Újra rekord közelben a bitcoin hashráta

Újra rekord közelben van a bitcoin hashráta, annak ellenére, hogy az utóbbi időben a kriptopiac összessége elég turbulens természetű volt. A Bitcoin hálózat számítási kapacitása annak ellenére közelít ismét a 25000 Phash / másodperc értékhez, hogy az árfolyam az utóbbi pár hónapban közel 25 százalékot esett. A hashráta szerencsére nem igazán korrelált az árfolyam ide oda csapongásával, hanem egészen július eleje óta folyamatosan, viszonylag stabil mértékben növekedett.

Ez annak ismeretében különösen szép eredmény, hogy korábban a bitcoin hálózat számítási kapacitásának többségét adó kínai bányászokat gyakorlatilag szétszívatta és ellehetetlenítette a Kínai Kommunista Párt. Úgy tűnik azonban, hogy egyes korábban megfogalmazott félelmek alaptalanok voltak, és a kieső kínai bányászok helyét viszonylag hamar átvették mások, sőt számos kínai bányász a mai napig kijátssza a tilalmat, például külföldre telepített bányász rigekkel, amelyek azonban továbbra is az ő irányítása alatt vannak.

Rövid időre, de újra aranykora volt a bitcoin bányászatnak

Úgy tűnik tehát, hogy a rekord bitcoin hashráta 1-2 hónapon belül, sőt akár még ennél is gyorsabban visszatérhet a korábbi májusi szinthez. Ez remek hír, tekintve, hogy sokan korábban attól féltek, hogy a hashráta visszaépülése akár 2022 végéig is eltarthat. A hashráta növekedésével a bitcoin bányászati nehézsége is újra növekedésnek indult, így az akár még az év vége előtt elérheti a korábbi, májusi csúcsértéket. A bitcoin bányászati nehézsége félig meddig ad-hoc meghatározott paraméter, melyet általában úgy igazítanak, hogy nehéz időszak esetén könnyebb, gyorsabb bányászattal ösztönözze újabb bányászok belépését, míg telített piac esetén akadályozza meg a piac túltelítődését és a túl sok bányász megjelenését.

Ennek megfelelően az elmúlt hónapok hetei közül több is rég nem látott aranykornak számított a bitcoin bányászok számára, hiszen a rekord magas árfolyamok még mindig a korábbinál jelentősen kisebb bányászati nehézséggel párosultak, vagyis gyorsabban lehetett bányászni az értékes érméket. Az elkövetkező időszakban azonban a világ számos pontján egyre dráguló energiának, és a kikényszerített zöldítés formájában az energiaárakba egyre jobban beépülő környezetterhelési költségek miatt kevésbé lehet majd jó üzlet bitcoint bányászni. Persze ha a bitcoin árfolyama tényleg eléri jövőre a 100,000, vagy akár 140,000 dollárt, ahogy az optimisták előrevetítik, akkor ismét felvirágozhat az üzlet.