Miért drágábbak tízszer a Solana csomópontok az Ethereumhoz képest?

Anatoly Yakovenko – a Solana alapítója – a csomópontok üzemeltetési költségeinek csökkentéséről és a szavazási díjak megoldásáról beszélt, hangsúlyozva a Solana és az Ethereum közötti költségkülönbségeket.

Solana és a validátorok kihívásai

Nemrégiben a Solana Alapítvány visszavonta a pénzügyi támogatást néhány validátortól, akik a Maximum Extractable Value (MEV) szendvics támadásokat alkalmazták. Ugyanakkor kiderült, hogy egy Solana validátor csomópont éves üzemeltetési költsége körülbelül 65 ezer dollár, ezért néhány esetben a Solana Alapítvány pénzügyi támogatást nyújt a működésükhöz.

Ezzel szemben egy Ethereum validátor egy egyszeri 32 ETH költséggel jár, kizárva a hardver és egyéb erőforrások költségeit. Anatoly Yakovenko tisztázta a költségkülönbséget, kiemelve az Ethereum által a konszenzus rendszerébe fektetett jobb befektetést.

A költségek különbségének okai

Yakovenko szerint a Solana csomópontok működtetése tízszer nagyobb gazdasági akadályt jelent a becsületesen működő validátorok számára, mint az Ethereum esetében. Ennek oka főként az Ethereum által a BLS (Boneh-Lynn-Shacham) aggregációs rendszerébe fektetett befektetés. A BLS egy hatékony aláírási séma, amely lehetővé teszi több üzenet hatékony összesítését, így csökkentve az összköltségeket.

Yakovenko elmagyarázta, hogy a Solana jelenlegi mechanizmusa nem ér fel az Ethereum technikájával, de terveik között szerepel egy hasonló rendszer bevezetése. „Lehet, hogy végül a Solana is megvalósítja ezt, lehet, hogy szavazási albizottságok lesznek, vagy semmi. Ahogy a hardver fejlődik, csökkenni fog az alsó határ költsége egy üzenet elküldésének a teljes hálózatra, így a szavazási költségek is csökkennek, és a gazdasági akadály is alacsonyabb lesz.”

Szavazási díjak és költségek

Egy felhasználó megjegyezte, hogy a költségek nagy részét a szavazási díjak emelik meg, és megkérdezte, hogyan tervezi Solana ezt megoldani. Yakovenko válaszában kifejtette: „A szavazási albizottságok lehetővé tennék a szavazási díjak csökkentését. A bizottsági tagok rotálása csökkentené a szavazási terhelést, ami alacsonyabb szavazási költségeket eredményezne.”

Az elmúlt hét napban a Solana összes tranzakciójának 80%-a szavazatokkal volt kapcsolatos, ami azt mutatja, hogy a szavazási tranzakciók dominálják a blokklánc tranzakcióit. Mivel ezek a tranzakciók is díjakat vonzanak, a validátorok viselik ezek költségeit. A szavazási díjak dominanciája azt sugallja, hogy ezek a fő költségtényezők és belépési akadályok a rendszerben.