Thaiföld szippantotta be a kínai bitcoin bányászrigeket

Thaiföldi kisbefektetők vásárolták fel a kínai bitcoin bányászok eszközeit. Új bányászati központ alakulhat ki Ázsiában?

A jelentések szerint Thaiföldön fellendülőben van a jövedelmező bitcoin bányászat, köszönhetően a Kínából vásárolt olcsó hardvereknek – jelentette az Al Jazeera.

Az iparág májusban kénytelen volt Kínában lehúzni a rolót, miután az ázsiai ország betiltotta a kriptobányászatot. Míg a nagyvállalatok olyan országokban találtak új otthonra, mint az Egyesült Államok, Kazahsztán, Oroszország és Kanada, a kisebb szereplők thaiföldi vállalkozóknak adták el felszerelésüket.

A jelentés szerint a thaiföldi kisvállalkozók nagy mennyiségben vásárolnak bányászberendezéseket kínai bányászoktól, akiknek arra nincs lehetősége, hogy másik országban indítsák újra masináikat.

“A kínai bányászok megszabadultak a gépeiktől, az ár pedig 30 százalékkal zuhant” – magyarázta Pongsakorn Tongtaveenan thaiföldi vállalkozó.

Tongtaveenan egyike azon kisbefektetőnek, akik bevásároltak a bitcoin bányászatához szükséges eszközökből, és Délkelet-Ázsiába szállították azokat.

“Jelenleg körülbelül 100.000 thaiföldi bányász van” – mondta a 30 éves vállalkozó, aki több száz riget tudott eladni országszerte, mivel sok hobbibányász vágott a bitcoin bányászatba.

“Abban a pillanatban, amikor Kína betiltotta a kriptót, extázisba estünk” – mondta az Al Jazeerának egy bitcoin bányász, aki napenergiával működteti a bányászgépet egy kelet-thaiföldi garázsban.

A bitcoin a digitális világ aranya. De egy bányászberendezés piszkosul drága. A kínai tiltás azonban némi reményt adott a thai bányászoknak, akik azonnal megragadták a lehetőséget és tucatjával vásárolták fel a főként Bitmain Antminer SJ19 Pro gépeket.

A jelentés szerint sok nagyobb thaiföldi befektető a szomszédos Laoszra vetette a szemét, mivel ott számos erőmű működik, tehát bőségesen van olcsó áram.

“A megtermelt áram több mint 95 százaléka exportra készül, így a felesleget fel kell használni, különben nagy pazarlás a kormány számára” – vélekedett egy laoszi szakértő.

Eközben a bitcoin hashrátája 27%-kal emelkedett 2021-ben, míg a bányászok összesített bevétele 58%-kal nőtt, jelentette a Glassnode.