyra fordítva a szót egyesek szerint mindennek megvan a maga sötét oldala is egyben, amit a média nem mindig mutat meg. Szerintük az influencerek legtöbbször arra törekednek, hogy csak a legjobb oldalát mutassák meg valaminek, esetünkben egy ilyen szigetnek. Az éjszakába nyúló bulikkal együtt jár a mértéktelen alkohol- és drogfogyasztás is egyben, amely könnyen függőséghez vezethet, és a paradicsom máris pokollá válhat.

A szigetre látogatók között akadnak nagy követőtáborral rendelkező influencerek is, mint például MMCrypto (948 000 Twitter-követő) vagy james Crypto Guru (74 000 YouTube feliratkozó).

Mi kell ahhoz, hogy egy ilyen helyen éljünk?

A thaiföldi élethez és munkavállaláshoz természetesen vízumot kell igényelni, amely többfajta lehet. A nehezen megszerezhető speciális turista vízumtól kezdve, amely évi kilenc hónapos tartózkodást tesz lehetővé, egészen az elitnek számító, 17 300 dolláros, öt évre szólóig választhatunk.

A legtöbb kriptorajongó egyszerűen csak egy 30 napra szóló turistavízumot igényel, amelyet további 30 napra bővíthetnek ki, majd egy gyors kirándulást tesznek egy szomszédos országba, hogy újrakezdjék az egészet. Másrészt a helyi kormány bejelentése szerint egy újfajta vízumot fontolgatnak a kriptohívők számára, amely mindössze csak 290 dollárba fog kerülni.

Sean Stella, egy blokklánc média cég alapítója reméli, hogy mielőbb életbe lép a már bejelentett vízum. Az évek óta ezt az életformát élő Stella nem tud magának másfajta életet elképzelni. Elmondása szerint a digitális nomád jelenség már a kriptó előtt is létezett, azonban ez könnyítette meg, hogy bárki bármilyen életmódot választhasson, és ott éljen, ahol akar.

Stella becslése szerint 2016-ban, amikor a szigetre jött körülbelül 50-60 kriptohívő volt a itt, és a számuk csak 2017-ben ugrott meg jelentősen. Utána 2019-ben ismét megemelkedtek az orosz kriptohippik nagy számban történő érkezésével.

“Rengeteg idealista volt. Emberek, akik megértették, hogy a pénzügyi infrastruktúra, amelyet vakon követtünk, tönkrement” – mondja Stella.

Koh Phangan. Forrás: Cointelegraph.

A közösség szíve

A helyi közösség lüktető szíve manapság de Lepper által üzemeltetett kávézó Haad Saladban. A hely érdekessége, hogy a hátsó részben több számítógép van, ahol az ide betekintők megtanulhatják hogyan kereskedjenek, stakeljenek vagy hozzanak létre tárcákat. Emellett de Lepper foglalkoztatásokat is szívesen tart, hogy a turistáknak minél többet át tudjon adni a kriptovalutákról.

Egyesek úgy vélik, hogy Szingapúr, Hong Kong, Vietnam és most Thaiföld is a kriptó csomópontjaivá válnak, utalva arra, hogy a thaiföldi tőzsde új digitális eszköztőzsde fejlesztésébe kezdett, és a Siam Commercial Bank tavaly felvásárolta a Bitkun kriptotőzsdét.

„Azt hiszem ez annak a jele, hogy a kriptó Thaiföld egyik legnagyobb vonzereje lesz. Ez az első hagyományos bank a világon, amely azonnal megvásárol egy kriptotőzsdét. Emellett azt is mondták, hogy az országban nem lesz adó a kriptoprofitra, ami egy jó dolog. Ezek szerint úgy tűnik, hogy az egészet el akarják fogadni.” – jelentette ki Allison.

Összességében nézve Koh Phangan mesébe illő helye minden ember számára a paradicsomot jelentheti, és ez a földi paradicsom a kriptoökoszisztémát sem hagyja a határain kívül.