Több millió dollárt érhetnek a halott kriptovaluta projektek

A CoinCodeCap blogja szerint több mint 600 olyan token van, amelyeket a fejlesztőik magukra hagytak vagy több éve nincs programozói aktivitás a Github profiljukon, és még mindig millió dolláros napi volumenben kereskednek.


Körülbelül 300 ilyen tokennek van piaci értéke úgy, hogy nincs mögötte kódaktivitás. Együttesen a piaci kapitalizációjuk a fél milliárd dollárt is eléri.

“Ezen eszközökön kívül van egy csalásokat listázó jegyzék is CoinCodeCap oldalon. Ha ezeket is beszámítjuk, akkor a teljes értékük meghaladja az 1 milliárd dollárt.” – írja a CoinCodeCap.

Az inaktív, csaló vagy halott érmék listázásában az orosz YoBit tőzsde jár élen, mindmáig 62-őt listáz. A többi tőzsde Magyarországon kevésbé ismert, maximum az átverős, piramisozó csoportokban.

Szerencsére a csapat egy folyamatosan frissülő excel táblázatban követi az inaktív projektek Github aktivitását, amit bárki megtekinthet egy Google Táblázatok linken.

Néhány halott érme a táblázatból.

Ezeknek a projekteknek a többsége tényleg shitcoin/scamcoin/deadcoin kategória, kevés aktivitással, bár meglepetésre van pár, ami mutat kereskedelmi volument. Ilyen a Proton Token, ami a publikáció idején a Coin Market Cap adatai szerint ~800 000 dolláros kereskedési volument jegyez. Közben a lista alapján jó egy éve rá se néztek a Github adattárára.

A BQTX token is hasonló. Utoljára múlt év augusztusban frissítették a kódját, napos volumene 1.7 millió dollár, árfolyama 0.08 dollár.

A honlapon nem csak a halott érmék vannak feltüntetve, hanem azok is, ahol kimagasló az aktivitás.

Itt van máris a top 5 Github aktivitású projekt 1 évre visszamenőleg. Az ötből három olyan is van, amiről a mainstream kriptós berkekben nem igazán hallunk: Insolar, Nuls, Skycoin.

Ennek egyik oka az lehet, hogy a projekt még fejlesztés alatt van és még el se indultak a mainnetjükkel, vagy csak simán gyengélkednek a közösségépítésben és nincs ami terjesztené a hírüket. Mindenesetre fejlesztői aktivitás alapján dobogósok, érdemes e projekteket figyelemmel kísérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük